post-header-photo

Fietselfstedentocht 2017 – training 1

Bij de eerste loting viel uit buiten de boot, maar bij de 2e ronde ben ik toch nog ingeloot. Een aantal weken terug kreeg ik mijn kaartje toegestuurd. Helaas zag ik dat ik in groep 23, de laatste groep (8.00 uur) geplaatst ben. Nu hoef ik niet per se een kaartje voor de eerste groep ( 5.00 uur ), maar het zou wel mooi/beter zijn als ik in een vroegere groep kan starten. Maar gelukkig, via-via heb ik een kaartje voor groep 2 over kunnen kopen. Mijn kaartje verkocht aan Hendrik Plantinga, dus deze tocht heeft in ieder geval 2 fietsers die de tocht uit gaan rijden!

Ik had al wat kilometers gefietst, maar mijn ronde door Gaasterland beschouw ik toch als mijn eerste echte training. Ik zag dat ik in 2013 op 14 april deze voor het eerst gefietst heb, toen ben ik te laat weggegaan (13.00 uur, pas 20.50 uur weer thuis), ik ben dit jaar, op 30 april om 7.00 uur weggereden. Rond 16.30 uur was ik weer thuis. Het klinkt alsof ik er langer over gedaan heb bijna 8 uur ten opzichte van 9.5 uur, maar dat komt ook omdat ik dit keer meer pauze-momenten genomen heb.

De wekker rinkelde om 5.30 uur, 6.00 uur opstaan, 7.00 uur zit ik op de fiets. Het waait vandaag flink, oostenwind, dus het eerste deel is voornamelijk zijwind of wind in de rug. Om 8.00 uur rij ik Terherne binnen, 18 kilometer inmiddels gereden. In Joure bij ‘t Haske even een korte break, paar Sultana-koekjes en weer door. Ik zou een pauze inlassen in Sloten, maar ik twijfel of de boel daar open is, dus ik fiets een eind door. Bij mijn vaste bankje in Balk 10 minuten gezeten, paar broodjes en krentenbollen gehad. Frisjes, de omringende coniferen zijn hier weggehaald. Tussen Warns en Stavoren heb ik echt de wind in de rug en haal ik even kort de 30 kilometer per uur. Bij Stavoren nog even op een bankje gezeten met uitzicht op het Ijsselmeer, 20 minuten chillen. 

Richting Hindeloopen wordt duidelijk dat het een flinke zit wordt. Inmiddels 4.5 uur onderweg, rond half 12 dus, bij de haven zijn twee kramen, bij de ene koop ik een broodje makreel, bij de andere een heerlijke cappuccino. De bankjes zitten in de luwte, geen last van de wind. Als ik het op heb nog even een sanitaire stop en vervolgens weer op de fiets stappen. Nog een korte break bij Parregea en Bolsward. Bij Hichtum word ik ingehaald door Ronald, een collega-sporter die net als ik hier bij F & F Bodygym en de Fabriek in Wergea gesport heeft. Wat een toeval. Tot de N359 opgefietst, daarna neem ik wat tempo terug en gaan we ieder in eigen tempo door. Bij Noflik in Easterein naar binnen, een vorige keer heb ik hier prima op het terras gezeten, maar daarvoor is het nu te koud. Een Radler die prima smaakt, na een half uurtje stap ik weer op de fiets. Omdat een gedeelte van Reduzum afgesloten is (alleen voor autoverkeer?) besluit ik om iets anders terug te fietsen, via Weidum, Wirdum en Swichum naar huis. Om 16.30 uur weer thuis. 

Deze “eerste training” heeft nog een wel heel ontspannen karakter met veel breaks, een volgende training moet maar wat fanatieker. Binnenkort maar wat in gaan plannen, want komende zondag weg met de drumband, de week daarop zitten we in Stockholm, dus ook de Elfmerentocht rijd ik dit jaar niet mee. Kijken of ik nog een ” noordelijke ronde ” kan maken. Voor de mensen die dit ‘rondje Gaasterland’ ook willen fietsen, hier is de route te bekijken: link.