post-header-photo

3e kwartaal 2021: heb ik mijn takenlijst afgerond?

Op 21 februari heb ik een overzicht gemaakt met actiepunten die ik per kwartaal verdeeld heb (link). Omdat het derde kwartaal van 2021 voorbij is de vraag: heb ik het gehaald? En dat betekent niet dat ik alles afgerond heb, 60% is voldoende. Omdat er 14 actiepunten gedaan moeten worden, zouden er 9 afgerond moeten zijn (tel ik als 9 punten);

Voordat ik de boel ga tellen heb ik het vermoeden dat het resultaat deze periode onvoldoende is. Natuurlijk wil je bezig met nieuwe projecten, dingen bouwen, maar uiteindelijk ben je bezig om samenvattingen te maken van een Azure-boek wat je wilt/moet doorlezen, samenvattingen maken van de podcasts van Scott Hanselman (en daarvoor eerst dus beluisteren), samenvattingen maken van een boek over unit-testen wat we behandelen. Om de conditie op peil te houden routes van de Sallandse Wandelvierdaagse lopen, regelmatig naar de bioscoop, bibliotheekboek(en) lezen, boodschappen doen, kranten lezen, televisie kijken.

Het is inderdaad bedroevend laag, 2 punten. Ik moet de komende tijd dus gaan kijken hoe ik actiever met zaken aan de slag kan gaan.
Misschien moet ik mijn lijst met punten voor het 4e kwartaal aan gaan passen. Ik wil eindelijk weer eens wat “bouwen”, zoals hier boven al uit blijkt is het veel lezen/podcasts beluisteren en daarnaast dan de samenvattingen maken.

Punt 1: Examen Microsoft Azure Developer Associate

Zover ben ik nog niet. Ik zit nog in het begin van het boek. En ik heb wel door, als ik dat straks uit heb, moet ik veel dingen gaan oefenen, zelf projecten opbouwen e.d., want met alleen de theoretische kennis kom ik er niet. Maar goed, via het Truqu-traject van TRES wel regelmatig een hoofdstuk onder handen nemen, dus een halve punt voor de tijd die ik erin steek.

Punt 2: Boek domain Driven Design uitgelezen

Niet aan toe gekomen. Wel heb ik het boek Design Patterns uitgelezen. Maar daar moet ik op mijn Techblog nog meer mee doen. Voorbeelden maken, zodat je kunt zien welk pattern je op welk moment moet gebruiken en hoe je dat doet. Dus ook hier een halve punt voor het lezen van het boek.

Punt 3: PC 159: boek over Iron Python (online voorbeeldbestanden)

Niet aan toe gekomen.

Punt 4: PC 160: java, OpenJDK/JFX

Niet aan toe gekomen.

Punt 5: PC 162: Scott zijn Powershell categorie

Dit punt had ik in het 2e kwartaal al uitgevoerd: link.

Punt 5: PC 163: hoe stabiel is jouw c# code, metrieken op jouw code met ndepend

Ik heb nDepend geïnstalleerd, heb er wat zaken mee getest. Ik heb een blogpost gemaakt met meer informatie: link. Afgerond, dus een punt.

Punt 6: PC 167: nHibernate, een ORM systeem voor .NET

Niet aan toe gekomen.

Punt 7: PC 167: storyteller, maakt documentatie op basis van code

Niet aan toe gekomen.

Punt 8: PC 167: Boo, een programmeertaal voor .NET

Niet aan toe gekomen.

Punt 9: PC 166: snoop, debugger voor WPF

Niet aan toe gekomen.

Punt 10: PC 166: Spy++, debuggen van WPF

Niet aan toe gekomen.

Punt 11: PC 166: Windows Presentation Foundation, wat is het

Niet aan toe gekomen.

Punt 12: PC 168: Banshee, open-source iTunes

Niet aan toe gekomen.

Punt 13: PC 168: F-spot, afbeeldingen beheren

Niet aan toe gekomen.

Punt 14: PC 171: APL, programmeertaal

Niet aan toe gekomen.


Oké, dat was niet mijn beste kwartaal. Dan hierbij de nieuwe lijst voor het 4e kwartaal, oktober, november, december 2021:

Punt 1: tekenaar.dirkhornstra.nl op een lager pitje zetten

Nu zit ik elke week te stressen omdat er weer een tekening “moet” komen. Nog “even” op de zondagavond, ben je weer een uurtje bezig, kijken of ik dat uur voor mijn andere punten kan gebruiken.

Punt 2: examen Microsoft Azure Developer Associate

Vanaf 2018 heb ik ieder jaar “ergens” een certificaat voor gehaald. Microsoft, Zabbix, Umbraco. Die flow moet ik eigenlijk wel vasthouden, kijken of ik in 2021 dit certificaat nog binnen kan halen!

Punt 3: eigen “social media hub”

Toen ik mijn nieuwe iPhone ontving was mijn insteek: dit ding moet zo weinig mogelijk afleiding bieden, zodat mijn schermtijd eigenlijk alleen “productieve tijd” is. Dus er staat maar 1 e-mailadres ingesteld. Ook omdat mijn mailboxen redelijk vol lopen, dit is dan “dé box” waar de belangrijkste berichten in staan (het ticket voor een concert, voor de bioscoop). Maar goed, toen kwam de Pathé app ineens met “we gaan nu even wat extra valideren en hebben je een e-mail gestuurd: die ik dus niet kon lezen”. Kwam Ticketmaster met het concert van Ed Sheeran, waarbij de ticket alleen in de app naar voren komt. Maar ook Swarm staat er niet meer op (de opvolger van 4Square), zodat ik niet meer kan “inchecken”. Op zich niet erg, want dat ding hield schijnbaar ook bij waar ik was als ik de app niet open had (what!), maar ik wil natuurlijk wel mijn “mayorships” behouden en uitbreiden. Zo ben ik nu niet meer de mayor van Café de Bak in de Blokhuispoort. Maar wil ik al die apps op mijn mobiel? Eigenlijk nog steeds niet. Dus ik ga kijken of ik ze in de cloud kan laten draaien en mijn telefoon daarmee kan laten verbinden.

Punt 4: zou prijs-bewust.nl ooit nog wat gaan doen?

Dit is wel een droevig verhaal. De opzet van die site is dat ik er bijna geen tijd aan hoef te besteden, het is een affiliate site en zou dus aanbiedingen van BOL.com moeten tonen, mensen klikken door en kopen “iets”. En dan krijg ik als het goed is een kleine vergoeding. En het zou mooi zijn dat mijn hosting van bijna 100 euro per maand daarmee terug verdiend wordt. Zo nu en dan ben ik een paar avonden bezig om iets nieuws op te zetten, het begin is er, maar dan zijn er weer andere zaken waar ik mee bezig moet en blijft het weer liggen. Misschien moet ik in het komende kwartaal een week vakantie op gaan nemen en full-pool ermee aan de slag. Want eind 2021 moet die site het “gewoon” weer doen.

Punt 5: een werkende fitbit.prijs-bewust.nl

Dit is een mooi project. Hiermee bewaar ik de data van mijn Fitbit in een eigen database. Heb de data van Endomondo (die gestopt is) geïmporteerd en kan de route-data Spartaans tonen. Maar ook hier geldt, het is nog niet af. Bij meerdere accounts gaat het opslaan van data nog niet goed, de CRON-taak doet zijn werk nog niet goed. Er moet nog iets qua notificaties in komen (mailtje als je 3 dagen achter loopt met het invoeren van je data).

Punt 6: een werkende wparty.nl

Bij deze site heb ik een aantal scrapers aan het werk die optredens in de Ziggo Dome, AFAS Live en andere locaties binnen halen. Het lijkt erop dat dit nu niet meer loopt. En op mijn mobiel kom ik niet op de juiste pagina uit, dus het lijkt erop dat iets qua DNS of iets dergelijks niet goed ingesteld staat. Het zou mooi zijn dat het weer werk, want ik heb zelf de RSS bronnen in een RSS reader en kon zo zien welke nieuwe concerten actief werden. Voor de Ed Sheeran fan, volgend jaar komt ie in de Johan Cruyff Arena: link.

Punt 7: content op www.wordontwikkelaar.nl

Ik ben developer en laat duidelijk zijn, in de IT zijn genoeg banen beschikbaar. Dus iedereen die developer wil worden, dat juichen we toe. Op deze site wil ik informatie, voorbeelden, nuttige links delen voor mensen die denken “ontwikkelaar worden, zou het wat voor mij zijn?”.

Punt 8: de Hanselminutes-inhaalslag afronden

Op 2 februari 2019 heb ik Scott Hanselman live gezien en horen spreken in Den Bosch: link. Toen kwam ik erachter dat hij elke week een podcast doet en dat die nog te beluisteren zijn. Ik ben gestart met 5 podcasts per week te beluisteren en daar de samenvattingen van te maken. Maar uiteindelijk wil ik “bij” zijn, dus per week die ene podcast beluisteren. Om dat eind 2021 klaar te hebben zou ik elke week 10 podcasts moeten beluisteren. Daar ben ik mee gestart. Maar goed, dat valt nog niet mee, ik loop deze week 30 podcasts “achter”. Actiepunt voor het 4e kwartaal is om dit alsnog af te ronden!

Punt 9: je moet ook ontspannen

Even een puntje wat ik moet kunnen halen tussendoor. Elke dag de krant lezen, in het weekend zowel Leeuwarder Courant als Telegraaf, in de tuin bezig, boodschappen doen, examen voorbereiden, andere boeken/PDF’s lezen en samenvatten. Daar moet ook wat “ontspannends” tussen, want als je niet ontspant draai je op een bepaald moment door. Gelukkig staat er dit 4e kwartaal nog wel wat op de planning: theater: Jennie Lena zingt Michael Jackson, William Rutten, Robert (van Heel Holland Bakt), Peter Pannekoek, Og3ne, Beethoven 250 jaar, Joop en Mads Wittermans, concerten: Waylon, Kensington, The Animals.

Punt 10: Sallandse Wandelvierdaagse afronden

Ik heb nu 3 van de 4 routes gelopen. Vorige week donderdag niet gelopen in verband met heads-up en back-end overleg. Maar vorig jaar heb ik ze alle 4 in september gelopen (met prima weer, laatste dag nog bij 25 graden), ook dit jaar wil ik ze “afronden”. Mogelijk dat ik ze in mei nog een keer wil lopen, maar dat zien we dan wel weer.

Punt 11:  PC 191: Microsoft Solver, nuget package oa roosterprobleem HIO

Ik wil mijn code van het roosterprobleem terugzoeken en combineren met deze nuget (en mogelijk een eigen C# project maken). Lijkt me een interessante codebibliotheek, kijken wat voor nuttige dingen daar in zitten die we kunnen gebruiken.

Punt 12: PC 205: LinqPad, C# en andere code even snel krabbelen

Als je “iets” wilt doen in C#, dan start je al snel een console-projectje op. Maar die LinqPad is volgens mij ook wel handig, kijken wat de mogelijkheden zijn en of dit een handige/snelle vervanger is voor die console app.

Punt 13: .NET Conf 2020: Polly

Polly is een nuget package waarmee je een “retry” van je code kunt doen. En andere “slimme” dingen bij niet bereikbare zaken. Op het werk “zou ik hier al wat mee doen”, maar daar kwamen weer andere dingen tussendoor. Het maakt niet uit of ik het op het werk bij een project nuttig kan maken of bij een eigen project, het is hele goede code om je applicaties stabieler te maken, kijken of ik in het 4e kwartaal een aantal nuttige cases kan uitwerken en dit kan delen zodat meer developers er gebruik van kunnen maken: link.

Punt 14: .NET Conf 2021

Van 9 tot 11 november 2021 is .NET Conf 2021 online te volgen, ik heb me aangemeld. Bij punt 13 heb ik alleen Polly genoemd, maar als je op de link doorklikt, zie je dat er meer handige tools, tips en tricks gedeeld zijn. Kijken of er dit jaar ook weer handige tools zijn die ik met mijn collega’s en andere devs kan delen.

Punt 15: elke maand een boek lezen

‘s Avonds zit ik achter mijn pc, bezig voor studie, onderhoud en dus “weer” naar dat scherm te kijken. Ik leen regelmatig boeken bij de bibliotheek, maar omdat je zelf het gevoel hebt “ik moet nog zoveel doen” laat je die liggen. Als ik nu elke dag even 50 bladzijden ga lezen ga ik dit punt zeker halen (en dat is te doen)!