post-header-photo

De allerlaatste SMC050 in MartiniPlaza op 25 februari 2019

Op 2 februari ben ik met een collega naar de presentatie van Scott Hanselman in Den Bosch geweest (link). Vervolgens kwam ik een tweet tegen (volgens mij van één van de organisatoren van .NET Zuid) dat ze bij de Rabobank in Utrecht waren voor een meet-up over “clean code van Uncle Bob”. Omdat we bij TRES hier ook mee bezig zijn werd ik hierdoor getriggerd (event staat hier: link). Dat is dan de JAVA-groep, maar clean code geldt voor iedereen, dus ik had hier eigenlijk best wel bij willen zijn. Er wordt nog verwezen naar slides, maar de enige slides die hier te vinden zijn, zijn van Rosanne Joosten (link). 

Maar goed, ik wil dus wel naar meer van dit soort meetings. Waar ik nu geweest ben, dat waren zaken die ik toevallig via mail, Facebook of Twitter was tegengekomen. Ik heb me aangemeld op https://www.meetup.com en ben daar even gaan kijken naar evenementen in de regio. Daar kwam ik SMC050 tegen. De organisatoren zijn Jarno Duursma en Antje Meindersma (en vast nog wel een team aan mensen). Het wereldje is klein in het noorden, want Antje heeft een tijd voor Creative Industries gewerkt in de periode dat ik daar ook werkte. De boel was al volgeboekt, maar ik kon me aanmelden voor de wachtlijst (gedaan). Later kwam er een mail, de boel is verplaatst naar een grotere zaal, dus de inschrijvingen waren weer opengezet en mijn wachtlijstplekje was doorgeschoven naar een echte plek in de zaal. Ik ben er bij!

Met veel zaken is het zo dat ik ergens heen ga met “ik zie wel wat er komt”, maar deze keer ga ik goed voorbereid die kant op. De titel is dat het de laatste SMC050 is, maar op een andere pagina staat als titel “Tomorrow’s Trends Today: 2026”. We zullen deze avond (lijkt me) veel toekomstmuziek horen;

Roos van Vugt – Future of Social Media
Bennie Mols- Future of Robotics
Winand Slingenberg – Future of 3D printing
Martijn de Groot – Future of Quantified Self
Brechtje de Leij – Future of Mobile
Rutger van Zuidam – Future of Blockchain
Sander Duivestein – Future of AI
Yuri van Geest – The Future of Organisations

Sander Duivestein ken ik nog van Trendship 2016 waar hij in een flink tempo er flink wat slides doorheen jaste (link).De overige sprekers zijn mij onbekend. Dus eerst maar eens op LinkedIn zoeken. Daar kom ik op onderstaande uit:

Roos van Vugt, social media manager ad interim bij de NOS: link

Bennie Mols, science en technologie journalist, thuis in Artificial Intelligence en Robotica: link

Winand Slingenbergh, een wetenschapper en open-source-evangelist: link

Martijn de Groot, een medische wetenschapper: link

Brechtje de Leij, hoofd van afdeling Digitale Producten bij Independer: link

Rutger van Zuidam, ondernemer en eigenaar van DutchChain, een blockchain-bedrijf in Nederland: link

Sander Duivestein, professionele spreker en trendwatcher: link

Yuri van Geest, heeft vaker gesproken, is ook de DJ deze avond: link

Bij Yuri denk ik, dit wordt een heel bla-bla-verhaal, of het wordt een echt interessant verhaal. Aangezien de man vaker heeft gesproken op SMC050 neem ik aan dat het laatste gaat gebeuren!

Nog even terugkomend op SMC050, dit evenement wordt dus al 7 jaar gehouden. Dan heb ik heel wat gemist. Maar gelukkig staan er veel filmpjes op Youtube: https://www.youtube.com/user/SMC050/videos

Komende maandag ga ik met 2 collega’s, Anne en Robin, naar dit event. Na de tijd ga ik deze blog-post updaten met wat er besproken is en hoe ik het ervaren heb. In de tussentijd even “Five Hours” van Deorro beluisteren, het themamuziekje van Trendship om in de stemming te komen (link)! 


Update dinsdag 26 februari 2019

Gisteren met mijn collega’s Anne en Robin naar SMC050 geweest. We zijn een half uurtje eerder vanaf ons werk vertrokken zodat we de files voor konden blijven. Dat lukte prima. Ook de files die in Groningen stonden konden we ontwijken, omdat we vooraan in Groningen moeten zijn. Parkeren, hapje eten en daarna rustig aan richting de zaal. De inloop is om 19.00 uur, we zijn er iets eerder dus we zetelen ons in een paar goed-zittende fauteuils. Al redelijk snel is de ruimte erboven open, dus gaan we die kant op.

De fotograaf die hier rondloopt heb ik wel vaker gezien en is volgens mij een oud collega van UPC. Als we aan een bakje koffie lurken doen we een #spotdeklant van TRES, ook drie mensen van Autoland van den Brug komen horen wat de sprekers deze avond te vertellen hebben. Even gezellig bijgepraat met Bert Johan, Martsje en Robin, voor zover dat gaat met een DJ die toch redelijk luid aan het draaien is (en ik in het verleden mijn gehoor wel eens iets teveel op de proef gesteld heb… wat zegt u?… ).

Gezamenlijk lopen we naar de zaal, net zo’n grote zaal als in Den Bosch bij het event van dotnet Zuid met Scott Hanselman, we zitten rond de 800 man/vrouw. Door familie-omstandigheden is Bennie Mols niet aanwezig. Jarno Duursma opent de bijeenkomst, hij valt in de categorie “begenadigd spreker”. Ontspannen, goed verhaal. 

Daarna mag Roos van Vugt aftrappen. Ze geeft aan het moeilijk te vinden om te zeggen hoe het er qua social media over 7 jaar bij staat. Ze laat een grafiek zien van hoe sociale mediakanalen gebruikt worden (je ziet de opkomst van Hyves en vervolgens de volledige ondergang). Zelf vindt ze Twitter een prima medium: @roosvanvugt en heeft daar ook flink wat volgers. Had je dat aantal (ruim 18.000 volgers) 7 jaar als aantal aan haar genoemd, dan had ze naar haar voorhoofd gewezen. Zoveel? Toen ze bij Deloitte aan de slag zou gaan, had ze het idee dat daar allemaal oude mannen in grijze pakken rondliepen, maar dat bleek niet zo te zijn. Vandaar haar quote op het scherm “het ergste dat je als organisatie kan overkomen, is dat je eigen mensen niet over je praten. laat ze praten”. Vervolgens steekt ze haar licht op bij mede-twitteraars, wat die verwachten hoe het landschap er over 7 jaar uit ziet. @dhoogervorst verwacht dat het allemaal kleinschaliger wordt. @erwblo verwacht ook dat platformen kleinschaliger worden, persoonlijker. @frankmeeuwsen verwacht meer een open en decentraal web.

Rutger van Zuidam bespreek de blockchain. Bezig met hackatons om met nieuwe oplossingen te komen. Zo kan bij de douane steekproefgewijs maar één procent gecontroleerd worden. Naast je fysieke artikel komt er ook een virtuele representatie van het artikel. Dat maakt het controleren al een stuk sneller. Het geeft een betere garante bij verkoop van bijvoorbeeld spullen via Marktplaats. En nog een verwijzing met de komende hackaton: Odyssey

Winand Slingenberg laat de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van 3D-printen zien. Het scherm dat er nog 100 uur gewacht moet worden. 3D printen is nu handig voor prototypes, een remblokje voor Bugatti. Een foto van een 3D geprint object waar veel materiaal in bespaard is, maar nog steeds dezelfde sterkte heeft. De komende tijd vallen er patenten vrij, waardoor er ook meer met poeder en andere materialen gewerkt kan worden en er dus betere producten gemaakt kunnen worden (in plaats van met plastic de spaghetti-monsters). En Winand dropt nog even een URL: https://e3d-online.com/

Martijn de Groot heeft het over zelfmeting, dus dat je met een Polar watch en Fitbit je eigen lichaamsbeweging, slaappatronen/ritmes bij houdt. De verkoop hiervan stijgt behoorlijk. Het doel wat Edith Schippers destijds stelde (90%) is echter nog lang niet gehaald, wel 1 op de 5 mensen. Quantified Self is binnen de Hanzehogeschool opgericht: link. Hoofdvragen zijn: wat heb je gedaan, hoe heb je het gedaan en wat heb je geleerd? En zoals we via onze klantgerichtheid-training weten, dit zijn dus open vragen. Op de Engelse site kun je ook veel video-materiaal vinden: link. Martijn benoemt ook nog even van wie de data is. Want het is data over jou, maar soms zit het binnen een app of website en kun je het niet zelf opvragen. Ik ben dat zelf tegengekomen. Fitbit heeft namelijk een API waar ik mijn data uit kan halen, mijn Polar Watch heeft ook een API, maar daar is niet op een “normale” manier je data uit op te vragen.

Brechtje de Leij heeft het thema dat mobile de toekomst is. Brechtje zou nog wat van Jarno kunnen leren qua presentatie. Want haar overdreven te blije presentatie, het zorgt er bij mij voor dat het enige waar ik aan kan denken is “kom maar met die volgende spreker”. In het verleden hadden we bij de opleiding Accountancy ook een klasgenote die als een soort kleuterjuffrouw de presentaties deed, de leraren waren lovend, wij zaten af te tellen tot de presentatie voorbij was. Het thema zelf geloof ik wel. Mobiele telefoons zijn/worden zo krachtig dat je voor je werkplek eigenlijk geen PC/laptop nodig hebt, alleen een groot scherm en toetsenbord. Iets wat Windows Mobile volgens mij al kon (je hebt de mobiele versie van Outlook op je mobiel, maar aangesloten op een groot scherm krijg je de full-size versie). Afsluitend “mobile is balance”, dus dat je je schermpje ook eens aan de kant moet leggen, dat is iets wat ik wel doe (met vakantie neem ik een boek mee om te lezen), maar ik ben bang dat de huidige jonge generatie en volgende generaties steeds meer aan hun scherm vastgeplakt zitten.

Yuri van Geest heeft het vervolgens over de toekomst van organisaties. Mijn eerste indruk, dit kan wel eens bla-bla worden, blijkt toch de juiste inschatting te zijn. Een flink tempo waar naast het Nederlands zo nu en dan Engelse termen doorheen gedraaid worden. Singularity, verminderde transactiekosten, we moeten denken in kerncompetenties, in het boek dat hij geschreven heeft spreekt hij over 20 competenties. Bij organisaties willen medewerkers meer dat het bedrijf een “purpose” heeft waardoor het kan/gaat samenwerken met andere bedrijven. Er is al een kwantumcomputer, meerdere versies. Millenials en Generatie Z willen meer van ik naar wij. Yuri raadt aan om Childhood’s End van George Dyson te lezen: link. We gaan terug naar analoog, daar zit context in. Daar zit een kern van waarheid in. Net een artikel in de krant gelezen dat er weer mensen “terug” gaan naar vinyl, platenspelers. En als we energie willen besparen, waarom zijn er alleen nog maar wekkers op batterijen te koop, terwijl ik gewoon een wekker wil die je opwindt voor je gaat slapen? “Wat hebben we nog meer?”. Zo komt https://www.openwater.cc/ ter sprake. Telepatie, holisme. Van binnen naar buiten. Ze kunnen hun ding doen. Emotioneel. Spiritueel. 

Zo’n spraakwaterval, gelukkig komt Sander Duivestein met de laatste presentatie. Dit gaat over de toekomst van Artificial Intelligence, Kunstmatige Intelligentie. Hij laat filmpjes zien van mensen die met een skateboard ergens op een wolkenkrabber staan en geeft zo aan dat hij (soms) meer vertrouwen in AI heeft dan in de “gewone” mens. Door foute acties van Facebook, is Google “echt” niet evil, vertrouwen we de grote aantallen niet meer en gaan meer in ons eigen netwerk op zoek naar antwoorden. Sander komt met een pagina met allemaal foto’s van personen, dat zijn 2 neurale netwerken. Opgezet in 2014. De ene genereert foto’s, de andere beoordeelt deze. Vervolgens is dit gebruikt bij het beoordelen van 15.000 klassieke schilderijen. Een AI-algoritme heeft een schilderij gemaakt van Edmond Belamy wat voor een flink bedrag verkocht is: link. En zo krijgen we steeds meer “virtuele zaken” die ook het echt leven raken. Mensen gaan naar een concert van een hologram, Hatsune Miku, zie dit Youtube-fragment: link en de details van Wikipedia: link. Bepaalde modellen op instagram die geen echte mensen zijn maar virtueel: link. En ook een nieuwslezer kan al een virtueel persoon zijn: link. Sander laat nog een mooi overzicht zien. In 1997 ging het om “Digital First”. Je moest een website hebben, clicks krijgen. In 2007 is het “Mobile First”. Iedereen zit op zijn/haar mobiel en wil ook daar een goede ervaring met je site. In 2017 is het “AI First”. Hoofdmoot is agents en voice. En hoewel ik nog wel zit te pielen met het toetsenbordje in Google op mijn mobiel ben ik natuurlijk dom bezig. Ik hoef alleen maar “he Siri!” te zeggen en mijn mobiel gaat voor mij op zoek. In 2017 is het “Human First”. Kernwoorden daarvan zijn digital humans en emotions. We zullen zien wat het brengt.

Antje, Jarno en Martine (als ik me niet vergis) worden bedankt voor al hun inzet. Er komt nog en dweilorkest het podium op en zo wordt het een feestelijk afscheid. Een biertje en daarna naar huis. Er komt vast wel weer eens wat in Groningen als je ziet wat voor activiteiten er ontplooid worden.