post-header-photo

André Kuipers met Op reis naar de toekomst op 19 februari 2023 in de Harmonie

Op 16 maart 2016 heb ik André Kuipers in de Lawei in Drachten gezien (link). Het is alweer een tijdje geleden, dus nu André in de Harmonie komt heb ik weer een kaartje gekocht. Als er een raket de ruimte in gaat, het ISS wat rond de aarde zweeft en de hernieuwde interesse in de maan, ik blijf het interessant vinden. Op tijd naar de Harmonie, maar geen zitplaats van tevoren, de hal is al vol met mensen, een hoge opkomst bij deze sessie van André! De zaal zit vol, het balkon zit vol. Jong en oud. Ik heb een prima plekje in de zaal, 2e rij, in de midden. Mijn buurman is een tijd geleden voor een zonsverduistering naar Amerika gegaan en daar was André de tour-guide!

Er is genoeg te vertellen. Het eerste deel duurt van 20.15 tot (volgens mij) 21.30 uur, de pauze en daarna door tot 23.05 uur. Ik kan niet alles meer herinneren van de voorstelling van 2016, dus er zullen vast zaken langs gekomen zijn die toen ook al getoond werden. Is dat erg? Nee, helemaal niet.

De gouden plaat die meegezonden is met de Voyager (gelanceerd in 1977, mijn geboortejaar). De eerste stappen op de maan, de Spoetnik, de Marsrovers. De Curiosity is in 2012 op de planeet geland (zal dus wel genoemd zijn), maar de volgende, de Perseverance is in 2021 geland, dus die zal André toen nog niet genoemd/getoond hebben. Natuurlijk de beelden van de ons omringende planeten. Hoe we eerst “een vage bol” konden zien. Maar door de verkenningsvluchten een goed beeld van Mars en andere planeten hebben. Een “aarde-achtige” maan, sterrenstelsels. De plannen die nu spelen om weer actiever te worden op de maan. Het ISS wat om de aarde draait, de satellieten (onder andere het Starlink-netwerk van SpaceX), maar ook het ruimtepuin, hoe stukken van 10 centimeter en groter, daarvan wordt de baan bijgehouden (maar wat kleiner is kan natuurlijk ook nog steeds voor problemen zorgen). Hoe we op een meteoriet een wagentje hebben laten landen, hoe we hebben gekeken of we een asteroïde een zetje kunnen geven, mocht die op ramkoers liggen met de aarde.

We kijken nog naar de toekomst, maar dat blijft natuurlijk moeilijk te voorspellen. Zo is er een voorstel om een soort kleine plaatjes te lanceren, die met laser versneld kunnen worden en zo heel snel heel ver weg kunnen vliegen. Zelf denk je nog steeds aan mensen die de ruimte in gaan, maar je zou ook een soort kunstmatige intelligentie de ruimte in kunnen sturen. Aan ChatGPT kun je nu je vragen stellen en krijg je antwoorden, die door de grote dataset ook nog vaak correct zijn. Als je een raket naar een ander melkwegstelsel wilt sturen, dat duurt te lang voor een mensenleven (en hoe zit het met voedsel, zuurstof). AI heeft dat probleem niet, zolang er maar stroom via zonnepanelen of andere manieren aangeleverd wordt. We zien ook nog de raket die naar de maan moet gaan, die ook wel overeenkomsten heeft met de raket van Kuifje naar de maan! Maar ook het “toerisme in de ruimte”. Vroeger had het Hilton een soort boekingsformulier voor een hotel op de maan, mogelijk zit zoiets er aan te komen via een commerciële partij.Of niet op de maan, maar in een soort ISS. André noemt ook nog het Dearmoon project, een Japanse miljonair die als kunstproject met DJ’s en andere creatievelingen met een SpaceX ruimteschip een rondje om de maan willen maken: link.

We zien hoe André in zijn ruimtereis in de capsule “gepropt” zit met zijn 2 mede-ruimtevaarders. En we zien ook hoe het ontwerp van een commerciële partij er nu is, een grotere capsule, normale zitplaatsen, touch-screen. Werd bij de Russen (en waarschijnlijk ook de NASA) uitgegaan van het principe: het werkt wat we nu hebben, we passen niet teveel aan. De commerciële nieuwkomers beginnen vanaf 0 en zorgen nu dat spullen er echt hypermodern uit zien. En het werkt ook. Want André laat ook het stukje zien van die 2 aandrijfraketten die weer synchroon landen, het andere deel wat op een platform in de oceaan landt, geen ruimtepuin én ook een stuk goedkoper omdat zaken hergebruikt worden. Dat was de Falcon Heavy van SpaceX: youtube-link.De Amerikanen overdrijven vaak, maar hiervoor heb ook ik maar 1 woord: AMAZING!

Het was een top-voorstelling. Zou André in 2023 (of zelfs dit jaar) nog een keer in een theater in Friesland komen, ik zou waarschijnlijk weer een kaartje kopen. Prachtige beelden, goede presentator en sympathieke gozer!

Mocht je ook deze voorstelling willen bezoeken, hier staat de speellijst: link.

Foto-album: link.

De ene foto die je daar ziet, de rode puntjes zijn de sterren (toch?) die zich van je verwijderen, dus die gaan de andere kant op. Je ziet daar ook het inschrijvingsformulier van de ESA om astronaut te worden. Ook kleinere mensen en met lichamelijke beperkingen kunnen zich nu aanmelden. Want… in de ruimte heb je geen zwaartekracht en kun je je ook prima verplaatsen.

Het herinnert mij er wel aan dat ik wat vaker op de site van NASA mag kijken: link en op die van de ESA, want zo te zien staat daar nu ook die foto op met de rode puntjes en de fel blauwe sterren, de geweldige James Webb telescoop heeft deze foto gemaakt: link.