post-header-photo

Youp van het Hek met De Laatste Ronde! op 21 februari 2023 in de Lawei

Ik heb Youp eerder in het theater gezien, ik vond het hier nog ergens terug, dat was op 20 januari 2011 in de Harmonie in Leeuwarden. En volgens mij zat ik boven op het balkon. Omschrijving was kort-maar-krachtig: “Goeie voorstelling”. Nu vind ik dat niet altijd, er zijn oudejaarsconferences van Youp geweest waarbij ik halverwege de TV uit gedaan heb, want “een beetje grof in de mond” is niet erg, maar als dat het enige is en je vindt dat er weinig tot niets grappig is, dan ga ik niet de hele uitzending zien. Maar goed, Youp gaat stoppen, dit is zijn “laatste ronde”, dus er zal vast wel wat te lachen zijn. En daarnaast, ik lees niet het NRC, maar wel regelmatig de columns die Youp via zijn eigen Twitter-account deelt en die zijn allemaal top! Ook bij de dBieb een paar boeken waarin die columns verzameld zijn gelezen, aanrader.

Op 21 februari rond 19.15 uur in de auto naar Drachten, in de parkeergarage de auto neergezet (want het is druk op de weg) en dat is ook wel logisch, want de voorstelling is uitverkocht. Zaal en balkon zitten vol.

De voorstelling gaat over het uit eten gaan met een oud-studiegenoot, Klaas. Klaas is niet jurist geworden, maar portier gebleven, ongetrouwd. Hij vraagt Youp nogmaals de mop te vertellen van de trein van Amsterdam naar Wenen. Youp: in een wagon worden een zurige vrouw en saaie man geplaatst, per ongeluk omdat er gegevens verwisseld zijn. De vrouw slaapt in het bed boven, hij in het onderste bed. Zij om 4 uur: ik heb het koud. Hij: ik kan naar de conducteur gaan en een deken vragen. Of we doen alsof we al 10 jaar getrouwd zijn. Het blijft even stil, dan antwoord zij: we kunnen doen alsof we al 10 jaar getrouwd zijn. Hij: oké, dan haal je zelf maar de deken bij de conducteur. 😀
Youp: waarom wilde je die mop horen, die kende je toch al? Klaas: door deze mop heb ik toen het besluit genomen om nooit te trouwen.

Zo keren ze terug naar het restaurant waar ze vroeger in de bediening zaten. Hoe Youp na de tijd nog even een drankje bij de Zwarte Kat gaat doen en een blauwtje loopt.

Ook hoe ze daarvoor oude vrienden tegen komen in een andere kroeg, hoe daarbij te sprake komt of hij bij de begrafenis van iemand is geweest: “half”. Half? Nou ja, online, dus via de telefoon, thuis in je badjas, de krant die toch interessanter is.

En zo loopt de voorstelling door. Nog een paar liedjes tussendoor (geen oude koeien), met ondersteuning van zijn vaste muzikanten die achter op het podium zitten. Mooi decor, de huisjes zoals die in Amsterdam zijn, met lampjes, op een bepaald moment komt “man/vrouw/non-binair” ter sprake en hebben die lampjes de regenboogkleuren, het verdwijnen van “dames en heren” uit de trein, nu “beste reizigers”, waardoor je meteen het gevoel krijgt dat je een globetrotter bent. In het café waar een paar deug-neuzen het hebben over “de nieuwe James Bond”. Het zal wel een vrouw zijn: het is een vrouw. Het zal wel en kleurling zijn: het is een dame met kleur. Dan zal het ook wel een potje zijn.. inderdaad. Dat zijn de momenten dat Youp op zijn best is.

Een aantal jaren geleden heeft Youp het aan zijn hart gehad, hij denkt er zelf niet meer vaak aan terug, maar mensen die vaak vragen “hoe gaat het fysiek”. Hoe hij in het tuincentrum staat en dan iemand een soort tik op zijn borst geeft en een duimpje omhoog doet en Youp dan op zijn voorhoofd wijst en een duimpje teruggeeft. Je ziet het zo voor je.

Na afloop vraag Youp of we nog even willen zitten, in de 80-er jaren heeft hij voor het eerst gespeeld, de toenmalige schouwburg-directeur zei: we moeten het maar eens proberen. En die directeur, Roel Oostra, is er vanavond ook bij, 101 jaar oud! Vervolgens staat er een telefooncel op het podium, een verwijzing naar deze avond, want ook het 1x per week naar zijn vriendinnetje bellen vanuit de telefooncel, kwartjes verzamelen komt ter sprake. Youp gaat naar binnen en “verdwijnt”, een Hans-Klok achtige ervaring. En dan is de voorstelling echt afgelopen. Nog even een biertje na de tijd gehad, er zijn wat hoekjes waar stevige kussens in zitten waar je fijn kunt zitten. Prima voorstelling! Ook op 22 februari speelt Youp in de Lawei (en ook deze voorstelling is volgeboekt, wachtlijst is ook vol).

Dus ja, deze voorstelling vond ik leuk en als die op TV uitgezonden wordt, dan ga ik ‘m nog een keer zien.

De meeste voorstellingen zijn uitverkocht, maar mocht je er nog heen willen, misschien kun je nog een locatie vinden: speellijst.