post-header-photo

Muzikale maand oktober 2021: Michael Jackson, Britney Spears en Waylon

Vrijdag 15 oktober ga ik naar het Posthuis Theater in Heerenveen (link), hier treedt namelijk Jennie Lena op. Ze zingt unplugged nummers van Michael Jackson, een artiest waarvan ze in haar jeugd al fan was. Kijk, meteen een match! Ik kwam de voorstelling tegen toen ik door het programma van het Posthuis Theater bladerde en zag dat ze vorig jaar in LA een unplugged album gemaakt heeft waaraan ook Jennifer Batten (die gitariste met dat wilde haar) en Tony Newton (bassist bij de Jackson 5) meegewerkt hebben. De zaal is goed gevuld (niet vol) en leuk om te zien, vooraan zit een vader met een negen jarig dochtertje wat helemaal wild is van de muziek. Mooi dat er weer een nieuwe generatie muziekliefhebbers is! Jennie vraagt aan het begin aan de zaal waar de mensen haar van kennen. Ik kende haar niet, maar ze heeft schijnbaar in het achtergrondkoor van Anouk gezongen, achtergrondkoor van Postmen en meegedaan aan De Voice. En via Youtube heb ik dat geweldige fragment snel gevonden:

Zo was het deze avond ook. Nummers van de Jackson 5 en werk tot +/- Dangerous, dus Ben, Thriller, Billy Jean. Geweldige avond, mocht je fan van Michael Jackson zijn, dan raad ik je aan om een concert te bezoeken. Check Jennie haar site voor de speeldata: link.

Woensdag 27 oktober ben ik naar het voormalig Frico-gebouw in Wergea gegaan (het deel waar nu Meinderts Wergea zit: link). Hier was namelijk de eerste voorstelling van Ferknipt. Een soort musical-video-zang-combinatie. Op het scherm kon je eerder opgenomen scenes zien, de hoofdrolspelers stonden ook op de vloer en zongen daar hun teksten. Naast het “zingen” van gesprekken (met een eigen achtergrondmuziekje, zo had de familie Veenstra “Dichterbij dan ooit” van BlØf) zijn in totaal ook nog 19 liedjes vertolkt, zoals Baby One More Time van Britney Spears, James van Billy Joel, Fake van Simply Red en Wicked Way van Waylon, waarbij de liedteksten aangepast zijn naar de scenes die gespeeld worden. Toen de aankondiging gedaan werd dacht ik, dat is niets voor mij. Toen kwamen er wat nummers op Omrop Fryslân voorbij en dacht ik: dit klinkt best wel goed. En uiteindelijk ben ik blij dat ik geweest ben, want het was een geslaagde avond!

Bij Ferknipt kwam al even Wicked Way van Waylon voorbij, ik zou naar Waylon zijn concert op 20 november dit jaar. In 2016 en 2018 heb ik zijn concerten in Ahoy bezocht, dus met die 2-jarige cyclus had ik een kaartje voor 2020 gekocht. In de auto naar Rotterdam, biertje, relaxed zitten op de tribune en genieten van alle geweldige nummers. Maar goed, dat werd 2021. En nu kreeg ik via de mail te horen dat het concert uitgesteld is naar volgend jaar november (2022 dus). Ik had al gezien dat Waylon in oktober op zou treden in de Harmonie, maar om nu zowel in oktober en november naar een concert te gaan, dat vond ik een beetje overdreven. Dus dat kaartje had ik (nog) niet gekocht. Maar nu het concert uitgesteld is heb ik dus wel een kaartje gekocht voor zijn concert op 30 oktober in de Harmonie.

De show is een reprise van My Heroes have always been Cowboys. Volgens mij heb ik die ooit eens op TV voorbij zien komen, maar naast het feit dat daar wel in geknipt zal zijn, is er natuurlijk niets beter dan een live-concert! In het weekend waar de wintertijd in gaat, dus we hebben ook nog een uurtje extra en dat hebben we geweten!

De show start om 20.15 uur. Flink wat rook (hoort bij de sfeer van het concert) en Waylon die eerst solo een aantal nummers doet. Dan vertelt hij hoe hij achter het drumstel gestart is, het volgende nummer speelt hij op het drumstel en speelt de band mee. We gaan flink wat country-songs langs, soms vertrekken de bandleden en speelt Waylon met 1 van de bandleden die zo’n soort apparaat met snaren heeft wat het karakteristieke “jank”-geluid produceert wat je vaak in country-songs hoort. Rond 21.30 uur is het pauze, sanitaire stop en een biertje. Rond 22.00 uur gaan we door met de tweede helft. Iets meer rock en ik hoor de dames achter me al zeggen “vaak gaat ie langer door”. En inderdaad, de show is rond 23.50 uur afgelopen. En dan denk je nog steeds “nu al?”. Komt ook omdat er vragen uit het publiek gesteld kunnen worden en zo vraagt iemand of hij met Waylon op het podium mag staan. Dat mag, de 16-jarige Silvan (Sylvan?) krijgt een gitaar om, Waylon gaat op zijn plek in het publiek zitten en we luisteren naar een set van zo’n 5 minuten van Silvan met de band van Waylon. Klinkt supergoed! Een zeer geslaagde avond!