post-header-photo

Tweakers Digital Meet-up Privacy en Security op 7 november 2020

In 2017 heb ik samen met mijn collega’s Dirk Jan en Jeldert het security-event van Tweakers in Utrecht bezocht (link). In 2018 wordt dit evenement in het Gooiland-theater in Hilversum gehouden (link) en rij ik als het afgelopen is naar de Ziggo Dome voor het concert van Katy Perry. In 2019 wordt deze meet-up werderom in het Gooiland-theater gehouden (link). Dat Gooiland-theater is een prima locatie, dus ik was er graag dit jaar weer naartoe gereden. Maar corona heeft ervoor gezorgd dat we het alleen online kunnen volgen.

Alleen, deze zaterdag is het heerlijk weer. Door het zoveel mogelijk thuis werken krijg ik (te) weinig beweging. Dus deze middag wil ik eigenlijk 22 kilometer gaan lopen. Wind-stil weer, het komt bijna niet voor. Dus om 12.00 uur begin ik te wandelen, iPod in de oren en wat goeie sets van Kutski ervoor. Iets voor 13.00 uur kijk ik of ik via mijn mobiele telefoon kan inloggen, ik wil het als een soort live podcast gaan beluisteren. Maar de eerste horde is dat de site “alleen geschikt voor desktop is”. Wat is dat voor onzin, ik meende dat “mobile first” nu toch wel de standaard was. Maar met de aA-knop in Safari kun je net doen alsof je een desktop-browser bent. Bepaalde schermen zijn niet optimaal, maar het kruisje is wel aan te klikken en zo kan ik de video toch starten. Daar zit een stuk echo op, dus er komt een “even geduld melding”. Maar dan kom ik erachter dat in mijn ouwe iPod wel de “normale” oordopjes met “jack-aansluiting” kan, maar in mijn telefoon moet natuurlijk iets via lightning. Of via bluetooth. Dus ik schakel maar weer uit, zet de muziek weer op en loop zo 4.5 uur. Die dopjes moet ik later maar eens regelen (later gekocht bij de hunt op iBood), ik voel me na deze wandeling superfit. En behoorlijk stijf in de botten 🙂

Bij de vorige meet-ups kon je na de tijd de sessie nog nakijken en beluisteren, dat is dit jaar gelukkig ook zo. Want de sprekers zijn boeiend, ik wil de verhalen nog wel horen. Hierbij het officiële programma:

12.45 – 13.15
Welkomstwoord door Wout Funnekotter (hoofdredacteur)

13.15 – 13.55
Maarten Sukel, object detectie kit, straten scannen met beeldherkenning
Fleur van Leusden, effectief security(beleid) uitdragen
Daniël Verlaan, ik weet je wachtwoord

14.10 – 14.50 partnertalks
Chipsoft, Jori Blatter: Privacy en Security in de veranderende zorgsector
Politie, Roeland van Zeijst: wat als de politie gehackt wordt

15.05 – 15.45
Victor Gevers, wordt later bekend gemaakt…
Myra van Esch, heb jij het door? De onverwachte sociale tactieken van cybercriminelen.
Bert Hubert, IDNS is alles, verhuist het nu ook naar de (buitenlandse) cloud?

15.50 – 16.30
Keynote door Christiaan Triebert, op zoek naar de waarheid: vind cybercrime met openbare bronnen

Victor Gevers zou vorig jaar zijn verhaal al doen, maar was toen ziek. Chris van ‘t Hoff heeft toen een uitstekende presentatie gegeven, maar het is mooi dat we deze keer Victor zijn verhaal kunnen horen vertellen. De man die (inmiddels meer dan?) 6.000 vulnerabilities gevonden heeft, een sabattical jaar heeft genomen om elke dag op kwetsbaarheden te scannen, dan ben je een grote!

Christiaan Triebert kan ik uit zijn verhalen in de Leeuwarder Courant, hij werkt eigenlijk in New York, maar tijdens de corona-pandemie zat hij een tijd op zijn zolderkamertje bij zijn moeder in Leeuwarden. Als ik me niet vergis maakt hij ook deel uit van Bellingcat en heeft hij met de New York Times de Pulizerprijs gewonnen. Benieuwd naar zijn verhaal!

En al een flinke tijd volg ik op Twitter Queen Fennec. Als er zaken met security e.d. voorbij komen, dan kun je goede tweets op haar timeline vinden. Maar hoe heet ze nou echt? Ik wist het niet, maar het blijkt Fleur van Leusden te zijn die ook gaat spreken. Dus ook die uitzending wil ik zien/horen!

Update: er staan een aantal sessies online (niet alle) op de meet-up pagina: link. De sessie van Fleur gaat alleen over communicatie, dus dat vind ik (helaas) niet interessant. Thema is “security en privacy”, dus dan hoop je op wat meer voorbeelden, cases op dat gebied. De talks van Victor en Christiaan staan er niet op en dat vind ik nu juist de meest interessante. Nog even navraag gedaan via Twitter bij Tweakers en Victor en Christiaan of die er nog wel op komen. Het zou fijn zijn dat in ieder geval de mensen die een kaartje gekocht hebben de uitzendingen nog terug kunnen zien.