post-header-photo

Sparen. Of beleggen. Of toch beide.

Vroeger was de keuze niet zo moeilijk. Als je je geld bij de bank stalde en je spaarde, dan kreeg je daar aan het eind van het jaar een mooie vergoeding voor: de rente. Als je belegt kun je ook een mooi rendement halen, maar je kunt ook een deel van je inleg verliezen. Het risico om juist geld te verliezen terwijl je juist je pot met geld wilt laten groeien is genoeg om te zeggen: oké, dat risico ga ik niet lopen.

Hoe anders is het nu. De spelregels voor beleggen zijn nog steeds hetzelfde, maar door alle maatregelen van de Centrale Europese Bank krijg je nu bijna geen rente meer op je gespaarde geld. En als je erg veel geld hebt, moet je zelfs rente betalen. Zo ver ben ik nog lang niet (en jij waarschijnlijk ook niet), maar het lijkt erop dat banken een “slag om de arm houden” om dit later ook voor ons “kleine spaarders” toe te gaan passen. En zie je ook op je afschriften dat de bank sowieso kosten rekent (voor je betaalpas en nog wat andere kosten)? Dat is altijd al zo geweest, maar juist omdat de vergoeding nu bijna niets meer is, komt het er per saldo op neer dat je aan het eind van het jaar minder geld op je rekening hebt staan dan dat je erop hebt gestort.

Elke zaterdag in de Telegraaf staan een aantal columns die hier betrekking op hebben. Een beleggingsexpert die elke week wat bespreekt, elke week een artikel over een willekeurig persoon, waarin de inkomsten en uitgaven besproken worden. Zelf ben ik een jaar geleden ook begonnen om al mijn inkomsten en uitgaven in een Excel-bestand te zetten. Op het moment dat jouw salaris binnenkomt, dat is het moment dat je meteen al porties moet overboeken naar bepaalde potjes. Niet aan het eind van de rit nog eens kijken wat er over blijft en het dan verdelen, nee, direct aan het begin. Dit is alvast een goede stap om te zorgen dat je vermogen in de loop van het jaar toeneemt.

Maar goed, ik wil meer rendement, maar dat risico, daar hou ik dan weer niet zo van. Maar tijdens dit bijhouden van inkomsten en uitgaven kwam ik erachter dat ik eigenlijk elke week wel 10 euro opzij kan leggen. Nu lijkt dat niet een heel groot bedrag, maar als je dat een jaar lang doet is dat toch 520 euro. Als ik het kwijt zou raken, zonde natuurlijk, maar onoverkomelijk? Nee. Hiermee wil ik het risico wel lopen. Ik heb een account gemaakt bij Semmie en ga kijken wat me dit gaat opleveren. Met beleggingen moet je over de “lange termijn” kijken, die hou ik eerst op 5 jaar.

Let op, als je een account aan gaat maken, gebruik dan mijn link. Behalve dat die mij 15 tegoed oplevert, krijg jij ook meteen 15 euro op je beleggingsrekening, gratis en voor niets!

Ik heb hierbij ook meteen gekozen voor een offensieve strategie, groter risico, maar ook potentieel hoger rendement. Je kunt zelf je profiel kiezen, dus als je denkt “ik doe het liever wat voorzichtiger aan”, dan kan dat natuurlijk!

 

De andere partij die je vaak tegenkomt is Peaks. Die app kun je koppelen aan je bankrekening en zorgen dat je betalingen worden afgerond naar een euro. Als je een aankoop doet van 15,20, dan wordt de resterende 80 cent op je beleggingsrekening geplaatst. Zo groeit redelijk ongemerkt je beleggingsrekening. En ook hier geldt, als je dit geld zou verliezen, zonde natuurlijk, maar niet desastreus. Dus ook hier een rekening gestart.

Ook hier geldt, als je de app installeert en kiest voor “Actiecode verzilveren”, dan kun je daar invullen:

DIRKWTINH

Daardoor krijg ik 5 euro op mijn rekening én jij ook. Een mooi “beginkapitaal”.

Wel moet je dit binnen 48 uur na aanmelden doen en je moet ook binnen 8 weken zelf minimaal 20 euro inleggen.

Volgens de voorwaarden loopt de actie tot 1 november 2020, dus wacht niet te lang. Hier is de uitleg na te lezen: link.

 

Aan het eind van het jaar / begin 2021 zal ik hier een samenvatting geven wat deze 2 rekeningen me opgeleverd (of gekost…) hebben!

Tijdens het uitzoeken en het bijhouden van de artikelen in de Telegraaf ben ik redelijk wat sites tegengekomen, het zijn voornamelijk dames die ik daarbij tegengekomen ben. Voor de volledigheid hier ook nog even de linkjes naar deze sites:

Vrije meid: link

Porterenee: link

Skere Student: link