post-header-photo

Tago Korean Drum in Theater Sneek op 21 februari 2020

Als “oud-drummer” word ik altijd enthousiast van slagwerk. Vorig jaar ben ik naar Yamato in de Posthoorn in Heerenveen geweest (link), dit jaar bezoek ik de Koreaanse drummers in Theater Sneek. Volgens het theater: “TAGO was een hit op het Edinburgh Fringe Festival in 2016 en bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.”

Mijn collega-slagwerker Sytze wil ze ook wel eens zien/horen spelen, dus op 21 februari rijden we naar theater Sneek. Een cola/biertje voor de voorstelling, rond 20.00 uur wordt er op de gong geslagen, de zaal is open. Zevende rij, mooi in de midden. De zaal is niet helemaal vol, er zitten ook nog wat mensen op het balkon. Op het podium slaat een Koreaan op de grote trom, de rest van het gezelschap komt via achteren de zaal en en loopt zo het podium op. Dit is redelijk traditioneel, een belletje, klein trommeltje en zang. Oei, ik hoop dat de rest van de voorstelling wat spectaculairder is, want dit is niet het type nummer waar ik op zit te wachten.

Ik hoef me geen zorgen te maken, de rest van het programma is “dikke prima!”. Het volgende nummer is een solo van de slagwerker op de grote trom die op het podium staat. En groot is dan ook echt groot! De slagwerker heeft grote stokken in zijn handen waar hij mee op de trommel slaat. Daar zul je flink wat kracht voor nodig hebben! Dynamisch (dus steeds zachter richting de rand, dan weer harder richting het midden van de trommel, zoals we dit vroeger bij de lessen van Tamme altijd geleerd hebben). Ook ééntje waarbij ze in kleermakerszit op het podium zitten, een trommeltje voor hun, ene hand een trommelstok, andere hand een stok waarmee je wel op een pauk slaat en die in een supersnel tempo afwisselend op het linker- en rechter-vel slaat. Wow!

Hierna krijgen we een combi-optreden, een soort rijdende doos waar snaren op zitten, een soort marimba, base op de zijkant en een trommeltje op de zijkant, waarbij 4 muzikanten een sketch doen. En zo volgen nog een aantal optredens. Rond 21.00 uur is het pauze. Een drankje, daarna het tweede deel. Hier ook weer samenspel op meerdere trommels, het heeft wel wat van Top Secret uit Zwitserland, waarbij de trommelaars naast elkaar staan en op elkaars trommel spelen. Zo hebben we een grote trom in de linkerhoek, soort drumstel in de rechter hoek, 4 grote trommels voor, 4 trommels achter. Bij de finale hebben de trommelaars ook nog linten op een soort hoed, waarmee ze figuren maken, continu rond draaien (ik zou volledig de richting/mijn evenwicht kwijt raken).

Wat een geweldige band, wat een show! Zoals Sytze al zei: “ik zou nog wel een uur hiernaar kunnen kijken/luisteren!”. Zo is het maar net!

Mocht je ze nog willen zien, ze zijn bijna klaar met Nederland, ze spelen op 23 februari in IJmuiden, 25 februari in Utrecht, 27 februari in Beersel en 28 februari in Rijswijk: link.

Hompage van TAGO: https://drumtago.com/