post-header-photo

Sallandse wandelvierdaagse: Raalte-Heino en Floor Jansen en Henk Poort

In 2020 heb ik in de maand september elke donderdag of vrijdag een route gelopen van de Sallandse Wandelvierdaagse. Dat is prima bevallen, de organisatie heeft voor 2021 ook weer een boekje uitgegeven, dus ik ga ook dit jaar in september weer elke donderdag of woensdag een route lopen.

Zo ga ik op donderdag 2 september de eerste route lopen, startend in Raalte, naar Heino en dan weer naar Raalte. Ook ga ik deze dag voor het eerst weer naar een concert. In februari 2020 heb ik in AFAS Live een concert bezocht van James Blunt, hadden we in Nederland net het 2e corona-geval in Diemen en daarna werden alle concerten verschoven. En nogmaals verschoven. Zo had ik een kaartje geboekt voor het concert van Floor Jansen, in 2019 zong ze bij de Beste Zangers en het duet met Henk Poort, the Phantom of the Opera was mind-blowing. Wat een kracht, wat een volume: deze dame (en heer) wil ik in real-life dit duet horen en zien zingen. 19 oktober 2020 werd 14 december 2020, dat werd 22 maart 2021 en nu dus: 2 september!

Maar goed, eerst wandelen. Het zijn 2 “rondjes” van 13 kilometer, dus in totaal 26 kilometer. Dat is best wel een afstand. Normaal loop ik rond de 5 kilometer per uur, maar nu is het onbekend terrein, moet je maar zien of je goed loopt, dus ik hou het op 4 kilometer per uur.

‘s Morgens vroeg opstaan, rond 7.00 uur weg en rond 8.45 uur de auto geparkeerd op het P&R terrein bij het station in Raalte. De wandelschoenen aan, het is al warm, dus het jack kan omgebonden worden. Eerst naar hotel de Zwaan om daar de eerste stempel te plaatsen en dan: starten! Eerst richting het kanaal, dat een stuk volgen, dat is bekend terrein. Dan via de buitenwijken, bij het dagcentrum langs, een landweg en dan via een zandweg en platgelopen graspaden langs de sloten lopen. Hier is iemand aan het hekkelen, die ziet me eerst niet, maar net voordat er een flinke hoop riet, modder en slootwater voor mij op de grond gedropt wordt ziet hij me en wacht even tot ik verder gelopen ben. Daarna weer op de openbare weg, fietspad en halverwege het fietspad over een smal houten bruggetje. Je loopt hier bij schrikdraad langs, het lange gras is nat, dus de schoenen en de broekspijpen worden ook nat. Een wankel houten bankje gebruik je om over het schrikdraad te gaan (niet vallen!!). Het gras in het weiland is zompig en op sommige plekken wat oneffen, hier hebben waarschijnlijk wat koeien rondgelopen, dus wat heen en weer lopen om de stevige stukken grond mee te pakken. Daarna via een smalle bosschage (een beschut stuk, smal paadje tussen de weilanden, hardstikke leuk) naar het bos. Dan kom ik uit bij een vervallen boerderij die ik vorig jaar ook had moeten zien, maar waar ik toen een foutieve afslag genomen heb en dus gemist heb. De weg over bij restaurant het Buitenhuys (wat ruikt dat warme eten lekker!). Bij het outdoorpark langs lopen (allemaal schreeuwende kinderen, leuke plek om activiteiten te doen), bij de beeldentuin langs (waar het Michelin-mannetje staat), vorig jaar liep ik de andere kant om. Nog een stuk lopen en uiteindelijk kom ik in Heino aan. Inmiddels 18.5 kilometer gelopen, dik over de helft. Bij Buuffies daarom op het terras gezeten, een heerlijk biertje (Gruut Blond), als je een droge keel hebt, windstil en de zon schijnt flink, dan is de eerste slok het lekkerst. Een uitsmijter ham-kaas, een break van een half uur: ik kan er weer tegen! Bij het terug lopen mis ik ergens een afslag, dus de route eindig ik niet helemaal volgens het boekje, maar uiteindelijk wel 27 kilometer op de teller in plaats van de officiële 26, genoeg gelopen, rond 15.15 binnen! Onderweg vogels gehoord/gezien: mezen, mussen, eksters, in een stuk bos een voor mij uit rennende haas, schapen met een wollige vacht die er anders uit zien dan het “standaard schaap” en bij een boerderij de varkens die buiten in de modder liggen te chillen. Bij de auto de wandelschoenen omgeruild met mijn gewone schoenen, auto in de parkeergarage bij de Albert Heijn geparkeerd en bij Jorink de Echte Bakker op het terras een Radler 0.0 en een stukje citroentaart gegeten. Naast mijn tafel 2 meisjes die aan een ijsco zitten, bij Jorink kun je ook bij een balie ijs kopen met verschillende smaken, vergelijkbaar met Italiaans ijs. Ze moeten nog naar de Jumbo, mooi om te horen hoe er nog gerekend wordt met het geld wat over is en wat daar gebruikt kan/moet worden. Deze voorstander van “cash geld” wordt er blij van dat er gelukkig nog kinderen gewoon met munten en bankbiljetten werken.

Om 15.45 uur rij ik richting Amsterdam. Op de rijbanen in tegengestelde richting staan onderweg files, aan onze kant gelukkig niets aan de hand, dus om 18.00 uur staat mijn auto in de Arena, P1 geparkeerd. Bij de FEBO een dubbele kipburger en die vervolgens opgegeten, zittend op een muurtje bij loungebar en restaurant JinSo, heerlijk in de zon. Mijn tijdslot is van 19.00 tot 19.15 uur, rond 18.45 uur loop ik alvast een beetje rond en zie ik dat de rij best wel lang is. Dus maar aansluiten, want dan ben ik rond mijn tijd bij de ingang, denk ik. Maar het gaat allemaal best wel snel, dus mooi op tijd binnen. De mensen die naar binnen gaan worden in een paar stromen naar binnen gelaten, afhankelijk van de starttijd op je ticket. Binnen krijg je een nieuw ticket en vervolgens ga ik op zoek naar een kluisje. Blijkt dat de kassa (waar ik niet langs kwam) de sleutels heeft die je daar kunt huren, dus weer door de controle naar buiten, sleutel fixen en weer naar binnen. Jas in de locker, sanitaire stop en vervolgens stap ik met een Affligem Blond de zaal in. Dat is weer even wennen, een zaal vol met mensen. De rij voor ons is leeg, zo hebben we nog een paar loop-paden ingericht. Ik ken Floor van Beste Zangers door het fantastische duet met Henk Poort.Het concert is een weergave van Floor haar carrrière, After Forever, Nightwish, Northward, ReVamp. Ze staat op het podium met de Marcel Fisser Band (ja, die van Beste Zangers!) en zo nu en dan komt Henk het podium op om mee te zingen. Bijna aan het einde nog problemen met Floor haar oortjes (komt grunge-muziek uit), dus korte break van 5 minuten, kunnen mensen nog even bij de catering of sanitair langs en dan is het gelukkig gefixt en kan de avond afgerond worden. En dat is natuurlijk the Phantom of the Opera. Een welverdiende ovatie!

Top-concert! Eigenlijk zou ik hierna op 6 september naar Tom Jones in de Ziggo Dome, maar dat concert is (helaas) wederom uitgesteld. Het wegrijden uit de parkeergarage gaat gesmeerd, niet druk op de weg, dus net na middernacht ben ik weer thuis. Vermoeiende dag, maar wel heel erg goed geslaagd!