post-header-photo

Een andere route: de Sallandse Wandelvierdaagse

Eind 2019 was mijn goede voornemen om in 2020 meer te gaan bewegen. Dankzij mijn Fitbit beweeg ik (meer dan vroeger), maar veel mensen (IT-ers?) weet ik dat het nog steeds te weinig is. Door corona is de fiets-elfstedentocht én de Slachte afgelast. De Slachte is rond de 42 kilometer wandelen. Omdat mijn maximum afstand zo’n beetje rond de 22 kilometer lag, ben ik begin dit jaar begonnen met extra (lange) afstanden te lopen (trainen!). Dus op het moment dat de tocht gehouden zou worden, was ik er wel klaar voor.

Ook mede omdat de virtuele elfsteden-wandeltocht gehouden werd. Eerst voor de route aanmelden met Endomondo, vervolgens kon je dan zelf je eigen routes lopen, als je wekelijks maar ongeveer 20 kilometer liep. Dat was makkelijk te doen. Ik heb daar nog een widget voor WordPress voor gemaakt (link).

In Salland wordt jaarlijks een 4-daagse gehouden, de Sallandse Wandelvierdaagse. In een ver verleden heeft TRES hier een inschrijf-site voor gebouwd. Vorig jaar moest ik daar wat voor aanpassen en dacht ik, dat is best wel een mooie omgeving om te wandelen. Vier dagen achter elkaar lopen, dat was te heavy, dus ik heb de donderdag-route gelopen, De dag van Luttenberg. De pet kon af, de jas kon omgebonden worden, prachtig weer, prachtige route en afgesloten met een biertje en een saucijzenbroodje. Dus het plan was om dit jaar deze route weer te lopen.

Dat gaat niet door, want door corona wordt de vierdaagse niet gelopen, omdat er dan teveel mensen zijn. Maar, er is een supergoed alternatief bedacht, de alternatieve wandelvierdaagse. Je koopt een boekje, daarin staan de 4 routes en je krijgt de speciale 13e editie-medaille. Kijk, dat schept verplichtingen. Want je kunt de routes nu lopen wanneer je wilt. Dus de medaille is binnen, nu gaan we dus ook alle 4 de routes lopen! Op het startpunt en op een punt halverwege de route staan een soort “nestkastjes”. Hierin zit de stempel, waarmee je de start- en half-weg-stempel zelf kunt plaatsen. Lijkt je dit ook wat? Hier kun je het boekje aanschaffen: sw4d.nl

In overleg met mijn collega’s de woensdagen in september vrij genomen om dan een route te lopen. En met slecht weer kan ik dan nog switchen met de donderdag.

Op woensdag 2 september loop ik mijn eerste route. Meteen al prachtig weer, dus de jas kan weer omgebonden worden. Vertrekpunt is Infocentrum IJssel bij Den Nul, onzeijssel.nl. Ook zit hier Brasserie op Duur waar je wat kunt eten en drinken. Ik ben er rond 8.30 uur, de eerste auto op het parkeerterrein. Bij de brasserie waar ik mijn stempel zet blijkt dat ik niet de enige ben, zo kom ik nog een wandelaar tegen, Henk, die een echte hardcore-wandelaar is. Voor mij loopt nog een wandelaar die ik later inhaal (en niet meer terug zie). Ik heb mijn drone mee, dus toen ik de auto parkeerde heb ik een luchtfoto gemaakt en aan het begin bij het “Droste-pad”, een pad waarbij je tussen de weilanden doorloopt. Verderop haalt Henk me weer in, we lopen nog een stukje gezamenlijk op (en maar goed ook, want de afslag bij de koeien waar je langs loopt hadden we bijna gemist). Henk gaat even bij een bankje eten, ik loop nog een flink stuk door en eet dan mijn broodjes op terwijl ik op een trappetje bij een stukje water in de zon zit. Uitzicht op de weg/het fietspad, mooi plekje. Na verloop van tijd weer verder wandelen, door Olst, bij de schoenenzaak van Nobach hangt het kastje met de stempel. Je loopt vervolgens een eind “onder” de weg, je kunt bij een trap omhoog en daar zie je de Bökkers Möle, een molen, waarbij je naar de achterkant zit te kijken. Mijn drone weer op laten stijgen, ernaast is een stuk bouwterrein waar de bulldozers e.d. hun werk doen, ik zou een aantal foto’s maken, maar later kwam ik erachter dat ik aan het filmen geweest ben.

De trap weer af naar beneden en dan verder lopen.Dat is een doodlopende weg, bij het talud omhoog lopen (behoorlijk steil) en zo door naar Den Nul en het Infocentrum. Daar aangekomen kun je over een ponton lopen en een “bonusrondje” lopen. Daar staat ook een grote fabriekspijp, dus dat rondje wil je nog wel even doen. Mijn drone weer de lucht in om een mooi filmpje van de fabriekspijp op afstand te maken, maar mijn drone doet vreemd, is onbestuurbaar en knalt verderop tegen een paar bomen aan. Gelukkig dat dit niet in Olst boven dat bouwterrein gebeurde… Drone ophalen, inpakken en verder wandelen dus. Nu is alleen niet helemaal duidelijk waar je moet lopen, ik loop een flink eind bij de IJssel langs (in de hitte, zijn weinig mensen) en heb het gevoel dat ik op een doodlopend stuk afloop. Ik ga dezelfde route maar weer terug. Later blijkt dat ik gewoon nog een stukje had moeten doorlopen, je komt daar bij een trekpont uit. Maar goed, daar kom ik Henk nog een keer tegen en wisselen we nog even visitekaartjes uit. Op www.heopa.nl kun je zijn wandelavonturen + foto’s bekijken. Teruggelopen, sanitaire stop bij Brasserie op Duur en een stukje appelgebak, glas cola + een glas Grolsch bier van de tap. Want het is vandaag een hete dag en ik heb dorst! 26.4 kilometer gelopen, een mooi begin!

Op donderdag 10 september loop ik mijn 2e route, op woensdag was het namelijk wat miezerig weer. Ook nu kan ik de jas weer ombinden, het is prima weer. De auto in Heino parkeren, bij Proeflokaal Buuffie mijn startstempel plaatsen en door. In het begin in Heino nog even controleren of ik goed loop, daar word ik ingehaald door een andere wandelaar met het groen-paarse boekje in de hand, nog een vierdaagse-loper. Was de eerste route redelijk wat landweggetjes en wat stukjes bos, ik vond de route van deze dag mooier, omdat er behoorlijk veel bosroutes in zaten. Onder de grote weg door, linksaf, verderaf linksaf en dan al door het eerste stukje bos. Roodbonte koeien in het weiland verderop, vlak bij een huis langs (je loopt bijna door de tuin), waarbij je langs een stuk weiland door een beukenlaantje loopt. Het is bijna een overdekte gang waar je doorheen loopt. Een eind verder weer het bos in, waarbij je nog bij een soort open plek uitkomt. Hier even een broodje eten en weer door. Een stuk over landbouwweggetjes en een eind verderop over een bruggetje. Je denkt dat het een soort toegangspad is voor 2 boerderijtjes (is het ook deels), maar het is ook een toegang tot een pad om weer verder door te lopen. Bij het kasteel het Nijenhuis is een beeldentuin, die kun je van afstand bekijken. Je loopt door een smal hekje (daar moet je niet al te stevig voor zijn, want het is een heel krap draaihekje!) en zo loop je weer door een stuk bos. Hier nog even op een oud bankje gezeten, wat broodjes eten, terwijl om de eikenbomen om me heen de linten zitten “pas op, processierups”. Daar heb ik gelukkig geen last van gehad. Bij boerderijwinkel Overesch kun je de tweede stempel halen. De varkens zitten in hokken, maar kunnen ook buiten komen, mooi gezicht. Ik loop weer verder en kom langs Heino’s Petting Zoo, waar de hanen tegen elkaar op aan het kraaien zijn. Een eind verderop loop je het parkeerterrein van restaurant Het Buitenhuys op en steek je de grote weg over. Het ruikt er heerlijk naar eten! Goed uitkijken bij de grote weg en vervolgens door een klaphekje het bos weer in. Een eind verderop kom ik een soort splitsing tegen, er komt een tractor van rechts. Maar ik vraag me af of dit overeen komt met de beschrijving en ik loop door. Aan het einde van dat (redelijk lange stuk) lopen ziet het eruit dat ik toch verkeerd gelopen ben. Ik besluit om niet terug te keren, maar redelijk rechtuit-rechtaan weer naar het startpunt terug te lopen. Daardoor mis ik toch een paar mooie sight-seeing items uit het laatste stuk, maar goed, wie weet loop ik deze route later nog eens en ga ik hem dan goed lopen. Zo kom ik weer uit bij Buuffie na 23.3 kilometer gelopen te hebben. Na het corona-formulier ingevuld te hebben een stukje monchou en een groot glas Hertog Jan van de tap. Mooi op het terras aan “de andere kant van de rotonde om de kerk”, dus genoeg te zien, auto’s, fietsers, wandelaars. Ook deze dag is weer super-geslaagd!

Album route 1: link

Album route 2: link

En de site van He Opa, link, die ook route 3 al gelopen heeft (en binnenkort route 4) waardoor ik aan de hand van de foto’s van tevoren alvast kan inschatten of ik nog steeds de juiste route volg.