post-header-photo

Rammstein in het Goffertpark in Nijmegen, 4 juli 2022

Oorspronkelijk was het concert van Rammstein gepland op 24 juni 2020. Dat werd 3 augustus 2021. En uiteindelijk 4 juli 2022. Het veld gaat om 15.00 uur “open” en van tevoren werd al gemaild: “het wordt druk, vertrek op tijd”. En dat doe ik dan ook, om 12.15 uur rijd ik weg. Eerst tanken, om 14.50 uur staat mijn auto op een sportveld geparkeerd. En lopen we in colonne naar het Goffertpark. Om 15.30 uur ben ik binnen. Eerst 15 muntjes kopen voor 52.50 euro (katsjing!), daarna in de rij om een t-shirt te kopen. Na de sanitaire stop een biertje (hoppa: 1.5 munt) en uitkijken over het nu nog redelijk lege veld.

Om 19.30 uur start de show. Nou ja, de show. Een Franstalige band (Duo Abélard) die op piano speelt en dat met nummers van Rammstein doet. Het gepingel komt hier niet uit de verf, weinig respons vanuit het publiek en we zijn blij dat het om 20.15 uur afgelopen is. Ik ben inmiddels met mijn blauwe bandana een makkelijk te lokaliseren herkenningspunt geworden (jongedame naast mij belt met andere personen van haar groepje: “we staan rechts vooraan, niet te ver van het podium, naast een man die een blauw shirt op zijn hoofd heeft”).

Later loop ik naar een andere plek, want ik word gek van al die heen-en-weer lopende mensen. Moet je steeds wat aan de kant, word je (lichtjes) aan de kant geduwd.
Prima show, gaat ook flink wat vuur/roet/rotzooi de lucht in. De nummers zijn bekend, Deutschland, Engel, Ausländer, Du Hast. Zijn ook veel Duitse fans aanwezig. Rond 22.50 uur in het afgelopen. Nog wat munten opmaken, maar dan loop ik (net als de andere 1.000-en bezoekers) terug naar de auto. Daar aangekomen maar tegen de auto aan blijven hangen, ik heb altijd wat blikjes drinken bij me, dus nog even wat gedronken. De andere automobilisten zitten al in de auto, met stationair draaiende motor, maar komen geen centimeter vooruit. Dat heeft én geen nut én is het ook niet zo milieuvriendelijk om daar staan te “ronken”. Op de wegen rond Nijmegen en Arnhem is het ook nog wel druk, dus iets na 3.00 uur ben ik weer thuis.

Mooie recensie op Oor: link.

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.

Set-list staat hier: link.

Hier voor de volledigheid ook nog even:

01. Armee der Tristen
02. Zick Zack
03. Links 2-3-4
04. Sehnsucht
05. Zeig dich
06. Mein Herz brennt
07. Puppe
08. Heirate mich
09. Zeit
10. Deutschland
11. Radio
12. Mein Teil
13. Du hast
14. Sonne
15. Engel
16. Ausländer
17. Du riechst so gut
18. Pussy
19. Rammstein
20. Ich will
21. Adieu