post-header-photo

Machine de Cirque in de Lawei op 22 april 2023

Deze voorstelling werd in de Leeuwarder Courant genoemd. Daarin werd al de vergelijking gemaakt met de Ashton Brothers. De Ashton Brothers zijn fantastisch, in 2013 in de Harmonie gezien, bij Gabbers in de Ziggo Dome en in 2018 in de Koornbeurs in Franeker (link). Op de site van de Lawei zie ik dat ze uit Canada komen en dat herinnert me eraan dat ik begin 2023 Flip Fabrique in de Harmonie gezien heb: link.

Ik had niet gelezen waar de voorstelling over ging (zie hieronder) dus het was een beetje een verrassing waar ik naar ging kijken. Geweldige plek, rij 13, stoel 34. Exact in het midden. En in de “brede rij” waar mensen gewoon langs kunnen lopen. Ik zit achter de mannen van het beeld en geluid, links en rechts van mij zijn de stoelen leeg, een beetje een VIP-gevoel. De show start. We zien wat mensen op het podium. Een vrouw met opgestoken haar speelt op saxofoon. Het lijkt erop dat ze in een kunstgalerie staan (daarom ook de titel van de show: La Galerie). Zo staat een groepje naar een kunstwerk te kijken. Beetje standaard wat je ook wel vaker ziet, mensen die bedachtzaam kijken, hun hoofd wat draaien en dan “ahhh!”. Het grappige is dat ze dat doen door de zaal in te kijken. In het midden. Dus het is net alsof ze mij aan zitten te kijken!

Ook een mooie scene met van die palen waar een lint tussen zit, om mensen in een rij te houden. Vaak genoeg ook bij de Ziggo Dome gezien om de mensen die in de zaal sta-plaatsen hebben in de rij te laten staan. Één van de dames probeert van alles om vooraan te komen, allemaal acrobatische toeren. Geweldig.

Die jongedame is ook gek op popcorn. Dus bij een scene wordt er ook allemaal popcorn over het podium verspreid en gaat ze dat proberen op te eten. Allemaal acrobatische toeren, op een bepaald moment 3 mensen op elkaars schouders. Maar ook een keer dat iemand een “dopje” op zijn hoofd heeft en de andere persoon daar met zijn hoofd op zit en dus “ondersteboven” op hem staat. Ook weer 3 hoog. Wow, dan moet je echt goed je evenwicht kunnen bewaren. Een scene met allemaal van die jongleer-kegels en die ze allemaal over gooien. Een hele flexibele lange balk, waar ze de andere jongedame een heel eind mee in de lucht kunnen gooien en waar ze flink wat salto’s e.d. maakt.

Prima verhaal, sympathieke artiesten/acteurs, acrobatiek op hoog niveau, echt spectaculair! Het is soms wel een beetje “artistiek”, de muziek erbij, het “verzonnen taaltje” (wat soms Russisch klinkt?). En het einde is ook wel redelijk vaag, een doek op de grond en daar kliederen 2 spelers zichzelf in met verf en gooien dat over het doek heen. Het resultaat is wel een mooie gekleurd doek, dat dan wel. Volgens mij gingen er wat mensen eerder weg (dat hoorde ik ook de dames achter me zeggen), geen idee waarom dat is. Want ik vond de voorstelling fantastisch!

Mocht je ze nog willen zien, op 29 april komen ze naar Hoogeveen: link.

Foto-album: link.

Dit was de aankondiging op de website van de Lawei:

De Ashton Brothers maar dan op z’n Canadees: dat is waar je aan moet denken bij Machine de Cirque. Waar ter wereld ze ook optreden, overal vallen de monden open van verbazing. In La Galerie slepen zeven circusartiesten en een muzikant je met adembenemende acrobatiek, verleidelijke muziek en een serieuze dosis onnozele lol mee naar de rafelranden van de kunst.

Ze zijn te gast op een smetteloos witte tentoonstelling. Alles dat ook maar een beetje naar kleur neigt, wordt onmiddellijk opgeruimd. Tot de performers met een creatieve vonk een explosie van kleur veroorzaken en daarmee voor een opwindend feest voor de zintuigen en een flitsende ode aan de creativiteit. Hilarische circusslapstick met ijzingwekkende acrobatiek, schreef Theaterkrant over hun vorige voorstelling in een viersterrenrecensie. Check vooral de trailer!

Op de site van de Lawei geen trailer te vinden, dus zelf maar even op Youtube gezocht: