post-header-photo

Ashton Brothers – Enfants Terribles in de Koornbeurs op 2 maart 2018

In 2013 heb ik de Ashton Brothers voor het eerst in het theater gezien met de voorstelling Treasures (link). Ze hebben nog een gastrol gehad bij Gabbers in de Ziggodome in 2017, wat mij betreft het leukste deel van de show. Op 14 oktober 2017 werd deze show, Enfants Terribles, ook uitgezonden op TV. Dan is de vraag, ga je die aflevering al bekijken en mis je daardoor de verrassingseffecten? Valt die uitzending tegen, ga je dan nog wel naar de voorstelling? Of gaan we uit van een top-show, lachen bij de aflevering, in de Koornbeurs nogmaals lachen? Op 20 oktober kom er achter dat dit de 14e uitgezonden werd, maar is via Uitzending Gemist niet terug te zien. Dan maar laten verrassen tijdens deze voorstelling!

De Ashton Brothers bestaan nu uit 3 personen, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde. Kapstok van deze voorstelling is dit plot:

Eeuwenlang werden de best bewaarde geheimen van circusfamilies uit de hele wereld zorgvuldig van generatie op generatie doorgegeven. Totdat ze terechtkwamen bij de grootste kinderen van de theaterwereld: de Ashton Brothers. Die smolten de gevaarlijkste acts, de vreemdste trucs en de meest hilarische nummers om tot een bonte mix van muziek, acrobatiek en regelrechte tovenarij. Zoals alleen Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde dat kunnen. Dus zin in een flinke dosis adrenaline, een goede scheut spanning en een toefje betovering? Kom dan naar ‘ENFANTS TERRIBLES’. “Ashton Brothers een wonder van parodistische inventiviteit. (…) Hun komische acrobatiek blijkt nog steeds ruimte te bieden voor nieuwe variaties.” (NRC Handelsblad ****)

Dat klinkt goed, dus vrijdag 2 maart in de auto naar Franeker. Het is een winters weekje, een snijdend koude oostenwind, parkeren in de Oosterstraat en diep in de kraag / sjaal gauw doorlopen naar de Koornbeurs. Hier is het druk, staande aan een tafeltje een biertje om het weekend af te trappen, hierna naar de zaal. Op het “podium” is het al een volle bende, een soort circuspiste, met circus/kermismuziek op de achtergrond. Mensen die druk bezig zijn om zaken te testen, confetti aan het opruimen zijn. Er hangt aan beide kanten een zeil half over de tribune, dat wordt voor het begin weggehaald. De tribune en de balkons zijn goed gevuld, volle zaal! Er wordt eerst een “winnaar” bekend gemaakt, dat is een Gerard uit het publiek. Hij krijgt een rode overall aan en laarzen en mag vervolgens weer op de tribune plaatsnemen.

Hierna volgt anderhalf uur vermaak. Een soort dompteur die met zijn zweep boosaardige clowns op scootmobielen onder controle moet houden. Iemand die figuren maakt met ballonnen, een beetje type vieze man van Koot en Bie. Ook maakt hij van de ballonnen een soort hoofd, een jochie, die zingt en op blokfluit speelt. Erg knap gedaan! Een blinde pianist, daarbij komt een acrobaat die in elastische touwen gehangen wordt, maar de avond wat teveel doorgezakt is en (dus) braakneigingen heeft. Hij zingt een soort Valentijns-aubade aan iemand vooraan in het publiek, moet uiteindelijk “overgeven” en spring vanaf de piano in zijn elastische touwen in de emmer waar hij dat kwijt kan… hoe kun je van iets vies een knappe prestatie maken waar je applaus voor krijgt? Nou zo dus! Het podium wordt donker, vervolgens zien we ogen oplichten en wordt een skelet in een lichtgevend pak gehesen en komt zo tot leven. Ook andere skeletten zweven rond, tig rondzwevende lichtgevende ballen. Ook hebben we een soort scherm waar een hoofd doorheen komt en armen en benen en je dus vreemde capriolen uit kan halen. Je weet dat het de armen en/of benen van iemand anders zijn, maar het blijft knap. Dan is er nog een sketch met een atletische acrobaat die verrichtingen doet en een acrobaat in zijn rolstoel die ook die verrichtingen moet doen. Een stukje “schurend” toneel, je weet dat het gespeeld is, maar het blijft zielig/euforisch als het lukt. En dan is er ook nog een sketch met een vogel, op krukken verbeeld, die een hangend touw wil bereiken. Dat lukt vaak niet, krassende kraaien lachen hem dan uit. Staand op een stoel, staand op een wiebelend keukentrapje. Man, man, man. Ook nog een sketch met een balletdanser die een motorhelm op heeft en waar die vogel dan weer in terugkeert. Uiteindelijk komt nog een sketch met Gerard, hij wordt in de rolstoel geplaatst en mag als een stier op de rode lap afgaan (olé!). Vervolgens gaat hij van een verhoging af en dondert de boel achter de schermen allemaal om. 

Een fan-tas-tische avond! 

Foto’s zijn hier te zien: album

Hierbij een link naar hun website, op 30 maart komen ze naar Leeuwarden. Om het in circustermen te zeggen: komt dat zien!