post-header-photo

Leonardo da Vinci’s Creaties

In het magazine van De Ingenieur van maart stond een artikeltje over de tentoonstelling over Leonardo da Vinci in de Beurs van Berlage. Uitvinder (vliegmachine, onderzeeër), schilder (van de Mona Lisa) en nog veel meer. Ultiem voorbeeld voor wat één mens allemaal kan. Tot 20 juni 2017, dus even in de agenda gekeken of ik dit kan combineren. En dat kan ik. Wel een last-minute-bezoek, want 17 juni ga ik naar Gabbers in de Ziggodome, wat mooi op een zaterdag is. Kaarten verkrijgbaar via davinci.amsterdam (link) of Ticketmaster. 

Zaterdag 17 juni om 10.45 uur in de auto, op naar de RAI. Hier ben ik rond 12.30 uur. Auto parkeren, klein stukje lopen naar station RAI, hier vertrekt tramlijn 4 naar het Centraal Station. Rustig in de tram, mooi stukje sight-seeing. Albert Cuyp markt, Rembrandtplein en er komt ook nog iemand de tram in die een luchtje bij zich draagt wat ik ook in de wachtrij van Qlimax wel tegen kom, die komt dus uit de coffeeshop. Bij de Beurs van Berlage is ook een halte, dus hier stap ik uit.

Eerst even kijken via welke ingang ik naar binnen moet. Aan de zijkant van het gebouw zitten allemaal vrouwen op hun hurken met de handen devoot gevouwen, daar wordt een foto van gemaakt. Dame aan de zijkant gebaart dat ik er ook bij moet komen zitten, dus als je ergens een Hare Krishna promo-poster met mijn hoofd ziet, die is dus niet gefotoshopt 😉 

Het is 13.00 uur, eerst maar even naar het Grand Café. Bij de trappen zijn nog een aantal tafeltjes, dus lekker in t-shirt buiten zitten. Op het zuiden, in verband met onderhoud aan de trottoirs lopen alle voetgangers onderaan de trap voorbij. Corona, Croque Monsieur (broodje met ham en spiegelei). Ik zou hier de hele middag kunnen blijven zitten.

Dat doe ik dus niet, met mijn e-ticket kan ik zo doorlopen en kan de route van de tentoonstelling volgen. Eerst door een gang met een tijdlijn van Da Vinci zijn geboorte tot sterven met alles wat hij gedaan en gemaakt heeft. Slim gedaan, want aan de ene kant heb je de Nederlandse versie, aan de andere kant de Engelse versie voor de toeristen. Vervolgens krijg je een overzicht van zijn uitvindingen op schaal. Kranen, kogellagers. Hierna volgen de schilderijen, waaronder de Mona Lisa en het laatste avondmaal. Maar ook een aantal werken waar discussie over bestaat, heeft hij het zelf gemaakt of een van zijn leerlingen? Waarbij er soms dus ook 2 versies naast elkaar hangen die dan van elkaar verschillen. En dan hebben we ook nog de parachute, de deltavlieger en andere vleugels waarmee geprobeerd is te vliegen. Een boeiende tentoonstelling, waarbij je een aantal schaalmodellen zelf mag bedienen. Zijn veel zaken nu alledaags, toen was het revolutionair. Het rondlopen en bekijken duurt een uur. Daarna nog even een sanitaire stop en weer naar buiten.

Man in cirkel  Glider     Mona Lisa   

In 2010 ben ik voor het laatst bij Madame Tussauds geweest en omdat er bijna geen wachtrij is hier een kaartje gekocht. Hoewel het uitermate knap is wat ze maken, hebben sommige beelden het “net niet”. Bij binnenkomst loop je meteen naar Joop van den Ende en Chantal Jansen. Die zijn echt supergoed gemaakt en je denkt even dat ze er echt zelf staan. In de kamer ernaast staat de koninklijke familie. En hoewel Willem Alexander wel lijkt is hij het toch net niet. Zelfde geldt voor Elvis en Michael Jackson. Gelukkig is Obama er nog, Angela Merkel, Mandela, Gandhi. Ook onze Epke Zonderland en Doutzen Kroes. Het rondlopen, foto’s maken duurt ook hier een uur.

Epke   Marco   Freddy

Als ik aan de zijkant buiten kom, loopt er net een demonstratie voorbij. Onder politiebegeleiding, ik zie een bord met dat een journaliste vrijgelaten moet worden (meerdere keren). Ik vermoed dat dit om Turkije gaat, maar het blijkt hier om Marokko te gaan waar de mensen in het Rifgebied worden onderdrukt. Zie dit artikel van de Telegraaf: (link). Dit linkje verwijst naar de website, ik zag het als Facebook-artikel op de pagina van de Telegraaf, dit linkje dus. Nu zijn we in Nederland wat rechtser aan het worden, maar ik schrik toch van al die reacties. Opmerkingen als loop maar lekker door naar Marokko en dergelijke. Ik had toch gehoopt dat er iemand zou reageren met “trots dat in Nederland iedereen kan en mag demonstreren tegen zijn/haar regering”. Ik zag daar een groep sympathieke mensen lopen. Op één van die borden stond: vrijheid voor Salima Ziani (artist). Bij iets verder zoeken blijkt er in Marokko gedemonstreerd te zijn, en is zij opgepakt door het “gezag”: linkje. Zijn we met ons allen nu al zo diep gezakt dat het groepje vervelende/criminele Marokkanen het verpest heeft voor een volledige bevolkingsgroep waar ook mensen zoals jij en ik in zitten?

Ik loop weer terug naar het Grand Café en neem nog 2 Radlers, het is dorstig weer. Rond 17.30 uur loop ik richting het Centraal Station, het café gaat dicht en ik moet ook weer terug. Lijn 9 staat hier al te wachten, met een sympathieke Marokkaanse trambestuurder. We mogen nog even wachten voor vertrek, hij is nog wat een het flirten met een Surinaams meisje dat op een andere tram wacht. Vervolgens weer dezelfde route terug. Initieel bedragen mijn parkeerkosten achttien euro, maar omdat ik met het openbaar vervoer ben geweest wordt dat teruggebracht naar een euro. Prima geregeld, dat P+R!