post-header-photo

Fietselfstedentocht 2017 – gehaald!

Bij de eerste loting kon ik geen kaartje voor de 11-stedentocht krijgen, maar bij de tweede ronde was ik er op tijd bij. Na een aantal weken kreeg ik de kaart thuis gestuurd: groep 23, vertrek 7.56 uur, de laatste groep dus. Dat was een tegenvaller, want hoewel deze tocht een “toertocht” is en ik over het algemeen rustig aan doe, is dat niet te doen. Dus mocht ik geen andere kaart kunnen bemachtigen, dan zou het waarschijnlijk een halve 11-stedentocht worden. Maar… via mijn oom kon ik van iemand een kaart voor groep 2 overnemen, dan kun je rond 5.08 uur wegfietsen. Top!

Behalve de complimenten voor organisatie, vrijwilligers en politie ook de complimenten voor de sponsoren. Bij het vertrek uit Bolsward krijg je eerst een Snelle Jelle mee. Die heb ik pas in Holwerd voor de helft opgegeten, de rest in Dokkum, want ik had niet zo’n honger, wel was ik nogal dorstig. In Bartlehiem krijg je een appel van van Poiesz (heerlijk sappig, daar was ik wel een toe). Bij Winsum een “gelletje” (dat is niets voor mij), maar ook sportdrank in je bidon van PowerBar. In Bolsward kun je dan nog een soepje krijgen (die sla ik over) en als laatste bij Hylpen krijg je een rolletje kleine KING pepermunt voor de frisse smaak. Top!

Op 4 juni, de day before, een kort schema gemaakt. Het is druk bij het verzamelpunt, dus ik wil uiterlijk 4.30 uur op de parkeerplaats staan. Dan moet je je fiets nog afkoppelen, click-schoenen aandoen, het centrum in fietsen, dat kost gauw wat tijd. Dus daarvoor moet ik uiterlijk 4.00 uur van huis vertrekken, 3.15 uur opstaan.

Ook alvast een schema gemaakt voor de tijden. Ik vertrek om 5.08 uur, maar omdat je in een peloton zit, je eerst een stuk loopt, je eerste stempel krijgt ga ik er voor het gemak vanuit dat je uiterlijk 5.30 uur Bolsward uit fietst. 7.00 uur in Harlingen, 7.30 uur in Franeker, 8.14 uur in Holwerd, 11.00 uur in Dokkum, 12.30 uur in Leeuwarden, 14.30 uur in Bolsward, 15.30 uur in Sneek, 16.30 uur in Sleat, 17.45 uur in Starum, 18.15 uur in Hylpen, 18.45 uur in Workum, 19.30 uur in Bolsward. Dit komt redelijk overeen met mijn rijtijden van vorige jaren. 

De werkelijkheid werkt even net wat anders. Bij het starten kom ik mijn oom nog tegen en Johan Meinderts uit Wergea. Bij de stempelpost in Harlingen wordt ik ingehaald door mijn collega Marijn (die m voor de 10e keer uitrijdt, netjes!). Tussen Harlingen en Franeker word ik ingehaald door mijn oud-collega’s Dirk-Jan Grasdijk en Marc Hooghiemstra, bloed-fanatieke wielrenners. In de buurt van Tzummarum word ik nogmaals ingehaald door Marijn (ik had hem schijnbaar stiekem ingehaald), maar daarna is het ook gedaan, die man zie ik niet meer terug. Bij Marsum maak ik nog een kort praatje met mijnt tante die in het publiek staat. In de buurt van Winsum kom ik nog een Wergeaster tegen, Chris Lantinga, die als vrijwilliger het verkeer regelt. En als laatste bij Sneek nog een collega van TRES. 

Holwerd

Stempelpost Holwerd

Onderweg haal je weer eens iemand in, dan hou je zelf weer even rust, vervolgens rijdt die persoon jou weer voorbij en zo begin je tijdens de rit steeds meer “bekende gezichten” te zien. Zo ook “God”, zoals ik hem maar even noem. Zit ook in groep 2 (of 1), grote bos wit haar, baard, snor en een wit t-shirt. Bij de start vroeg ik me af of hij het wel zou halen, maar onderweg kom ik hem meerdere keren tegen. Als ik naar het parkeerterrein rij zie ik dat hij ook het finish-terrein af rijdt, dus ook hij heeft de medaille behaald. En natuurlijk de ligfietsers (trappen of zelfs alleen aangedreven op handkracht!), de gast op klompen en met een grote rieten mand voor op de fiets, de dames op de tandem met een afwisselende kleur kniekous (waar je niet op gaat letten als je tegen de wind in moet fietsen…). 

Die tijden die ik geschat had, die wisselen in het echt. In Harlingen ben ik om 6.00 uur, in Franeker 6.30 uur, in Holwerd om 8.10 uur, in Dokkum om 9.00 uur, om 10.45 uur in Leeuwarden. Tot zover loop ik lekker voor op schema. Dan krijgen we echter de stormachtige wind tussen Dronrijp en Bolsward. Ik ben om 13.25 uur in Bolsward, 14.00 uur in Sneek. In Sleat ben ik om 16.05 uur, om 18.00 uur in Starum. We komen daar in een lange rij te staan, ongeveer 20 minuten tot ik mijn stempel krijg. Hier staan ook niet zoveel mensen om te stempelen. Dan om 19.00 uur in Hylpen, 19.20 uur in Workum. Daarna nog doorkachelen naar Bolsward, om 20.05 uur kan ik mijn medaille in ontvangst nemen. 

De rit is gelogd, ik had mijn kleine GPS-ontvanger ingeschakeld en op mijn mobiel heb ik Endomondo mee laten lopen. Als ik weer bij de auto ben wil ik ze uitschakelen, Endomondo geeft de melding “abrupt afgesloten te zijn, kan door een probleem met de voeding o.i.d. zijn” en op mijn kleine GPS-ontvanger knippert een rood lampje. Ik meende dat mijn GPS-ontvanger voldoende opgeladen was, maar bij controle blijkt die bij Spannenburg gestopt te zijn. Hmm…, maar gelukkig, Endomondo blijkt dus exact op het punt gestopt te zijn waar ik mijn fiets parkeerde om naar de tent te gaan. Dus voor de verandering (vorige keren waren mijn routes ook afgebroken) wel de volledige route beschikbaar.

Thuis een lekker bord tomatensoep en nog een paar biertjes om het vochttekort weer aan te vullen. Behalve “een houten kont” en lichte stijfheid voel ik me prima!