post-header-photo

LC: Toekomstmakers! Visual Intelligence op 12 april 2017

De Leeuwarder Courant en Innovatiecluster Drachten organiseren in 2017 een aantal lezingen. Het lijstje ziet er als volgt uit: 

Thema’s
22 maart – Robotisering
29 maart – 3D Printing
5 april – Augmented reality
12 april – Visual Intelligence
19 april – Big Data

Programma
Elke lezing duurt een uur en het programma ziet er als volgt uit:

19.00 uur inloop met koffie/thee en koekje
19.30 uur aanvang
20.30 uur einde lezingen
20.30 uur vragen vanuit het publiek
20.50 uur nazit met fris
21.30 uur sluiting

( Bron: http://service.lc.nl/toekomstmakers/index.html )

In de Leeuwarder Courant van zaterdag 8 april stond een groot artikel over Visual Intelligence. Het bedrijf Ziuz uit Gorredijk heeft software ontwikkeld waarmee grote hoeveelheden data “geschift” kunnen worden. Stel je een MRI-scan van de hersenen voor. Duizenden foto’s van een klein gebied. Moet iemand dat zelf doorkijken, controleren, dan heb je kans dat op een bepaald moment toch de aandacht verslapt en er iets over het hoofd gezien wordt. Met de software van Ziuz kan dat geautomatiseerd gedaan worden. Kijk, dat is waar IT/ICT voor bedoeld is. Niet om die kassajuffrouw in de Albert Heijn te vervangen door een zelf-scanner, maar ter ondersteuning van de mens of ter vervanging bij zwaar / geestdodend werk. 

LC-20170408-ZU01028004_toekomstmakers

Dinsdagavond 12 april rij ik dus in de auto naar het gebouw van de LC in Leeuwarden. Aanmelden bij de ingang, bakje koffie en daarna in het atrium van de LC gaan zitten. Op de stoel ligt een notitieblok en pen van de Leeuwarder Courant. We zitten met ongeveer 80 mensen als publiek bij deze presentatie, tevens wordt er via lc.nl live uitgezonden, dus ook de cameramannen zijn druk bezig. We krijgen eerst een korte introductie over het Innovatiecluster Drachten waar 16 bedrijven deel van uit maken, waaronder Philips, Neopost en ook Ziuz.

Gerrit Baarda en Bert Garlich spreken deze avond. Gerrit heeft 15 jaar geleden Ziuz opgericht. We krijgen een aantal voorbeelden te zien van hoe subjectief een mens kijkt. Zo heb je de afbeelding waarop als je er op de ene manier naar kijkt, je een jonge vrouw ziet, maar als je er op een andere manier naar kijkt juist een oude vrouw ziet. Er komt een kort video voorbij met twee basketbalteams, waarbij we het aantal passes van het ene team moeten tellen. Na de tijd heb ik het antwoord goed, maar… hebben wij “de zwarte beer gezien”? Nee dus, filmpje nog een keer zien, en dan zie je dus dat iemand in de andere hoeken als beer verkleed de moonwalk doet. 

Een onschuldige “vergissing” dat we dat niet gezien hebben. Maar als een arts op foto’s van de darmen op zoek is naar poliepen en daardoor het kleine kankergezwel over het hoofd ziet, dan is dat een kwalijke zaak. De hoeveelheid digitale data in ziekenhuizen wordt ook steeds groter, de verwachting is dat er per jaar 44 zetabyte aan data geproduceerd gaat worden in 2020 (om de 73 dagen verdubbelt de hoeveelheid data). Hoe ga je een arts daar doorheen laten worstelen?

De start van Ziuz is onder andere ontstaan doordat de politie harde schijven met kindermisbruik in beslag nam en dat dus al ondoenlijk was om dat door te nemen. Met algoritmes op “blote huid” kon vervolgens een schifting aangebracht worden. Inmiddels zijn grafische kaarten dermate snel, dat eigenlijk pas 4 jaar geleden echt de mogelijkheden voor zelflerende systemen goed gebruikt kunnen worden. Door het opbouwen van een database met “oud materiaal” kan weer een filtering gedaan worden op “dit is al bekend, dus hoeft niet nogmaals bekeken te worden”. Het systeem wordt door de politie inmiddels in 52 landen gebruikt. Waaronder Roemenië, waar dit via Interpol gaat.

We zien een nieuwsartikel van de NOS van 3 maart dit jaar waarin gemeld wordt dat de computer inmiddels beter kanker kan “detecteren” dan een arts. Maar je wilt de diagnose niet van een “computer” horen, daar komt de arts nog om de hoek kijken. Net als het slimmer maken van het systeem juist door capabele artsen. Een arts wordt niet overbodig, maar krijgt een andere rol. 

Een ander product is het apparaat waarmee zakjes met medicijnen gescand en gecontroleerd kunnen worden. In de fabriek waar dit gebeurt is er een foutpercentage van een half, anderhalf procent. Dat klinkt weinig, maar juist doordat er duizenden van die zakjes in zo’n fabriek ingelegd worden is de foutmarge aanzienlijk. Een apotheker kwam bij Gerrit met de vraag of hij hier een controlesysteem voor kon maken. En dat is dus gelukt, we krijgen na de lezing nog een demonstratie van de scanner. Op het scherm zie je vervolgens de juiste en de fout gedetecteerde zakjes. Het lijkt erg op Vision zoals we dat bij onze opleiding Hogere Informatica bij de NHL gehad hebben.

Andere projecten waar aan gewerkt wordt of interesse voor is zijn de camera die je doorslikt, in plaats van dat je een slang moet doorslikken of via de andere kant je lichaam in moet om je darmen te controleren / je slokdarm/maag te inspecteren. Deze systemen zijn er al, maar je krijgt nu dus 10 uur video. Door de peristaltische bewegingen gaat de camera echter heen-en-weer en gaat zo met stukjes vooruit. De uitdaging is om hier een samenvatting van te maken die de juiste dingen laat zien en zo “behapbaar” is voor degene die de beelden moet beoordelen.

Een ander punt is bewaking. We zien een foto van iemand met tig camera’s die hij in de gaten moet houden. Ondoenlijk. Dus ook hier zou je extra ondersteuning kunnen toevoegen met detectie, zodat de bewaker opmerkzaam wordt gemaakt op situaties die door het systeem als verdacht aangemerkt worden. De uiteindelijke beslissing of het vals alarm is of echt een mogelijke situatie, dat is nog steeds aan de bewaker.

Ook komt nog even Asilomar 2017 ter sprake. Er is dus veel mogelijk met zelflerende systemen, maar om kunstmatige intelligentie in de hand te houden zijn er 23 regels opgesteld. IT-bonzen als Stephen Hawking, Bill Gates en Elon Musk staan hier ook achter. Uit de zaal komt de opmerking dat als Ziuz zich hieraan conformeert je dus geen systemen mag/kunt hebben die zichzelf herschrijven, omdat je dan de regel “altijd uit kunnen leggen wat je gedaan hebt” overtreedt. Gerrit/Bert bevestigen dat zij dus inderdaad geen zelf herschrijvende systemen gebruiken.

Een zeer boeiende presentatie, mooi om te zien/horen wat er allemaal mogelijk is. En de bedrijfsfilosofie “niet vervangen van mensen, maar ter ondersteuning”, top! Er komt nog een vragenrondje waarbij onder ander duidelijk wordt dat er gebouwd wordt met Java en C-Sharp. Één van de (inmiddels) vele prima IT-bedrijven in het noorden van Nederland, zodat wij als programmeurs niet meer naar de Randstad hoeven, maar ons werk gewoon in de regio kunnen doen! 

Tevens nog een grote pluim voor de Leeuwarder Courant, het is allemaal prima geregeld!

Foto’s zijn hier te bekijken: https://album.dirkhornstra.nl/