post-header-photo

Hoe word je een tevreden mens?

De titel van deze link klinkt wel een beetje als click-bait. Want wie wil er nu niet tevreden zijn? Als het goed is, ben je al tevreden met het leven dat je leeft. Als je dat niet bent, dan moet je er wat aan doen. Waarom een tevreden mens en niet “een gelukkig mens”? Omdat tevreden zijn voor mij nu wel behaald is, gelukkig zijn niet. Als ik gelukkig zou zijn, dan zou ik niets meer te wensen hebben. En dat is niet zo. Er is nog genoeg te wensen. Mocht je een beetje een uitgebluste IT-er zijn, dan hierbij te tips hoe ik het aanpak, misschien heb je er wat aan 🙂

Neem vakantie

Jarenlang heb ik in de vakantie de ochtendkranten-bezorging overgenomen omdat ik toch niet naar het buitenland ging met vakantie. Maar in 2011 zag ik een advertentie in de Telegraaf over een mooie reis naar Zwitserland waar je verschillende treinreizen maakt (Bernina Express, Glacier Express), had al wat beelden via Rail Away gezien en heb deze reis geboekt. Fan-tas-tische reis. Mijn eerste vakantie “in mijn uppie”, waarbij ik een boek had meegenomen. Mocht het met niemand van de groep “klikken”, dan had ik mijn boek en ging ik lekker ergens lezen. Het boek heb ik wel open gehad, maar niet erg vaak, we gingen eigenlijk altijd met een groepje ergens zitten of wandelen. En zo is het met al mijn reizen gegaan. Na die reis naar Zwitserland ben ik elk jaar met een groepsreis meegegaan. Bijna elke keer wordt er dan wel tegen je gezegd “ik vind het knap/flink dat je zo in je eentje mee gaat” en het is misschien wel een beetje een stap, maar uiteindelijk is het de moeite waard. Zo zat ik een keer met mijn boek op het terras in Kroatië in de avond, er trad een zanger op met gitaar, vervolgens heb ik mijn boek maar aan de kant gelegd, want een groot deel van de groep en de chauffeur kwam erbij zitten en aan het eind van de avond zaten we allemaal “Country Roads” van John Denver mee te bléren. Van een paar andere mensen uit de groep hoorde ik dat hun zoon ook in de IT zat, bij een kleiner bedrijfje, maar dat hij nooit op vakantie ging omdat hij eigenlijk onmisbaar was en daardoor eigenlijk wel tig vakantiedagen had opgebouwd maar ze niet kon opnemen. Take a break. Als ik weg ga op vakantie neem ik mijn oude mobiel mee, een nieuw boek van Stephen King en probeer zoveel mogelijk offline te zijn. Even “de kop leeg”. Een goede manier om de waan van de dag een tijdje te doorbreken.

Ga naar het theater

Geen idee wanneer ik voor het eerst naar het theater gegaan ben. Mijn eerste blog daarover is van 2010, Jochem Myjer in de Spiegel in Zwolle. De afgelopen jaren meerdere voorstellingen bezocht. Jochem Myjer, NUHR, Bert Visscher, Dolf Jansen, Najib Amhali, Paul Haenen, Freek de Jonge, Hans Klok, etc. Ook hier geldt voor dat het even een “break” van je week is, een stukje ontspanning, en natuurlijk een mooi excuus om door de week een biertje te pakken 😉

Ga naar concerten

In 2002 naar Trance Energy in Thialf, Heerenveen, in 2003 voor het eerst Qlimax bezocht (Thialf Heerenveen), Masters of Hardcore in 2004 in Thialf, in 2006 naar Sensation Black t/m 2008 (Arena). Mijn muzieksmaak is behoorlijk divers, dus toen in 2014 een advertentie in de Telegraaf zag, waarbij je een CD koopt van Blof en een kaartje voor het concert in de Ziggo Dome kon krijgen, heb ik die bon ingevuld en opgestuurd. Mijn eerste concert in het Ziggo Dome. Mooi concert met onder andere Thé Lau. Dat concert is me toen zo goed bevallen dat ik regelmatig teruggekomen ben, Muse, Nickelback, Bruno Mars, Metallica, Lady Gaga, Katy Perry. Maar ook AFAS Live, Goffertpark Nijmegen en Ahoy in Rotterdam met  Waylon, Rolling Stones, Guns ‘n Roses, James Blunt, Fortarock (o.a. Volbeat). Op BNN zag ik regelmatig de uitzendingen over Concert at Sea voorbij komen, zo ook het legendarische optreden van Kane. Helaas is Kane gestopt, maar toen ik later de mogelijkheid had om een kaartje te kopen voor CAS heb ik dat gedaan. Hotelkamer geboekt, een ultra-korte vakantie naar Zeeland. Bij de eerste keer als afsluiter van de avond Kensington, memorabel. Het zorgde ervoor dat ik nu elk jaar terugkeer. In mijn geval is het aantal concerten wat ik bezoek wel behoorlijk hoog, maar dat komt ook door mijn uitgebreide muzieksmaak, er veel artiesten naar Nederland komen en het vet relaxed is. Auto parkeren, over het bruggetje naar de Ziggo Dome, even een biertje bij de Baco, waarbij je buiten, als je geluk hebt het zonnetje nog een beetje schijnt, vervolgens kunt kijken wat voor andere mensen er naar het concert gaan, je soms nog spontaan een gesprek met iemand aanknoopt. Vervolgens naar binnen gaat, een broodje beenham bij de La Place koopt en daarna een biertje bij de bar en soms ook nog een leuk gesprek krijgt met degene die daar achter de bar staat.

Benut je capaciteiten/ontwikkel je talent/verdiep je in je werkgebied

In 2014 ben ik gestopt bij het bedrijf waar ik 9 jaar gewerkt had, omdat er bij een ander bedrijf een vacature beschikbaar kwam waarbij naar een .NET developer gezocht werd. De basiskennis daarvoor was bij mij bekend, maar waar ik werkte deden we er niet zoveel mee. Ik wilde er meer mee doen, de nieuwe job leek me interessanter, de secundaire voorwaarden waren beter en ik kende iemand bij het bedrijf die kon bevestigen dat het een leuk bedrijf was. Dus een sprong in het diepe, laat het vertrouwde achter je en durf wat nieuws te doen. Hoewel ik qua werkzaamheden nog wel veel in legacy-code bezig ben bevalt het me prima. Het bedrijf is voor het behalen van Microsoft-certificering, maar doordat die examens niet echt aansloten bij de theorie en er meerdere keren mensen gezakt waren, was de motivatie weg en is dat een beetje doodgebloed. Begin dit jaar (2018) gaan uitzoeken hoe het qua nieuwe regels nu met die examens zit, inmiddels het eerste examen behaald en elke avond minimaal een uurtje in de studieboeken voor nummer twee. Er zijn leukere dingen te doen, maar ik heb me nu gefocust op het behalen van dit examen. Ander punt hierbij is dat ik ook evenementen en dergelijke in de gaten probeer te houden. Zo ben ik naar de Build-conferentie van Microsoft geweest, de Red-Shirt tour, om zo up-to-date te blijven met de ontwikkelingen.

Plan je tijd

Een hele tijd geleden alweer een cursus time-management gehad. Dat pas ik nu ook toe bij mijn persoonlijke leven. Heb je wel eens dat je denkt “lekker, weekend”, je even met je ogen knippert en het vervolgens zondagavond is? En dat je dan denkt “wat heb ik eigenlijk gedaan?”. En door de week denkt “dat moet eigenlijk nog even”, “dat moet ook nog”. Dat schiet natuurlijk niet op. Daar gebruik ik ook mijn eerder genoemde uitjes voor. Zit ik op de tribune in de Ziggo Dome, dan pak ik mijn kleine notitieblokje erbij en ga ik daar voor het komend weekend (en het weekend daarop) een korte planning maken van zaken die ik nog wil doen. Het plaatsen van een nieuw blog op deze site. Het maaien van het gras. Het onkruid wieden. In de theaters hetzelfde, in de pauze relaxt met een biertje zitten en vervolgens je planning opstellen. Je hoeft niet alles te doen, dat gaat waarschijnlijk ook niet lukken. Maar het geeft je wel een goed gevoel als je weer iets kunt doorstrepen omdat het gedaan is.

Als je dit zou lezen, zou je je kunnen afvragen of ik überhaupt nog wel werk. Jazeker, ik heb een 36-urige werkweek. Bij mijn vorige werkgever was dat 40 uur, bij mijn huidige kon ik daar 36 van maken. En dat is fijn. Want op die “vrije” middag, ben je meestal niet echt vrij, maar ben je in de tuin bezig of boodschappen aan het doen, maar heeft het wel als voordeel dat je dat niet meer op een avond of in het weekend hoeft te doen. Gaat de tijd nog steeds snel? Jazeker. Soms is dat vervelend (wat, is dat concert waar ik zo naar uit keek al weer 2 maanden geleden?), maar is het ook een goed teken want het geeft aan dat wat je doet niet (te/erg) vervelend is, want zulke zaken, dat duurt meestal lang. 

Conclusie

Doe de dingen waar je plezier in hebt, neem er de tijd voor en als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat, durf dan het oude vertrouwde te laten vallen en om je heen te kijken naar een plek waar je wel met plezier naartoe gaat. Daarom ook de afbeelding van het bankje bij deze post, pak zo nu en dan een rust-moment! En je hoeft natuurlijk niet bovenstaande te gaan volgen omdat ik het gedaan heb, als je blij wordt van LAN-parties moet je dat natuurlijk doen.

Het grappige is wel dat, nu ik bovenstaande doorlees, het niet alleen het op reis gaan, het theater en concert bezoeken is, maar ook een deel “contact maken met anderen”. Bij een reis ontmoet je mensen, hetzelfde geldt in meer of mindere mate bij het theater en concert. De oudere mensen tijdens de reis die hun WIFI niet aan de praat krijgen en mij als IT-man aanspreken 😉 Het ruilen van mijn plek bij het concert van de Rolling Stones. Een jonge gast die me aanspreekt bij Qlimax met de vraag hoe oud ik eigenlijk ben (ik begin oude garde te worden), een gast bij de Ziggo Dome die me aanspreekt bij het concert van Lady Gaga (hij is in het hotel met zijn vriendin en komt uit Brabant) en de jongedame die me in de Harmonie aanspreekt omdat ze groot fan van NUHR is en veel optredens probeert te bezoeken. Waar ze dan echt voor moet sparen. En dat maakt mij dan weer bewust van mijn uitzonderlijke positie dat ik aan het begin van het seizoen flink wat optredens aanvink, boek en betaal. Niet iedereen heeft die luxe. Dus om een tevreden mens te worden is mijn advies dat je zorgt dat je contact maakt met andere mensen. Dat hoeft niet vanuit jezelf te komen, als je je open stelt voor anderen en benaderbaar bent, kan het initiatief ook van de andere kant komen. Dat geeft dan net wat extra’s aan die leuke avond met die top-voorstelling, het spetterende concert of die indrukwekkende reis.