post-header-photo

Hans Klok – House of Horror in de Harmonie op 13 oktober 2018

De oplettende lezer zal zeggen, Dirk, je bent al vaker naar voorstellingen van Hans Klok geweest en deze heb je in 2016 al gezien (link). En dat klopt. Deze voorstelling is een “reprise”, dus eigenlijk een herhaling van die van 2 jaar geleden. Nu zijn er meerdere redenen om naar de voorstelling te gaan. Ten eerste vind ik illusionisten geweldig, als beta-man wil ik in mijn werk weten hoe dingen werken (is ook redelijk noodzakelijk als je in de IT werkzaam bent), maar bij deze voorstellingen zie je dingen die eigenlijk onmogelijk zijn en waarvan ik helemaal niet wil weten hoe het werkt. Dan is er nog een stukje “magie”. Je wordt “bedonderd”, maar ik vind het heerlijk om me een avond lang te laten verbazen. En de man is een professional. Niet iemand van wat kaarttrucjes, maar die in noodtempo trucs achter elkaar doet, heen en weer rent en volgens mij tijdens een avond optreden evenveel energie verbruikt als ik op een avondje Qlimax. En ten tweede kwam er deze zomer het nieuws dat Hans naar Amerika verhuist en in Las Vegas gaat werken. Nu wil ik sowieso nog een keer naar Amerika en Las Vegas is vet, alleen ga ik even iets makkelijker naar een theater in Friesland (of Groningen of Zwolle) dan naar “the city that never sleeps”.

Dus zaterdag 13 oktober naar de Harmonie, de voorstelling begint om 20.00 uur, ik rij 19.00 uur die kant op, zodat ik mooi op tijd aanwezig ben en nog even naar mijn planning voor de komende weken/weekenden kan kijken. Het eerste deel duurt tot 21.10 uur, daarna pauze en het tweede deel daarna duurt tot 22.30 uur.

We beginnen net als de vorige keer met op het scherm de verschillende kranten waarop melding gedaan wordt van de verdwenen illusionisten. Ik zit ditmaal op de eerste rij, stoel 5, dus net als de andere mensen op de eerste rij zien (en voelen we) dat Hans echt water, echte melk en echte graankorrels gebruikt. En de rookeffecten die de zaal in gaan zorgen voor lichte hoestbuien. 🙂 Hans doorloopt daarbij een aantal kamers. De kaartenkamer, waarbij nadat hij de doek over de dames weggetrokken heeft, ze ineens een andere jurk aan hebben. Natuurlijk verschillende acts met dozen/kisten, waarbij mensen verdwijnen, er iemand anders in zit of mensen na een doek magisch omgewisseld zijn. Zat de ene zo nog in de boeien, nummer twee zit er nu in. Een deel van acts is “vingervlugheid” en dit geval echte snelheid, dus Hans Klok staat zo nu en dan even met lichte transpiratie en een wat zwaardere ademhaling op het podium. Tussendoor nog wat lichter werk, de lamp van Blackstone komt voorbij (blijft mooi), de gymnastische mensen, net als vorige keer de dame en heer die in vleeskleurige kleding hun acrobatische toeren doen. Geen attributen, alleen hun lichaamskracht. Hangt de één bij de ander op de rug. Of ondersteboven op de rug, met de voeten in de lucht, waarbij alleen hun schouders op elkaar rusten en hun hoofden tegen elkaar aan. Heb ik al moeite om één minuut de “plank” vol te houden bij de fitness, dit is werkelijk fenomenaal! En  nog een stukje lasershow waarbij Hans en een tegenspeler als een soort jedi’s schermen, stralen en lasers tegen elkaar inzetten.

In de pauze een verfrissend biertje, daarna door naar de volgende helft.

Daar komen nog een jongeman en jongedame langs die op een soort parkbankje zitten en daar hun acrobatische toeren op uitoefenen. Op de hand van de ander staan. De filmkamer komt nog voorbij , waarbij de scene uit Psycho nagespeeld wordt, de dame gaat naar het bad, de slechterik met het mes komt eraan, vervolgens is de dame weg en is het Hans, hij wordt achtervolgd door de moordenaar en vervolgens zijn zij beiden ook omgewisseld. Er is een act met een pop en een medium, waarbij achter het doek het medium verdwijnt en de pop een echte dame wordt. Deze dame is een echt slangenmens. De bovenste helft van haar romp kan ook in 90 graden buigen, waardoor ze in de meest vreemde bochten kan draaien/staan/liggen. En ook haar benen, de kogelgewrichten in het bekken draaien ook alle kanten op. Bij die act mag nog iemand uit het publiek op het podium komen om zijn jasje te laten gebruiken. En de martelkamer komt voorbij, waarbij Hans in een kartonnen doos zit en 3 mannen uit het publiek deze mogen doorboren met zwaarden. Ook nog een kozijn, 1 groot raam, 4 kleine raampjes. Massief glas. Hans doet er een stuk hout voor met een gat, tikt met een metalen pen nog even op het glas erachter … en gaat er dan dwars doorheen! Stuk lint er achteraan, gaat uiteindelijk door 4 gaten in de ramen. Later komt het stuk glas er weer uit, nog steeds 1 massief stuk. He?

Als finale (hadden we vorige keer ook volgens mij?) komt de eindbeproeving: 15 trucs in 5 minuten. Dat gaat in een lekker tempo door. Nog even de boel omwisselen, mensen laten verdwijnen en weer laten verschijnen. En waarbij je denkt “maar er is nergens plek waar die persoon zich nu kan ‘verstoppen'”. 

Ook deze keer een verdiende ovatie en applaus voor Hans en zijn hele team. Ge-wel-dig! 

Hierna nog even naar de foyer, nog een biertje en daarna terug naar huis.

 

Mocht je meer trucs willen zien, hier 18 minuten aan Britain got Talent en Arab got Talent. Enkele items lijken op elementen uit de show van Hans: