post-header-photo

Elfmerentocht 2023 – 100 kilometer

Ik had me al voorgenomen om dit jaar geen 11-stedentocht te fietsen en bij de 11-merentocht te kiezen voor 100 kilometer: 50 kilometer is te weinig, 150 net iets teveel. Want ook dit jaar niet veel kunnen oefenen. Rond de 30 kilometer op de mountainbike, en nog een keer rond de 65 kilometer op de racefiets. Ik vertrek iets na 7.35 uur, de auto kan ik bij de Friese Poort parkeren, dus rond 8.20 uur sta ik al op het terrein van het Schuttersveld. Een interviewer loopt hier rond en maakt met deze en gene een praatje. Zo horen we dat er en 78-jarige mee doet, iemand die een lekke hartklep heeft een een wat jongere fietser die gecrasht is en 3 weken op krukken heeft gelopen. Het lijkt erop dat sommige mensen die de 100 kilometer rijden al vertrekken, dus ik laat mijn papier scannen en krijg een stempelkaart rond 8.30 uur (officiële start is 9.00 uur).

Ik ben een “rustige fietser” dus mensen zullen me ongetwijfeld gaan inhalen. In het begin fiets ik achter wat anderen aan, maar die nemen een andere route. Geen idee, ik hou zelf de pijlen goed in de gaten en rij zo heerlijk voor de wind, met een zonnetje richting IJlst. Een leuke jongedame die me groet (en inhaalt). Het is een noordoosten-wind, dus zo’n beetje de eerste 50 kilometer voor de wind, daarna vanaf Warns zo’n beetje tegen de wind in. Bij Hemelum rijden we een beetje anders dan de aangegeven route, op een punt staat een agent het verkeer om te leiden (ik vroeg me al af, is dat voor ons), even verderop zien we in een weiland de trauma-helikopter staan en een paar ambulances waar iemand ingeladen wordt, politie regelt hier ook het verkeer. De stempelpost van Workum ligt buiten Workum, bij IJsboerderij Margje 24. Veel mensen die hier blijven zitten, met dit lekkere weer is dat een goed idee. Er staat ook nog een groot (shanty?) koor, maar die zingen nog niet, dus ik besluit om maar door te fietsen.

Als ik voor Heech even wat water sta te drinken uit mijn bidon, vraagt een vrouw mij wat al die fietsers op de weg doen (ze heeft in het verleden de 11-steden gefietst), dus even uitgelegd dat dit de 11-meren is die vaak als voorbereiding voor de 11-steden gefietst wordt. Halverwege Heech zie ik een stempelkaart naast de weg liggen. Stoppen, terug fietsen en die kaart maar mee nemen. Degene van die de stempelkaart was heeft niet zijn/haar naam erop gezet, dus het zal niet veel nut hebben, maar goed, in mijn achterzak en verder fietsen. Bij de 11-stedentocht heb ik dit ook eens gehad, tussen Wijckel en Balk lag toen in de berm een stempelkaart, maar toen ben ik doorgefietst, want ik ben niet zo’n snelle fietser: ik wilde tempo houden. Later toch nog wel eens gedacht: ik had ‘m best wel even mee kunnen nemen. Dat zal ook de reden zijn dat ik nu even terug gefietst ben.

Om 14.30 uur ben ik weer binnen. Niemand die bij de ingang roept “heeft iemand een stempelkaart gevonden”, dus ik kan er niemand blij mee maken (gezien het aantal stempels is het een 50-kilometer rijder geweest, een deel van de route is voor sommige afstanden gelijk). Ik krijg een bidon (daarin zit de medaille) en met je stempelkaart kun je een gratis broodje hamburger krijgen. Dat vinden veel fietsers een goed idee, dus aansluiten in de rij. Hierna op de fiets weer naar de auto, opladen, nog even Sneek in rijden om een bloemetje voor moederdag te kopen en daarna naar huis. Een verfrissende douche (onderweg toch wat zand o.i.d. in je ogen) en de zon heeft goed gebrand: een mooi bruin kleurtje!

Het mooie van Strava is dat als je (even) stopt, de app meteen op pauze gaat. Dus hoewel ik rond 8.30 uur vertrokken ben en om 14.27 uur binnen was (6 uur), ben ik zo nu en dan even blijven staan (met mijn hooikoorts even mijn neus snuiten, even wat drinken, even wat eten). Het “echte fietsen”, daar heb ik een kleine 5 uur over gedaan, gemiddeld 21.7 kilometer per uur. Daar ben ik zeer tevreden mee! Ook tevreden over mijn conditie, niet echt “moe” na afloop, dus als ik weer terug fiets naar de auto doe ik dat ook in een lekker tempo. Op zondag nog even het terras onkruidvrij maken en voor het onkruid uit de tuin weghalen. Volgend jaar kan ik de 150 kilometer wel weer doen 🙂

Strava: link.

Foto-album: link.