post-header-photo

Dominic Seldis en Francis van Broekhuizen in de Harmonie op 25 april 2023

Titel van de voorstelling is The Francis and Dominic Show. En dat geeft misschien ook wel aan waarom ik een kaartje gekocht heb, vanwege de “en”. Ik ken beide mensen van het TV-programma Maestro. Dominic is al jaren jurylid, heeft nog steeds niet goed Nederlands leren spreken en geeft altijd een mooie kwinkslag aan zijn beoordelingen. En hij speelt de contrabas. Zou ik naar een voorstelling gaan waarin Dominic alleen op zijn contrabas speelt? Ik denk het niet. Francis is later erbij gekomen als “soliste” bij bepaalde nummers die door de kandidaten in Maestro gedirigeerd moesten worden. En dan moet je het als dirigent wel goed aangeven, anders laat je Francis bijna stikken doordat je niet aangeeft dat ze mag stoppen met haar lange uithaal. En ja, ik kan het zo snel niet terug vinden, maar volgens mij gebeurde dat ergens in één van de eerste afleveringen. Zou ik naar een voorstelling gaan waarin alleen Francis zingt? Misschien. Want ze heeft een geweldige strot, kan dingen prima in het Rotterdams zeggen, heerlijk.

Ik ben ongeveer een half uur voor het begin van de voorstelling in de Harmonie en dan is het al druk: ik kan nog wel een plekje vinden om te zitten. Rond 20.00 uur gaan we de zaal in, zaal en balkon zit vol. Voornamelijk “de grijze golf”, ik hoor bij het jongere deel van het publiek. Ik zit op de eerste rij, stoel 2, dus op de hoek. Prima zicht. We zien op de achtergrond wat muzikanten in het donker, we kijken op het toneel naar de kleedkamer. Een dame doet een nieuwe vuilniszak in de emmer en daarna wordt het donker en wordt er een filmpje op het scherm getoond. Dominic die de contrabas in de auto heeft en naar Francis rijdt. Die gooit allemaal koffers naar buiten, dat gaat niet passen, dus Dominic rijdt terug en komt met een grotere taxi aanrijden. Nog meer koffers, dus hij rijdt terug en komt met een Engelse dubbeldekker aanrijden. Kijk, dat past wel! We zien de bus rijden, ze rijden langs het bordje “Leeuwarden”. Dat was allemaal animatie, daarna zien we hoe ze naar binnen lopen door de artiesteningang. Vervolgens lopen ze voor de andere muzikanten langs, door de deur die op het podium staat en dan zijn ze “in hun kleedkamer”.

Veel anekdotes. Hoe Francis gek op André van Duin is en dat hij op haar afliep en met haar op de foto wilde. Hoe Dominic al jong fan was van Candy Dulfer (poster aan de muur in zijn kamer in de kostschool) en hoe hij met haar op de foto gegaan is. De stress die je soms kunt hebben voor bepaalde optredens. Dominic die gebeld werd, er was een muzikant ziek geworden, of hij wilde invallen. Hij had dat nummer nog niet eerder gespeeld. Repetitie ging zo-zo. En vervolgens blijkt dat het koninklijk paar ook in de zaal zit (we zien een foto waarbij het lijkt dat Maxima nog meer verrast is dan Dominic). Als perfectionist had hij het nog beter willen doen. Francis, de therapeute, stelt voor om het nu samen nog een keer te doen, want het is in hun kleedkamer, dus er kijkt nu verder toch niemand mee 😉

Vergelijken wie de meeste BN-ers in hun mobiel hebben (Francis: bekend van de Slimste Mens). En zo “stroomt” de voorstelling door, wat zang en muziek tussendoor en dan de omroepster die meldt dat “over een half uur de show begint”. Het teken dat het pauze is.

Na de pauze komen we weer in de zaal en zijn de doeken dicht. Als deze open gaan is de “kleedkamer” verdwenen en zien we het orkest op het podium, Dominic netjes in pak en Francis in een mooie rode jurk. En spelen ze een paar nummers. Daarna mag er nog iemand het podium op om het orkest te dirigeren. Net als maestro. Het is te volgen via het scherm (bolletje loopt naar beneden, links, rechts, boven en weer naar beneden, een driehoek die volloopt (harder!) of leeg loopt (zachter!) en zo nu en dan het cartoon-poppetje van Francis, dan moet je haar aandacht geven). Man-man-man, dat valt niet mee, de dame doet het netjes. Later nog een nummer waarbij nog 3 mensen op het podium mogen met een knijp-toeter, 2 bekkentjes en een soort “plop-schieter”, als Dominic op de schouder tikt, speel je op je instrument. En Francis jongleert met 3 ballen (en dat doet ze goed!). Nog een aantal nummers en uiteindelijk is de voorstelling afgelopen, een staande ovatie.

Als ik weer in de foyer kom zie ik de rij met mensen die naar de garderobe gaat om de jas op te halen en ik besluit om nog een “Skuumkoppe” te nemen, als ik die op heb, dan is die rij ook wel weg. Maar goed, halverwege staat iemand van de Harmonie en Francis en Dominic op een verhoging met microfoons, je kunt vragen stellen (in de mail werd al een meet-and-greet genoemd). Zo blijkt er een vrouw uit Delft naar deze voorstelling gereden te zijn en ze vraagt of ze ook nog eens in Delft gaan optreden met deze show. Deze voorstelling was een experiment en daarom hebben Francis en Dominic voor volgend jaar (2024) al hun eigen voorstellingen. Maar deze show is zo’n succes, dat er waarschijnlijk in 2025 een reprise komt en Francis zegt al: dan moeten we ook naar Delft! En Francis spot nog een Bekende Nederlander in het publiek, schaatsster Ria Visser. Er komt een vraag over waarom een contrabas een “double bass” genoemd wordt. Hoe ze elkaar ontmoet hebben (Maestro). Of de band een vaste band is (nee, het zijn de beste free-lancers die ze kennen). En zo neem ik nog maar even een “Skuumkoppe” om ook de laatste vragen en antwoorden te horen. En spot ik toch nog één bekende, mijn oud-collega Willem van Wijk was ook bij deze voorstelling.

Leuke voorstelling en als je ‘m gemist hebt, het lijkt erop dat je in 2025 nogmaals ergens een kaartje kunt kopen!

Foto-album: link.