post-header-photo

Elfmerentocht 2019 – training 1

Volgende week fiets ik de 100 kilometer-route van de Elfmerentocht. Nu heb ik nog maar 2x een redelijke afstand gefietst, op 24 februari een rondje Dokkum van 76 kilometer en op 21 april een rondje Bergum van 38 kilometer. Dus op 18 mei werd het tijd om een grotere tocht te maken. De vrijdagavond ervoor de spullen bij elkaar pakken, route nog even bekijken. En het boek van Leeuwarden-Fryslân 2018, wat wij, de deelnemers aan de puzzelfinale van de Leeuwarder Courant gekregen hebben, even doorgekeken. Hierin staan de fonteinen die geplaatst zijn als “blijvende herinnering”. Moest ik daar niet zoveel van hebben (wat kost dat wel niet, waarom moeten het buitenlandse kunstenaars zijn), nu ben ik toch wel een beetje benieuwd. De fontein in Leeuwarden en Franeker heb ik al gezien, de anderen nog niet. Die van Sloten lijkt me mooi (allemaal opgestapelde potten en pannen, meisje bovenaan met een kievit op haar hand) en die van Stavoren, de grote vis. Maar als ik mijn route van rond de 160 kilometer doe fiets ik niet door die 2 elfstedenplekken…

Om 8.00 uur zit ik op de racefiets, via Aegum, Reduzum, Irnsum, Terherne, Goingarijp naar Joure. Ik zou via Ouwsterhaule, Echtenerbrug en Lemmer naar Sondel. Maar omdat de langere-duur voorspelling van Buienradar aangeeft dat er tussen 15.00 en 16.00 uur een aantal buien zouden vallen, ga ik toch via Sint Nicolaasga en Spannenburg naar Sloten. Want nu kan ik die fonteinen ook nog even meenemen. Hier eerst een foto gemaakt van de fontein bij de Dagwinkel. Daarna een cappuccino en cheesecake bij de Zeven Wouden (link). Het is al lekker weer, dus even uitrusten op het terras. Naast me zitten een aantal oudere mensen die ook op de fiets een rondje om fietsen. Daarna komen nog een aantal mensen erbij op het terras. 

Na een kwartiertje fiets ik weer door, jasje kan uit, via Wijckel, Balk, Rijs, Hemelum, Warns naar Stavoren. Hier aan het IJsselmeer mijn broodjes opgegeten. Daarna nog bij de Vissenfontein gekeken en door naar Hindeloopen via Molkwerum. Daarna naar Workum en naar Parrega. Hier even een break, mijn vaste plek op het bankje aan het water. Daar kom ik nog mijn voormalig fitness-collega bij de F&F Bodygym Ronald tegen. Even bijpraten, daarna fiets ik door, via Bolsward, Wommels, Reduzum weer naar huis. Om 16.00 uur kan ik thuis afstappen, in totaal 133 kilometer gefietst (link). 

Onderweg een lepelaar gezien, veel kwikstaarten en zwaluwen, kwakende kikkers in de sloten gehoord, de mest die de boeren verspreiden geroken en ook nog ergens de indringende lucht van een varkensstal in de neusgaten gekregen. De meidoorn die zijn luchtjes verspreid, net als het fluitenkruid en sommige rozenbottelstruiken. Het hooikoortsseizoen komt eraan, maar het is vandaag redelijk rustig gebleven. In Stavoren veel mensen die voor huis hun oude spullen in de verkoop hadden (link). En natuurlijk de viswinkel van Doede Bleeker (link) die afgesloten is, ook geen fotootjes meer ter herdenking aan de ramen. In tegenstelling tot eerder fietstochten flink het tempo erin kunnen houden, bij thuiskomst voel ik me ook nog fit. Dat moet volgende week helemaal goed komen. Mijn mening over de fonteinen is ook bijgesteld, volgende keer bij het rondje de fontein in Hindeloopen en Workum ook even spotten. Zijn zeker trekpleisters voor de toeristen!

Foto’s: album

Endomondo: route