post-header-photo

Een online evenement kan geen echt evenement vervangen

Sinds mijn eerste bezoek aan de Ziggo Dome in 2014 ben ik actief de concerten in de gaten blijven houden. Komt er een artiest optreden die ik goed vind, dan gauw een kaartje kopen. Het zal vast te maken hebben met mijn Michael-Jackson-trauma, ik had een kaartje voor de This-is-it concertreeks in London bemachtigd, de enige keer dat ik de King of Pop in het echt zou zien/horen optreden en vervolgens overlijdt hij… En zo zijn er de afgelopen jaren meer artiesten de pijp uit gegaan. Of gestopt. Ik ben blij dat ik vorig jaar bij het concert van Elton John kon zijn!

Dit jaar stonden onder andere System of a Down, Kim Wilde, The Animals, Rammstein, Floor Jansen en Henk Poort, Tom Jones en Andrea Bocelli op de planning. En ook nog optredens in De Harmonie, Lawei, Theater Sneek en Koornbeurs van Lebbis, Roué Verveer, John Cleese en nog een aantal voorstellingen.

Al die dingen zijn nu doorgeschoven naar 2021. Dus volgend jaar wordt een top-jaar, als het corona-virus zich tenminste rustig houdt en er niet een volgend virus de boel gaat verzieken.

Hoewel al die optredens pure luxe zijn (je kunt er zonder), zijn het aan de andere kant toch ook weer delen van je leven die je niet kunt/wilt missen. Je hebt een leuke avond, je komt mensen tegen die ook met een goed gevoel naar het optreden toegegaan zijn. En in het geval van een concert waarbij het een eind(je) rijden is, wordt het helemaal een soort “dagje uit”.

Als je thuis zit, blijf je vaak in een bepaalde flow zitten. Dit nog even doen, dat nog even doen, oh, is de dag alweer voorbij? Als ik bij een concert of theatervoorstelling ben heb ik mijn aantekeningenboekje bij me en maak ik meestal een planning voor de komende weken en kan zo rustig bepalen wat nu echt prioriteit heeft. Dingen afstrepen, “klaar!”, werkt heel goed voor je zelfbeeld.

Het enige positieve puntje wat ik er nog van kan maken is dat de kaarten van Concert at Sea geldig blijven en dat ik nu ook een kaart voor de zaterdag bemachtigd heb. Dus de donderdag (pre-concert at sea), de vrijdag én de afsluitende dag.

Ik merk dat de online alternatieven voor mij niet werken. Ik heb het eerste concert van Og3ne gevolgd (17 mei), waarbij eerst het inloggen niet lukte en je zelf een half uur van alles hebt geprobeerd. Gelukkig na een uur een herkansing die wel goed ging. Een maand later (17 juni) het concert van Kensington gevolgd, beeld wat bleef haperen en vervolgens een hele tijd offline is geweest. Daarna ook gelukkig nog terug kunnen zien.

Ik merk bij mezelf dat ik het beeld/muziek als achtergrondmuziek gebruik en dan op mijn computer zelf nog andere dingen ga doen. En wat Maarten van Rossum ook bij de Slimste Mens zei, als je geconcentreerd aan het werk bent, dan hoor je de muziek niet meer. Dus denk je ineens “het is stil, oh, het is afgelopen”. Als je bij een concert zit, dan heeft het je volledige aandacht en rij je na de tijd met een voldaan gevoel weer naar huis (wat een top-avond!), maar dat heb je hier dus niet.

Voor online alternatieven zal ik dus ook geen kaartje kopen. Op Q-Dance is nu Dominator aan de gang, ik heb Intents beluisterd en Defqon.1, maar allen dus als “achtergrondgeluid”. Hoewel de muziek hard genoeg is om luid en duidelijk gehoord te worden 😀

Voor bepaalde IT-gerelateerde zaken is het wel een oplossing. Zo heb ik Build 2020 van Microsoft prima kunnen volgen en zo komt op 30 juli de .NET conf eraan: link.