post-header-photo

Drukwerk in Het Bolwerk Sneek op 10 december 2022

Wie kent ze niet, “Je loog tegen mij”, “Schijn ‘n lichtje op mij”, hits van Drukwerk. In de 80-er jaren, dus de jongere generatie kent de nummers misschien niet. In ieder geval, toen ik mijn kaarten voor het theater boekte en zag dat Drukwerk in Het Bolwerk op zou treden heb ik een kaartje gekocht. En maar goed ook, want het optreden is volledig uitverkocht! Een paar weken geleden ben ik voor het eerst in Het Bolwerk geweest, voor het optreden van Church of Cash: link. Toen kwam ik erachter dat de deuren pas open gingen op het tijdstip wat op je toegangskaartje staat. Toen een half uur in de kou buiten staan wachten, dus ik dacht deze keer slim te zijn. De deuren gaan open om 21.00 uur, de optredende artiest(en) beginnen meestal een half uur later, dus ik stond 21.15 uur.. in de rij. Want de ingang is de flessenhals, slechts 1 iemand die je kaartje scant, daarna de garderobe. Tijd niet bijgehouden, maar ook nu dus wel ongeveer 20 minuten buiten in de kou gestaan. Jas inleveren en door naar de bar.

Bedoeling was om me op te warmen aan een koud biertje (zo koud zijn mijn handen inmiddels). Maar ook hier lange rijen. Er kan niet met cash betaald worden, alles moet gepind worden. Dus mensen die 10 bier ophalen, daarna wel een minuutje wachten tot de betaling afgerond is. Later deze avond als ik weer een biertje ophaal zegt degene die naast me staat: vroeger kon je nog wel met muntjes betalen. Dat werkt inderdaad een stuk sneller. Ik vulde het nog aan met: “of je kon met cash betalen, drukte je 5 euro op de bar en zei: laat maar zitten”. Sneller klaar en zoals het nu gaat zou je waarschijnlijk het wisselgeld laten zitten: goed voor de fooienpot van het personeel.

In ieder geval, terug naar het begin. Het schiet niet op, dus ik sta nog in de rij te wachten voor mijn biertje als Drukwerk met hun eerste nummer begint. Als ik dan een grote Heineken bestel zegt de barkeeper: dat hebben we niet (terwijl het dus wel gewoon op het bord met alle dranken staat). Deze avond ben ik ad rem en reageer met: doe dan maar 2 (want dan heb je ook een grote). Zegt de barkeeper ook nog dat ze niet meer van die bordjes hebben waar je meerdere biertjes in kunt meenemen (die heb ik niet nodig). Maar die jongen die naast mij staat begint te sputteren: wat sta ik hier dan, dan kan ik net zo goed 1 biertje nemen (want als je een flink aantal biertjes hebt, die kun je niet zo even mee nemen de zaal in waar iedereen hutje-mutje staat). Ik roep tegen de barkeeper dat ie er nog een biertje bij kan doen en geef die aan hem, zo zijn onze bestellingen afgerond en kan de (lange) rij achter ons ook hun biertjes en andere drankjes bestellen.

Volle bak dus, geroezemoes, dus ik kan niet alles verstaan wat Harry Slinger (onze inmiddels 73-jarige zanger) tussendoor vertelt. Ik meen op te vangen dat hij een fles beerenburg heeft gekregen omdat hun show uitverkocht is. En hij zegt dat ze volgend jaar terug keren (dat had ik al gezien, er hangen al posters: op 2 december 2023 staat Drukwerk weer in Het Bolwerk). De bekende hits, Ik verveel me zo, je loog tegen mij, wat dom, schijn ‘n lichtje op mij, Carolien, kapsones, 5 pils geleden en ook wat werk wat ik niet ken. Ik had van tevoren al even via Spotify nog wat nummers beluisterd. Bij “je loog tegen mij” zingt het publiek zo fanatiek mee dat Harry even niet zingt en de band opnames van ons maakt! Rond 23.20 uur het laatste nummer, daarna speelt de band zonder Harry nog even “Great balls of fire”, waarbij zijn zoon die achter de toetsen zit zingt. Prima afsluiter.

Ik zit volgend jaar weer in Ahoy bij het concert van Waylon, dus op 2 december 2023 ben ik er niet bij, maar mocht je denken: het lijkt me leuk om Drukwerk een keer te zien/horen, de kaarten zijn al te bestellen: link.

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.