post-header-photo

Concert at Sea, 28 en 29 juni 2018

Vorig jaar ben ik naar Concert at Sea geweest, “alleen” op de vrijdag, voor de zaterdag kon ik geen kaart (meer) krijgen (link). Ook dit jaar lukte me dit niet, maar wel een kaartje voor de donderdag, deze middag/avond is erbij gekomen. Daarbij treedt Bløf op met het Zeeuws Orkest, Danny Vera (vond ik vorig jaar er goed!) en Racoon. Donderdagochtend vertrek ik rond 8.00 uur naar Zeeland. Het begin van deze “korte vakantie” begint met een paar tegenslagjes. In de parkeergarage aangekomen staat de boel behoorlijk vol. Ik probeer mijn auto in een vak te plaatsen, maar dat vak is waarschijnlijk alleen geschikt voor 45-km wagentjes, mijn auto past er niet in, klein stukje lak van de bumper. Hmm… Rondje omrijden, blijkt een betere plek nog beschikbaar te zijn. Tip voor volgend jaar, gewoon ff doorrijden. Rond 11.45 uur ben ik bij het Fletcher Hotel in Middelburg waar ik incheck. Mijn early-booking is niet helemaal goed verwerkt, dat wordt aangepast, maar mijn pasje pakt het niet. Gelukkig is er een lift, want 2x naar de 4e verdieping lopen (en weer terug) is wat teveel van het goede. Maar goed, het lukt.  Vervolgens naar Vlissingen, waar ik even wat frisse zeelucht opsnuif, even bij het standbeeld van één van de grote Nederlandse helden langs ga, Michiel de Ruyter en daarna voor een hapje op het terras ga zitten bij 1618. Ze zeggen goede steaks en burgers te hebben, ik ga voor de uitsmijter met ham en kaas en een Radler. Goed spul, 3 eieren op een stuk “oerbrood”, prima vulling. Ik heb even de tijd, dus ik ga hierna naar het Muzeeum in Vlissingen. Het museum zit onder andere in de pakhuizen van de familie Lampsins, waar Michiel de Ruijter als scheepsjongen is begonnen. Mooie oude stenen met teksten als “in de papegaai, in den hase”. Maar ook foto’s van de tijd dat er nog schepen gebouwd werden. En ook nog werk van Cees van der Burght over de tweede wereldoorlog. Zo lees ik hier dat toen Nederland zich overgegeven had er in Zeeland met hulp van de Fransen nog doorgevochten werd. Dat wist ik niet, zo is het ook nog een leerzaam bezoek. En bovenin naar het koepeltje waar je over de haven uit kunt kijken. Ik loop een uurtje in het museum rond en ga terug naar de parkeergarage. Bij het wegrijden valt me al op dat de motor stottert, daarna gaat er een oranje lampje branden… Het is 26 graden, heet, dus even de auto in een rustig (doodlopende) straat parkeren, ramen open en het boekje erbij pakken. Iets met een uitlaatgascontrolesysteem en dat je er eigenlijk mee naar de garage moet. Wat. Nee. Dat komt niet gelegen, dus ik neem de gok om er mee door te rijden. We rijden in een file naar de parkeerplekken, het is flink druk. Ik sta op P2, waar een aantal bushaltes zijn. Hier ben ik rond 16.30 uur. Het terrein is open om 16.00 uur, Bløf en het Zeeuws orkest spelen pas om 19.00 uur, dus we hebben nog even de tijd. Het wachten bij de bushalte duurt lang, de bus die eraan komt rijdt naar de volgende halte en slaat ons over. Er wordt aan politie op de fiets gevraagd hoe ver het lopen is, dat schijnt iets van 2 kilometer te zijn, dus een 2-tal begint die kant uit te lopen, ik besluit hetzelfde te doen. Later zie ik dat bijna iedereen die kant wel op gaat lopen. Rond 17.25 uur ben ik binnen. Het zonnetje schijnt, briesje, top. Even smeren met zonnebrand, bandana op doen en muntjes kopen. Op het terrein heb je ook “artiesten”, in dit geval mensen in giraf-pakken. Geinig. In de lucht een vliegtuigje met een sleep en daarop de tekst “Zoutelande bedankt Bløf”, inwoners van dit dorp mogen gratis dit concert bezoeken. Het Zeeuws Orkest zit met een flink aantal mensen op het podium. Samen met Bløf worden nummers gespeeld. Tussendoor nog een stuk eigen werk, maar dat is redelijk “zwaar”, dus de aandacht in het publiek verslapt (veel mensen beginnen met elkaar te praten). Dat duurt tot 19.30 uur. Ik loop nog even naar het strand omdat ik dacht dat Jacqueline Govaert (Krezip) hier zou optreden, maar dat is later pas, nu speelt Jim van der Zee. Dat kan me niet echt boeien, dus ik loop nog een rondje en ga hierna kijken bij Danny Vera die van 20.15 tot 21.00 uur optreedt. Prima show. Hierna treedt Jacqueline op, maar die zie ik morgen wel op het grote podium. Van 21.45 tot 22.45 uur treedt Racoon op. Bekende nummers. Hierna treedt Wipneus en Pim nog op tot 23.30 uur, maar net als veel bezoekers vind ik het zo wel genoeg. Het stuk weer teruglopen naar de auto, terwijl je een rode lucht ziet als je naar de zee kijkt: het wordt morgen weer een mooie dag! In de auto weer terug naar Middelburg, parkeergarage en daarna op de hotelkamer nog een aantal afleveringen South Park kijken. Omdat het kan.

Vrijdag 29 juni, het plan was om naar het Watersnoodmuseum te gaan, maar omdat het lampje nog steeds brandt op het dashboard van de auto besluit ik om in de ochtend in Middelburg rond te blijven hangen. Dus niet 8 uur aan het ontbijt, maar na een prima nacht (goed bed!) rond 9 uur aan het ontbijt. In Middelburg in het zonnetje zitten, relaxed. Rond 10.30 uur naar de parkeergarage en weer naar P2. Ditmaal wacht ik niet op de bus, maar loop ik meteen richting het terrein. Om 12.20 uur ben ik halverwege. Natuurlijk sta ik in de rij waar het langer duurt, de vrouw voor me heeft een probleem met haar ticket… Duurt lang.., stay cool… Rond 13.00 uur ben ik binnen. Voordeel van hier gisteren al zijn is dat ik gisteren al muntjes heb gekocht. Na mijn ontbijt niets meer gehad, dus eerst bij de DE-bus een cappuccino gekocht en daarmee richting de picknicktafels bij het Umoja-podium gelopen. Tijd om mijn planning voor de komende weken door te nemen. Daarna naar het Zeeland-podium, tussen 14.00 en 15.00 uur is hier Cover at Sea. Veel artiesten brengen hier werk van andere artiesten ten gehore. Zo ook Roel van Velzen die Bohemian Rhapsody van Queen doet, Jan Dulles die een nummer van U2 doet en ook de andere J’s mee heeft. Jaqueline Govaert (Krezip) en Pascal (Bløf) zingen het duet “The Time of my life”. Tussen 15.15 en 16.00 speelt Traudes op het Umoja-podium. Daarna weer naar het Zeeland-podium waar Ronny Flex tussen 16.00 en 17.00 een feestje bouwt. Terug naar het Umoja-podium, tussen 17.00 en 18.00 de set van Jacqueline Govaert. Ik blijft heen en weer lopen. Daarna weer Zeeland-podium, tussen 18.00 en 19.00 Miss Montreal. Tussen 19.00 en 20.00 Haevn op het Umoja-podium. Dan wordt het tijd voor Guus Meeuwis, hij treedt op tussen 20.00 en 21.15 uur op het Zeeland-podium. Hierna weer terug naar het Umoja-podium, hier speelt de Spaanse band Muyayo Rif. Geweldige feestband, vergelijkbaar met La Pegatina, deze weten een feestje te maken! Dan naar het laatste optreden, tussen 22.30 en 00.15 uur treden Sting en Shaggy hier op. Dat lijkt een hele lange tijd, maar die kleine 2 uur is zomaar voorbij. Omdat ik morgen terug rijdt besluit ik dat het genoeg is voor vandaag, hoewel na de tijd tot 01.15 uur de Dirty Daddies nog optreden. Vorig jaar ook overgeslagen omdat het na het optreden van Kensington begon te hozen. Wederom met flink wat mensen weer richting de auto lopen, rond 1.15 uur ben ik weer in het hotel.

Zaterdag 30 juni. Om 8.00 uur aan het ontbijt, hierna naar Den Haag. Vorig jaar het Mauritshuis en Binnenhof bezocht, dit jaar naar Madurodam. Omdat de Brouwersdam afgesloten is in verband met Concert at Sea een andere route gereden. Rond 12.00 uur ben ik in het park. Nog steeds tropisch weer, maar daar kan ik wel tegen. Veel buitenlandse toeristen, opa’s en oma’s met kleinkinderen en ook nog een groepje mensen in rolstoelen waar vrijwilligers bij of achter lopen. Het park doorlopen, mooi hoe het gemaakt is. De dom van Utrecht is nog steeds groot, er rijden treinen, autootjes rijden kleine routes, er is een kleine versie van de Erasmusbrug waar je overheen kunt lopen en veel bekende gebouwen. Hierna koop ik een cappuccino en broodje bij het restaurant en loop ik daarna terug naar de auto. Terug naar Friesland. Via de Afsluitdijk ben ik rond 15.20 uur weer thuis. Geweldig weekend gehad!

Muzeeum Vlissingen: album

Concert at Sea: album

Madurodam: album

En nog een korte Youtube-playlist.