post-header-photo

Charly Lownoise en Mental Theo 25 years anniversary op 9 februari 2019 in de Ziggo Dome

Op 5 november kwam ik op Facebook een post tegen dat Charly Lownoise en Mental Theo 25 jaar in het vak zitten en er een show in AFAS Live zou komen. Mijn jeugdhelden, ik heb zelfs een schoolagenda van hun beiden gehad (er zat ook een CD bij volgens mij, “kiss your sweet ears goodbye”). Pre-registratie uitvoeren, op 6 november kan ik via een link een kaartje bestellen. Die avond hebben we wat langer doorgewerkt, dus ik was bang dat mijn kans verkeken was, de linkjes gaven zo nu en dan uitverkocht-meldingen, maar toen ik op een VIP-kaartje link doorklikte kon ik wel een kaartje vastleggen. Dan maar iets meer betalen, ik ben erbij! Later komt er nog een extra concert omdat er zoveel aanmeldingen zijn op de vrijdag ervoor en de boel wordt verhuisd naar de Ziggo Dome.

Omdat ik nog geopereerd moet worden een tijdje gewacht, je zult net zien dat dit valt op de vrijdag voor dit concert, maar begin januari is duidelijk dat dit niet het geval zal zijn. Op 19 januari een kamer geboekt in het Jaz Hotel wat aan het Ziggo Dome vast zit, 28 januari via de Spoordeelwinkel een combi besteld, treinkaartje en entreebewijs voor het Rijksmuseum, omdat de show van 20.30 tot 3.00 uur is wil ik eigenlijk niet met de auto terug gaan rijden, maar blijven overnachten. En dan kan ik mooi ‘s middags nog even de toerist uithangen in Amsterdam. En daarna ook nog maar even een kaartje gekocht voor de retour-reis op 10 februari. 

Zaterdagmorgen parkeer ik de auto onder het Zaailand en stap wat na 10.00 uur in de trein die om 10.16 uur vertrekt. Klein notitieblokje en pen bij de hand, zo kan ik nog even wat aantekeningen maken voor mijn blog-item over de voorstelling van Stefano Keizers de vrijdagavond ervoor. En alvast en planning voor de komende weken en een lijstje met punten voor dingen die ik nog moet doen, maar niet meteen kan afronden in de komende weken. Onderweg nog even naar de bekende plaatsen gekeken (Boksum, Zwette waar ik zondags wel eens een blokje omloop, de kerktorens van Wergea die in de verte te zien zijn). Rond 12.00 uur uitstappen in Almere Centrum en aan de andere kant van het perron in de volgende trein stappen die naar Amsterdam Centraal rijdt. Om 12.23 uur stap ik daar uit.

IMG_4586

Hoewel de eerdere voorspellingen waren dat het een regenachtige dag zou worden zijn de weergoden me gunstig gezind, hoewel het erg koud is, komt het zonnetje erdoor! Met de rest van de meute loop ik het Damrak op, bij de Beurs van Berlage zit aan de andere kant een bistro. Bij mijn vorige bezoeken aan de Beurs van Berlage (in april 2014 100 jaar BN’ers in de reclame, juni 2017 voor de tentoonstelling over Leonardo da Vinci) heb ik daar wat gegeten/gedronken en dat was altijd prima. Toen buiten gezeten, maar nu binnen omdat het zo koud is, een flinke uitsmijter met 2 eieren en en warme chocolademelk met slagroom zorgt voor het koek-en-zopie gevoel! Hierna een sanitaire stop en loop ik verder, via de Herengracht kom ik bij het Rijksmuseum uit.

Buiten staat een drietal mensen met instrumenten klassieke muziek te spelen, hoewel dat niet altijd “mijn ding” is, klinkt het goed en het hoort ook bij deze plek. Daarna via de trappen naar beneden. Jas en rugzak in een kluisje (netjes dat je het muntje van 50 cent wat je erin doet weer terug krijgt) en daarna door naar de exposities. Zo is er onder een expositie van oude scheepsmodellen, wapens (oude pistolen, geweren, hellebaarden, een harnas waar ik in zou passen), oude horloges, keramiek, vergulde zaken. Hier loop je wel een uurtje rond, vervolgens op zoek naar de schilderijen. Daarvoor een trap omhoog en nog één, hier sta je in een soort kerkzaal met grote glas in lood ramen. Hier loop je vervolgens een grote ronde. Ergens in die ronde kom je bij de bibliotheek. Imposant die grote ruimte! Natuurlijk de Nachtwacht gezien (zonde dat er in het verleden stroken afgehaald zijn en die niet bewaard zijn gebleven), mooi dat je die via de reproductie nog wel kunt bekijken. De andere schutterstukken. En portretten. Erg knap hoe op sommige daarvan de gezichten wel foto’s lijken, vooral als je dan de handen bekijkt, diep respect. Vroeger wel eens wat proberen te tekenen, vooral handen, daar kreeg ik niet de goede verhouding/weergave te pakken. Rond 16.30 uur wordt rond geroepen dat het museum om 17.00 uur gaat sluiten, dus dat je nu zo’n beetje richting uitgang moet gaan.

WP_000010  WP_000044

Dat doe ik ook, naar de Lijnbaansgracht gelopen, daar in de tram gestapt en bij het Weesperplein uitgestapt. Daar de grond in, in de metro richting Gein, bij halte Strandvliet uitgestapt. Dit geeft me even een “trip back to memory-lane”, want ergens tussen 2002 en uiteindelijk 2008 ben ik hier vaak naar Sensation Black geweest en liep je zo richting de Amsterdam Arena tussen de anderen in het zwart geklede liefhebbers van muziek met een beat. Even wachten bij de balie van het Jaz hotel, krijg mijn kaartje voor de deur van mijn kamer op de 7e verdieping en loop de lift in. Liftdeur dicht, op 7 drukken, gebeurt niets, deur gaat weer open. Een groep anderen kiest voor de lift naast mij, dus ik doe de deur weer dicht, zelfde ritueel, gaat de deur weer open. Net als ik m weer dicht ga doen zie ik dat DJ Mental Theo mijn kant op loopt, dus ik laat de liftdeur voor hem open. Blijkt ook meteen hoe het zit, hij doet het pasje voor het paneel van de lift en dan kun je naar de gewenste verdieping, dat doe ik daarna om naar mijn verdieping te gaan. Ik wens Theo succes en ga naar mijn kamer. Prachtig ruim, uitzicht op de Arena en de andere kant op de ingang van het Ziggo Dome.

WP_000054

Hier eerst even zitten op een relaxplek voor het raam, daarna heb ik wat lichte hoofdpijn (had misschien wat meer moeten drinken) en omdat het toch een late nacht wordt besluit ik om (17.45 uur) een beetje op het bed te gaan liggen. Schijnbaar toch in slaap gevallen, mijn wekker begint rond 20.00 uur te biepen. Er begint nu een flinke rij te ontstaan. T-shirt aan en naar café Baco op de hoek om eerst mijn vochttekort te fixen: biertje! Hier is het al gezellig druk, groep jonge gasten waarvan één een poging wil wagen om mij op zijn schouders te nemen, ik raad het hem af om hem en hernia te besparen 😉

Biertje buiten even opdrinken, even “mensen kijken” en vervolgens richting de rij gelopen. Maar hé, ik heb een VIP-kaartje en kan in de korte rij ernaast gaan staan, ben gauw binnen (goed ook met dit ijzig koude weer!). Jas ingeleverd bij de garderobe, vervolgens staat er een glaasje klaar (keuze uit jus de orange of prosecco) en vervolgens stap je in de lift naar de eerste verdieping. De muziek is al meteen begonnen, tussen 20.30 en 21.00 uur draait DJ Jean (dus mensen die later binnen waren vragen zich op Facebook af of Jean wel gedraaid heeft). Die MC had er voor mij niet bij hoeven zijn, maar goed. Na een half uurtje maar een biertje, die krijg ik gratis omdat die overgebleven was en het bier wat dood sloeg. Je hoort mij niet klagen 🙂 

WP_000081  WP_000107

Het programma is afwisselend. Domien Verschuuren die de artiesten aankondigt. We beginnen met DJ Jean, daarna Thats 00s Show (goede muziek uit de 90’s maar de mannen zelf hebben niet echt toegevoegde waarde), Rob Toonen die met Theo altijd de Creepshow op radio deed, vervolgens Menno Barreveld die meerdere keren terugkomt met zijn “foute uur”. Nakatomi, Alice DJ, T-Spoon, nog een keer Rob Toonen en om 00.00 uur sharp: Charly en Theo! Feest! Daarna Darkraver en Dune, vervolgens weer Charly en Theo, daarna iemand op electrische gitaar en iemand achter een drumstel (die een hele goeie set “mept”) en afsluitend nog een set van Charly en Theo. “Simpel” achter de draaitafel (en zo nu en dan hakkend op de tafel), tussendoor nog als astronauten van boven naar hun set midden in de zaal. Waarbij regelmatig t-shirts het publiek in gegooid worden. Theo meerdere keren roept dat wij “de echte fans” zijn, want wij hebben als eerste het kaartje gekocht (het concert van gisteren was immers het extra concert). En ook dat er volgend jaar misschien nog een concert aan zit te komen. Dat gaat slagen, want genoeg mensen gehoord die nu niet gegaan zijn en zeggen “ik had er ook wel bij willen zijn!” (dit jaar 2x 12.500 man/vrouw)… Goed dat ik mijn oordopjes in gedaan heb, want anders hadden ze behoorlijk gepiept. Loud music! Ook leuk om te zien dat de jeugd achter de bar mee staan te swingen met de beats en ook een top-avond hebben. Deze avond stond in het teken van onder andere Because the night, Forever Young, Get Ready 4 This! in de mix, Back in my life, Sex on the beach, Can’t Touch This, Loving You, Girls, Komt ie dan he, Hardcore Vibes, I kiss your lips… van Tokyo Ghetto Pussy, Are you ready to fly, Wonderfull Days, The Bird, Fantasy World en nog veel meer.

Was de zaal eerst nog leeg, die is inmiddels tot de nok gevuld. We hebben een vip-bandje, dus ik had de trap naar beneden af kunnen lopen, maar heb dat verder niet gedaan. Wel zijn er mensen die zo nu en dan naar boven komen, de beveiligers zorgen ervoor dat een aantal daarvan op de tribune blijven (één van de beveiligers vind ik op John Diggle van Arrow lijken), want als het feest afgelopen is wordt het redelijk druk bij de lift, iedereen is gespreid binnen gekomen, maar gaat nu bijna allemaal gelijktijdig weg. 

Voor mij is het makkelijk, jas ophalen, deur uit, dwars over steken, deur weer in en de lift naar de 7e verdieping. Een half uurtje later lig ik plat en val meteen in een diepe slaap.

IMG_4642

Zou ik om 8.00 uur opstaan, omdat ik ergens wat makkelijk ontbijt ga scoren en besluit om niet naar de Omelegg te gaan (moet ik later toch een keer naar toe want volgens mij hebben ze daar prima ontbijt) heb ik mijn wekker op 8.30 uur gezet. Ik blijf nog een half uurtje liggen en loop om 9.30 uur het hotel weer uit. Een laatste groet aan de afbeelding van Johan Cruyff op het stadion, bij Strandvliet weer in de metro. Had ik eerst iets gepland via station Zuid, deze rijdt meteen naar het Centraal Station. Daar bij de AH to Go even een croissant en cappuccino, die voor in de stationshal opdrinken/eten en doorlopen naar de perrons. Staat net een trein klaar richting Zwolle, dus ook meteen maar instappen. De conducteur zegt later dat er snellere intercities wat later gingen, maar dat maakt mij niet uit. Ik kan zitten, lekker warm, veel ruimte/weinig drukte en een korte stop bij de tussenstations. Zo ook bij Diemen, waarbij ik meteen de tekst “ik neem je mee naar Diemen Zuid en je ziet er lekker uit” in gedachten komt. Uit de tijd dat Lange Frans en Baas B nog matties waren (link). 

Bij Zwolle zou ik meteen over kunnen stappen in een andere trein, maar daar moet ik bij Meppel dan weer uitstappen en in een andere trein. Ik wacht wel een kwartiertje. Er waait een flinke koude wind over de perrons, dus bij de kiosk maar even een warme cappuccino en een kaasbroodje. Als ik die op heb nog maar een cappuccino, daar word je warm van. De trein komt eraan, wederom een prima plekje, in Leeuwarden aangekomen in de miezerregen naar het Zaailand om de auto weer op te halen.

Een fantastisch weekend gehad, volgend jaar maar weer?