post-header-photo

Azure Red Shirt Dev Tour ’17 in de RAI op 24 mei 2017

Tot mijn verbazing zag ik dat ik dat ik dit artikel nog niet gepubliceerd had. Waarschijnlijk zou ik eerst een samenvatting naar mijn collega’s sturen, maar ben ik daar niet aan toe gekomen. Het geeft ook aan hoe snel de tijd voorbij gaat. Dit evenement was in mei, nu ik dit terug lees is het inmiddels november. Snel een compleet verhaal van maken en online zetten dus 🙂

Op 24 mei 2017 stap ik ‘s morgens om 7.00 uur in de auto. Op naar Amsterdam, Scott Guthrie gaat een lezing geven over Azure. De TomTom brengt me via de polder zonder problemen op mijn plaats van bestemming. Geen files, dus rond 8.40 uur staat mijn auto in de parkeergarage. Handig dat je online het parkeerticket al kon regelen, dus de avond van tevoren deze gekocht (op nummerplaat geregistreerd), betaald en geprint. Als ik ‘s middags rond 15.30 uur weg rij, gaat de slagboom automatisch voor me open. De terugreis is met veel (langzaam rijdend) verkeer op de weg een goede waarschuwing dat je op moet letten. Op 2 plaatsen staan auto’s in de berm (aangereden onderdelen op de weg), maar zonder problemen ben ik rond 17.15 uur weer thuis. Een boeiende dag, maar wel heel veel informatie die ik moet verwerken.

Goed, terug naar het begin. De auto geparkeerd,  bij het naar buiten lopen wordt meteen duidelijk aangegeven dat ik naar ingang G moet lopen. Dit is vlakbij. Eerst bij de tafel melden om een badge met mijn naam in ontvangst te nemen. Bij de entree moet je eerst laten zien wat je in je tas bij je hebt, dat is in mijn geval niet zoveel. Ik had mijn stoffen NHL-tas van de kapstok gepakt en er mijn rijbewijs, pen en aantekeningenboekje in gedaan en mag dus zo doorlopen. 

Eerst maar even een bakje koffie, daarmee ga ik bij een sta-tafel staan. Er komt iemand van Centric bij me staan waarmee ik aan de praat raak, hij is iets ouder dan mij en is in de 90’er jaren ook bij zo’n soort bijeenkomst geweest, maar toen in Amerika, waarbij ook Bill Gates sprak. Hele andere tijden natuurlijk, want toen was het echt speciaal om erbij aanwezig te zijn, in die tijd werden zulke evenementen nog niet gestreamd, dus was je er niet bij, dan had je wat gemist. Als ik de koffie op heb loop ik de trappen af naar beneden, hier is een grote garderobe waar ik mijn jas in kan leveren.

Hierna nog even rondlopen om de tijd een beetje te doden, hierna sta ik een tijdje in de grote hal op mijn mobiele telefoon wat nieuws te lezen. Hier wordt ik door een mede-developer aangesproken, hij komt uit Hindeloopen (woont inmiddels in Zoetermeer) en heeft in de 2e lichting van de opleiding Hogere Informatica gezeten. Grappig dat je door je NHL-tas in gesprek raakt met een mede-Fries.

Officieel staat de start op 9.15 uur, maar dat wordt iets later, rond 9.30 uur lopen we de zaal in, ik zoek een plekje in het midden en niet te ver naar achteren zodat ik goed zicht heb op het podium. De eerste dame die op het podium komt doet de introductie, het is Caroline Phillips. Ze heeft een bekend gezicht en al snel maak ik de match, ze heeft ook gesproken bij Build 2016 waar ik ook geweest ben. We starten met een overzicht van bedrijven die met de producten van Microsoft werken / van Azure gebruik maken. Bekende namen/merken als Heineken, PostNL, Shell, maar ook Snelstart en RTL. 

Deze dag zijn er 1.300 aanmeldingen (er is een gedeelte van de zaal met doorzichtige stroken afgeschermd, daar zijn nog veel lege stoelen, dus er hadden meer mensen kunnen zitten). Maar als je daar zit, zit je wel erg ver van het podium. De hashtag voor vandaag is #redshirtAMS

Hoewel ik de mensen van Microsoft een pluim moet geven dat ze ook aan de slechthorende bezoeker gedacht hebben, de teksten van de sprekers worden real-time door iemand ingetikt, zodat je op het grote scherm onder de slides de ondertiteling mee kunt lezen, toch ook een minpunt. Ik ben heel snel gestopt om die teksten mee te lezen en heb me gefocust op de slides zelf en goed geluisterd naar de spreker. Want de ondertitelaar heeft moeite om de spreker te volgen, verstaat het soms zelfs niet goed (en heeft niet de kennis van de IT) zodat er heel wat anders op het scherm staat. En er worden zoveel spelfouten/typfouten gemaakt dat het me meer irriteert dan dat ik er iets aan zou hebben. Een verbeterpunt voor de volgende keer.

Daarna neemt Scott Guthrie het stokje over, de executive vice president van de Microsoft Cloud en Enterprise Group. Hij is verantwoordelijk voor de cloud infrastructuur, server, database, CRM, ERP, management and development tools. Zijn team bouwt aan Microsoft Azure, SQL Server, Microsoft Dynamics 365, Active Directory, System Center, Visual Studio and .NET. Wow, een heel pakket! Ik volg hem al geruime tijd op Twitter en wilde hem wel eens in eigen persoon zien. Sympathiek, enthousiast en hij staat met een goed verhaal op het podium. Ik had wel iets meer slaap kunnen gebruiken, dus krijg het later op de middag wat moeilijker, maar het verhaal is goed genoeg om de aandacht vast te houden.

Aandachtspunten op de eerste slide die benoemd worden is dat zaken soms te technisch zijn. Dat je door alle snelle ontwikkelingen steeds meer het gevoel krijgt echter te lopen. Dat je door alle security-issues bang bent dat je applicaties toch ergens lekken hebben. Zaken die op mij zeker van toepassing zijn. Scott logt in op Azure en toont daar het dashboard waarin je een overzicht hebt van je applicaties/processen, etc. Door virtualiseren en dergelijke, vragen van klanten om hun financiële systemen in de cloud te kunnen draaien is er een testomgeving waarbij de VM een RAM geheugen heeft van 2.5 TB (voor zware SAP-batches). Dit zijn de M-series. In 60 seconden heb je een nieuwe Virtual Machine up-and-running. Azure draait op Windows Server 2016 waar je weer geneste virtualisatie kunt hebben. Scott toont een Virtual Machine in een Virtual Machine die binnen een Virtual Machine draait… als je het over inception hebt, dit is het gewoon.

Met commandline automation kun je met powershell en python zaken automatiseren. Ook dit is interessant, voor een provisioning-project waar ik mee bezig ben ga ik me daar ook meer in verdiepen.

Andere termen die voorbij komen zijn Cloud Shell, Linux in Azure,  bash experience, Platform Services, Azure App Service, Continuous Delivery, External Git. Met az vm -list kun je al je virtuele machines zien. Met pair my iPhone laat Scott zijn iPhone op zijn scherm zien. Dan zit je met het oplossen van problemen. Je kunt inzichtelijk krijgen of er een probleem is met de VM of dat deze “gewoon traag” is. Via open debug snapshot kun je scenario’s nogmaals uitvoeren. In Security Center kun je zien of er systeemupdates uitgevoerd moeten worden. of er teveel poorten open staan. Ook dat alles in 1 netwerk draait en de vraag of je dit niet beter in subnets kunt plaatsen. Of je een weak password gebruikt. Laat je nu met je eigen sites scans uitvoeren door ethische hackers, hier heb je het voordeel dat Azure monitoring doet op jouw omgevingen en je zo bijblijft met het veilig stellen van je sites tegen nieuwe bedreigingen. 

Er zijn 40 Azure regions. In die regions zijn meerdere datacenters. Je data blijft binnen je eigen regio. Microsoft heeft meer certificaten dan welke andere cloudprovider dan ook. 90% van de fortune 500 maakt gebruik van Azure.

Identity Management, hiermee kun je groepen maken, de rechten goed instellen en daar gebruikers aan toevoegen. Hier had ik zelf al eens wat mee getest, dat was om zaken te testen met Active Directory. Over niet al te lange tijd komt er ook een deep learning Virtual Machine. Zo wordt kunstmatige intelligentie steeds beter bereikbaar. 

Als je een nieuwe VM maakt op basis van Windows Server kun je aanvinken dat je al een WS license hebt, dat scheelt je 40% kosten (goede tip!).

Scott geeft een demonstratie met node JS en Visual Studio Code op zijn mac. Bij een Virtual Machine kun je instellen dat deze automatisch bij of afschaalt (autoscale). Er wordt daarbij niet meer per seconde gekeken, maar naar de requests binnen een minuut. Heb je even een piekje, dan heeft dat dus geen automatische vergroting als resultaat.

In Visual Studio kun je meteen bij publish kiezen voor je Azure accounts. Met slots kun je ook een testomgeving instellen in je Azure omgeving. Dus eerst naar die testomgeving deployen en (laten) testen. Infrastructuur is dan identiek, dus daar kun je geen problemen mee krijgen. Je kunt met de optie “swap” vervolgens live en test omdraaien. En bij problemen ook weer terugzetten. Je hebt 500 staging-slots ter beschikking, zonder extra kosten.

Er is ondersteuning van 2 factor authenticatie, om te voorkomen dat als je wachtwoord bekend is jan-en-alleman binnen kan komen.

Loadtesting kun je ook voor een deployment uit laten voeren, handig! 

Unit Tests, via GIT een visual studio team services build uitvoeren.

Ook Ruby en PHP wordt ondersteund.

Overige termen: mobile, analytics voor xamarin, Visual Studio voor de Mac, VS Mobile Center, xcode, react, Reflector 2,  Xamarin Live Viewer, Xamarin Live Player, Hockeya group, beta apps, crash analytics en dumps, Azure Database Migration Service, SQL Server 4TB store large, metrics, throttle per minuut in plaats van per seconde, docker integration, CI/CD pipeline, 5 VM’s, 114 applications, zowel windows als linux containers, stateless / statefull microservices, serverless computing, http request / timer, Intelligent Apps, API crowd detection.

Debuggen in Visual Studio

Even een demo, debuggen gaat echt snel! werkt zowel onder iOS, android als windows.

Mobiele App

Maak dan gebruik van mobile.azure.com. Je kunt een preview code change. In de cloud preview zijn 1.000 telefoons beschikbaar.

SQL Server

Indrukwekkende cijfers/getallen. Bij de optie SQL reverse kun je 30 dagen terug , het  kost 6-7 euro per maand. Bij een grote site begint zelfs een database al in de GB’s te lopen qua grootte, stel je voor als je dat zelf zou moeten doen.  Zit je nu zelf nog met de profiler “te knoeien”, indexen toe te voegen, je hebt hier de SQL DB service performance recommendations die jouw tips geeft. Detectie van SQL injection, de threat detection (mail of notificatie op dashboard). Docusign is overgegaan naar Azure. Ook wordt postgress en mysql ondersteund. Voor echte supergrote datasets heb je Azure Cosmos DB, voor wereldwijde data replicatie. Tools hiervoor zijn oa Gremlin Graph. Tevens wordt Mongo DB en Document DB genoemd. 

SLA:

 • beschikbaarheid
 • latency
 • doorvoer
 • consistentie

iJet, een online modewinkel heeft op black friday 100 triljoen transacties verwerkt. Impressive!

Strong consistency (financiële transacties, de data moet nu direct beschikbaar zijn), eventual consistency (met vertraging, dus de huidige data kan mogelijk niet de echte, actuele data zijn).

Naast Azure heb je ook Azure Stack. Dat is een versie van Azure die je zelf kunt draaien. Het wordt gebruikt op cruiseschepen (Carnival Cruise), waar op sommige locaties geen internet bereikbaar is. Maar ook door Ernst en Young die met lokale wetgeving zit (actief in China, daar gelden andere regels qua internetgebruik / opslag van data).

Je hebt in Azure ook Azure functies, .csx bestanden. Hier kun je een githubtrigger, een blogtrigger en andere zaken aan koppelen. Je betaalt alleen voor het echte gebruik. Zo kun je daar bijvoorbeeld in Github een webhook eraan koppelen. Scott geeft een demonstratie van van cat/dog. Je kunt een plaatje uploaden van een kat met tekst. Zowel afbeelding als tekst worden door een service beoordeeld.

Azure Logic Apps hierin heb je workflows, je hebt 100+ data en apps connectors

Je kunt naar Microsoft Teams rooms posten, onder andere Domino’s maakt hier gebruik van.

Azure Cognitive Services

Scott geeft een demo. Met de camera wordt zijn gezicht gelokaliseerd en of hij man/vrouw is. Tevens de geschatte leeftijd. Door een aantal foto’s te koppelen komt ook een percentage waarschijnlijkheid dat hij Scott is.

We hebben tussentijds pauze. Lekkere broodjes, wat drinken. Goede zaak om zo weer even bij te komen van alle informatie die we hebben gekregen. Nog een sanitaire stop, daarna door naar de tips-en-tricks sessie.

TIPS en TRICKS

 • gebruik meerdere dashboards
 • voer elke week de Azure Advisor uit
 • Availability Set. Hierdoor verspreid je het risico van crashende vms
 • managed disks. deze draaien als een service en zijn niet meer met een ip-adres te benaderen
 • 75% betere availability voor harddisks
 • az vm deallocate , az vm convert, az vm start
 • nieuwe VM: zet vinkje bij use managed disks (wordt de standaard)
 • VM scale sets, 1000 VMs in 3/5 minuten
 • gebruik de auto scale rules
 • je kunt nu je eigen images gebruiken
 • persistent data
 • auto update servicepacks
 • security center
 • just in time admin control
 • Role Based Access Control disable all admin
 • log the operations, Activity Log
 • Service Principle aanmaken, deze voor de CI/CD de rol geven
 • de azure monitor heeft een API
 • je kunt logs binnen 60 seconden bekijken (andere providers 5 minuten)
 • metrics
 • analyse network traffic
 • diagnostic logs
 • alerts over activity met sms of web hook
 • Diagnose and Solve Problems (of het aan je VM ligt of niet)
 • don’t call us. Fill in the form and send it to us.

Na de tijd heb ik een Azure-account geregistreerd, om de Azure functies te testen, maar daar heb ik een hele tijd (nog) niets mee gedaan. Huishoudelijke zaken, werk, het nieuws bijhouden (kranten lezen), theater en concerten bezoeken, andere mensen helpen. Ik moet dit toch wat hoger op mijn eigen agenda zetten, wordt vervolgd….

Foto’s staan hier: album