post-header-photo

20 maart 2019: stemmen voor provinciale staten en het waterschap

De stembiljetten liggen al een aantal weken in huis, maar tot nu toe heb ik weinig “onderzoek” gedaan naar wat de partijen bieden (of juist niet) en op wie ik zou moeten stemmen. Want de beloftes zijn altijd mooi, maar nakomen, dat schort er nog wel eens aan.

Maar goed, het is ons democratisch recht en daar ga ik ook gebruik van maken. Dit weekend stond er een mooi overzicht in de Leeuwarder Courant en ook heb ik nu even een aantal stemwijzers doorlopen. 

Begonnen met mijnstem.nl, deze werd in de Telegraaf genoemd. Je kunt hier zowel een test voor provinciale staten als voor het waterschap doorlopen. Top! Begonnen met het stemmen voor Provinciale Staten. Forum voor Democratie heeft mijnstem niet ingevuld en is daardoor ook niet te kiezen. Niet dat ik op de partij van Baudet zou stemmen, maar het lijkt me wel een gemiste kans. Stel dat een groot deel van hun antwoorden op de stellingen overeenkomen met mijn keuzes, zou ik dan toch de switch maken? We zullen het nooit weten…

Mooie top 3. Op één de ChristenUnie, op twee Provinciaal Belang Fryslân en op de derde plaats het CDA. Je kunt vervolgens nog even per partij de punten vergelijken met mijn input. En dan blijkt dat bepaalde zaken die voor mij juist belangrijker zijn afwijkend zijn van de antwoorden van de partij. Volgende keer bij de stemwijzer nog toevoegen of je een punt belangrijk of juist minder belangrijk vindt? Mijn keuze zal op nummer twee of drie vallen.

Bij de test van het waterschap wederom ChristenUnie op één gevolgd door CDA en VVD. Het lijkt erop dat het CDA mijn stem krijgt. Terwijl ik toen ik het artikel vandaag in de Leeuwarder Courant las had verwacht dat ik op Water Natuurlijk zou stemmen.

Daarna nog even de stemwijzer van www.provinciekieswijzer.nl doorlopen. Daar kun je dus wel aangeven welke thema’s je belangrijk vindt. Okeee… op één de PVV, gevolgd door VVD en PvdA. Hierbij voor de volledigheid ook nog even de twee artikelen die in de Leeuwarder Courant gestaan hebben. En je weet het, thuis blijven is geen optie! Als je het oneens bent met de gang van zaken of geen keuze kunt/wilt maken, dan is het inleveren van een blanco stem altijd nog een beter antwoord dan thuis blijven!