post-header-photo

1e kwartaal 2021: heb ik mijn takenlijst afgerond?

Op 21 februari heb ik een overzicht gemaakt met actiepunten die ik per kwartaal verdeeld heb (link). Omdat het eerste kwartaal van 2021 voorbij is, is de vraag: heb ik het gehaald? En dat betekent niet dat ik alles afgerond heb, 60% is voldoende. Omdat er 11 actiepunten gedaan moeten worden, zouden er 7 afgerond moeten zijn (tel ik als 7 punten);

Punt 1: Download Leeuwarder Courant weer werkend – 1 punt

Dit is gelukt, het is zelfs mijn eerste .NET core project geworden. Mijn script downloadt nu dagelijks automatisch de LC naar een locatie waar ik het later via FTP af haal. In de web-editie zit ook een JSON-bestand met een samenvatting van een selectie van de artikelen. Die kun je hier bekijken: https://krant.prijs-bewust.nl/

Punt 2: PC 103: Coverlet code coverage (testen) – 1 punt

Ik heb het test-project uitgevoerd en er een techblog-artikel over gemaakt, wat je hier kunt bekijken: link. Ook dit punt is dus afgerond.

Punt 3: PC 105: CSLA, software development framework – 1 punt

Documentatie gelezen, voorbeeldproject bekeken en techblog-artikel over gemaakt, wat je hier kunt bekijken: link. Dit punt is afgerond.

Punt 4: PC 112: NUnit, MSTest en andere testframeworks – 1 punt

Programmeren is het leukste wat er is. Documentatie daarbij maken is dan weer niet het leukste om te doen, maar het hoort erbij. En testproject(en) dan? Daar komen we “vaak niet aan toe”. Of het is koud-water-vrees, hoeveel tijd ben je er wel niet aan kwijt, terwijl je al tot over je oren in het werk zit? In dit blog-artikel geef ik je links naar tools en mijn ervaringen en zie je dat het best wel te doen is! Artikel op Techblog: link.

Punt 5: Fietstocht van minimaal 130 kilometer – 0.5 punt

Omdat de 11-meren-fietstocht en de 11-steden-fietstocht eraan komen, zou ik al wat rondjes gefietst moeten hebben. En die 130 kilometer is dan een flinke “opsteker”. Maar ik ben een “mooi weer” fietser. Als het zo hard waait als 27 en 28 maart, als het hard regent en je hagelstenen op je hoofd krijgt (zoals zaterdag toen ik dacht dat het mee zou vallen en een blokje om ging lopen), dan ga ik dus niet fietsen. Want ik hou ervan om met een licht briesje, een beetje zon rustig mijn kilometers te trappen. Tot nu toe is het weer me niet gunstig gezind en heb ik dus (nog) niet gefietst.

Dat ik mezelf toch punten geeft komt omdat ik wel tijd gestoken heb in mijn Fitbit-omgeving, https://fitbit.prijs-bewust.nl/. Want het gaat erom dat ik in beweging kom. De Fitbit zelf toont me of ik deze dag wel voldoende beweging gehad heb. En vaak is dat te weinig, want ik loop meestal nog wel een uurtje na het werk (maar als het slecht weer is dus niet). Omdat ik nu een eigen dashboard gemaakt heb, waarin ik kan zien hoeveel ik deze week gelopen heb, wat de cijfers van de afgelopen 3 weken waren en de cijfers van de afgelopen 4 maanden (en het verwachte totaal van deze maand), dat moet voldoende zijn om me in de weekenden en “vrije” dagen/uren in beweging te krijgen.

Punt 6: Dotnetrocks, podcasts ook automatisch downloaden -1 punt

Ik luister elke week naar 10 podcasts van Scott Hanselman (link) en begin steeds meer in de buurt te komen bij zijn live uitzendingen, dan hoef ik uiteindelijk nog maar 1 podcast per week te luisteren. Het begint bijna op werk te lijken πŸ™‚ Tijdens 1 van uitzendingen zijn ook de podcasts van Dotnetrocks genoemd, die lijken me interessant, want die zijn op het eerste gezicht werkgerelateerd en misschien kunnen we er ons voordeel mee doen (tools die je niet kent, code-fragmenten e.d.). Tijdens het beluisteren van Scott zijn podcasts kom je er achter dat in de loop van de jaren er zaken van het Internet verdwijnen. Dus hoewel ik nog niet aan de podcasts van Dotnetrocks toe ben, ga ik ze wel alvast downloaden, zodat als het moment daar is, ik ze net als die van Scott op een SD-kaart in mijn oude mobiel kan zetten en ze zo kan beluisteren. Het is nu even knallen (1.732 MP3 bestanden downloaden), straks is het 1 per week.

Punt 7: Enige inhoud op wordontwikkelaar.nl – 1 punt

Na de HAVO-MBO ben ik eerst de opleiding Accountancy gaan volgen. Aan het begin van het 3e jaar ging het niet zoals ik voor ogen had, het lukte niet  om een stageplek te bemachtigen, het vak Adminstratieve Organisatie was niet echt mijn ding, het leek erop dat ik meer de advies-kant op zou gaan, terwijl ik zelf liever richting het register-account deel ging. Het moment dat je ongelukkig met je keuze bent: maar wat wil je dan? In die periode had ik een boek bij de bibliotheek geleend, programmeren met Quick Basic. Zelfs nog Quick Basic 4.5 bij Frisicom gekocht. Bij één van de vakken mochten we een website maken bij Accountancy. Studierichtingen erbij pakken: bedrijfskundige informatica was meer het theoretische deel, hogere informatica was het bouwen, puzzelen. “Echt” mijn ding. Dus in december 1997 met die studie begonnen (2 / 3 maanden achterstand op de rest dus), maar dat jaar net als mijn mede-studenten mijn propaedeuse gehaald. Ik had mijn levensdoel gevonden.

Met deze site wil ik studenten die op zoek zijn naar de studie die ze gaan volgen en mensen die “vast zitten” in hun huidige beroep laten zien wat “software development” is. En dat het geen hocus-pocus is, maar dat je met een goed stel hersens, volharding en toewijding een heel eind kunt komen.

Hoewel de site nog niet veel informatie bevat heb ik er meer tekst op gezet. En er staan nog rond de 150 open-source projecten te wachten om beoordeeld te worden. Check dus https://wordontwikkelaar.nl/

Punt 8: examen Microsoft Azure Data Fundamentals – 0.5 punt

Het examen is (nog) niet gepland, ik ben ook niet elke avond “aan de studie” geweest, maar heb wel de eerste 2 hoofdstukken van AZ-203 doorgelezen. Omdat ik daar bewust mee bezig ben geweest (PDF op e-reader zetten en er echt voor gaan zitten) toch nog een halve punt.

– PC 120: XAML
– PC 124: programmeertaal Erlang, voor schaalbare systemen
– Producten zichtbaar op prijs-bewust.nl

 

Poeh, dat was met de hakken over de sloot. De 3 punten hierboven, daar ben ik dus niet aan toegekomen en neem ik mee naar de lijst voor het tweede kwartaal.