post-header-photo

16 juni 2019: de 13 kilometer van Wergea

In 2018 hadden de mannen van Café ‘s Lands Welvaren (link) al de culinaire wandeltocht georganiseerd. Ik heb toen mijn eigen rondje gelopen, maar dacht later, het is toch wel sneu, die mannen organiseren dat en nu loop ik mijn eigen rondje. Dus toen in 2019 de nieuwe wandeltocht gepresenteerd werd (link) heb ik me ingeschreven.

Je hebt de keuze tussen 13 of 20 kilometer. Omdat ik komende zaterdag bij de Mar-a-thon de 21 kilometer ga lopen (link) leek het me verstandig om vandaag “rustig aan” te lopen, daarom de keuze voor de 13 kilometer. Om 11.55 uur ben ik in het Café, eerst een kopje koffie. Het eerste groepje vertrekt, daarna het tweede groepje. Ik besluit om deze te gaan volgen. Bij de brug in Wergea nog even gekeken, een groep “suppers” drijft door de Wergeaster Feart. Voor de Palma-brug mogen we wachten, daardoor sta ik bij het 2e groepje.

Bij het 2e groepje zit Marian van Balen die met een plastic zak het zwerfafval onderweg verzamelt. Dus ondanks dat dit groepje sneller loopt dan ik, haal ik ze toch in tijdens het verzamelen van zwerfvuil. In de bocht van Wergea begint het lichtjes te miezeren, tijd om de kleine, inklapbare paraplu uit te klappen. Deze kan later weer dicht. Langs de carpoolplaats, onder het viaduct door, langs het benzinestation en dan linksaf bij de Huonsdyk. Wat een huizen zijn hier gebouwd (Wiarda). Ook in de sloten nog eendenkuikentjes gezien. Zo kom je bij Goutum en loop je richting de Wergeasterdyk. Even de plattegrond erbij gepakt, ik moet nu via de Lykdyk en de Swellesturt zodat ik in Techum uitkom. Het groepje voor mij heeft dit niet helemaal goed gelezen en blijft de Wergeasterdyk volgen. Hierdoor pak ik de eerste plaats en houdt deze ook vast.

Want hierna loop ik door Techum (mooi om alle nieuwe huizen te zien) en kom via de Loodyk in Wirdum uit. Bij Duhoux aanbeland wordt het bevestigd: ik ben de eerste wandelaar. Hier een lekkere groentesoep (lekker om even te zitten, en de soep smaakt prima). Als ik de soep op heb, loop ik door naar Swichum. Op de hoek van de Greate Buorren kom ik de andere twee groepjes tegen. En bij de Loodyk (bij de Golle) het groepje wat na mij vertrokken is. In de buurt van Wergea mag nog even de paraplu uitgeklapt worden, lichte regen. Ik mag nog even wachten voor de brug in Wergea en dan kan ik de jas en paraplu ophangen in het café. 15.00 uur, dus ongeveer 3 uren voor 13 kilometer.

Ik neem plaats op een kruk aan de bar, het eerste drankje is voor het café. Hierna volgen nog een paar drankjes 😉 Er zit al een wandelaar aan de bar, deze heeft de 20 kilometer gelopen, maar is ook nog eens een fanatiek wandelaar. Loopt naar Swichum in Duitsland waar anderen het op de fiets doen (165 km) en ook de 100 kilometer van België door de brouwerijen van Palm en Duvel (link). Ik meende dat hij het over 100 kilometer had, maar op de site wordt over 25 of 42 kilometer gesproken.

Na verloop van tijd komen er steeds meer wandelaars binnenlopen en blijven nog even hangen voor een drankje, gezellig. Een mooie afsluiting van een geslaagde dag!