Durk 'o' Theek
Earst leare, dan kinne, dan begjinne!

Cultuur

Purper in Theater Sneek – De vier jaargetijden

November 13, 2016

Op 12 november 2016 treedt Purper op in Theater Sneek. De groep die opgericht is in 1980 en waarvan ik volgens mij ooit wat op TV heb gezien. De gezichten komen mij bekend voor, Frans Mulder is de bekendste, Alfred van den Heuvel ken ik van TV van Ook dat nog! en Kinderen geen bezwaar. En ook met een paar voorstellingen gezien zoals Allo Allo en Midlife. En Erik Brey ken ik alleen van Purper. Het nieuwe gezicht deze avond is Diederick Ensink. Bij het boeken van de kaarten voor voorstellingen zit ik meestal in de vaste hoek (grappenmaker op het podium, goede/mooie muziek, slagwerk). Dus hier wel even afgevraagd of dit wel een voorstelling voor mij is. De vier jaargetijden, dat wijst tenslotte naar Vivaldi, ga ik hier in een voorstelling plaatsnemen waar ik ondergedompeld wordt in klassieke muziek? Maar omdat je zo nu en dan van je vaste paden af moet stappen toch het kaartje geboekt. Ik ben benieuwd.

Het mooie/leuke van Sneek is dat er altijd een portier in volledig kostuum bij de ingang staat. De voorstelling begint om 20.15 uur, ik ben ongeveer een half uur eerder aanwezig, dus kan aan de leestafel alvast even de planning voor komende week uitstippelen. Rond 20.05 uur wordt er op de gong geslagen, we kunnen de zaal in gaan. Ik zit op de 3e rij, stoel 14, dus mooi in de midden en zo prima zicht op het podium.

We krijgen een programmaboekje waarin alle sketches/nummers benoemd zijn. De heren komen het podium op in ouderwets rokkostuum, dus het wordt zeker een klassieke avond. Denk ik. We beginnen met de Amsterdamse grachten. Muzikaal, maar vervolgens ook gezongen, waarbij Erik een stotterend draai-orgel na doet en de andere leden als een mannetje op het draaiorgel met hun stem een instrument bespelen. Knap!

Vervolgens een nummer over fournituren, over een ouder stel wat hun winkeltje verkoopt, wil overwinteren in een warm land en vervolgens terug moet keren omdat de crisis uitgebroken is. Gelukkig met een happy end.

Een nummer getiteld ‘je grootste angst’, gezongen door Frans over zijn dementerende moeder. Aangrijpend.

Hierna een sketch over hoe je moet zingen, “komma’s en punten”, hoe je die hoort uit te spreken tijdens het oefenen. “slaaash!”, licht spugen bij een “punt”, en een krakend “krrr krrr” geluid bij een komma. Vervolgens wordt het Ave Mariae op deze manier uitgevoerd. Tof 🙂

Een mime-sketch over de parkeergarage, waarbij Alfred met moeite een kaartje uit de automaat moet halen, ook nog in 2 delen, een theorie- en een praktijkdeel en de praktijk dus zeker niet overeen komt met de theorie.

Het laatste nummer voor de pauze is “Tattoo Tattoo”, wat over tatoeages gaat, wat voor vreemde teksten en vreemde plaatsen daarbij voorkomen. En waar continu uit naar voren komt dat een tepelpiercing gĂ©Ă©n tattoo is (Frans!).

Na de pauze passeren er zo nog een aantal sketches en nummers de revue, onder andere “Elvis Leeft!” waarbij nummers van overleden artiesten voorbij komen (Amy Winehouse, Michael Jackson, Joe Cocker). En meteen na de break de Trompes Vivaldi, waarbij de 4 seizoenen van Vivaldi op knijptoeters gespeeld wordt. Gespeeld zou kunnen worden, want degene die zou moeten knijpen maakt zelf het toet-geluid. Frans is hierbij de schlemiel, want hij heeft maar Ă©Ă©n toetertje gekregen…

Als de voorstelling voorbij is en de mannen een zeer verdiende ovatie + applaus ontvangen hebben, dan krijgen we de geweldige toegift / het laatste nummer, replay. Het hele programma in 5 minuten van achter naar voren nogmaals uitgevoerd, met een element daaruit, zodat het in 5 minuten past. Ge-wel-dig!

Een fantastische voorstelling. Purper treedt in wisselende samenstelling op, duidelijk is dat Diederick een waardevolle aanwinst is. Bespeelt tig instrumenten (contrabas, dwarsfluit, piano) en staat op het programmaboekje meerdere keren als degene die de muziek opgesteld heeft voor dat nummer.

Purper was eigenlijk gestopt, maar is op veler verzoek (en omdat het hun zelf wel weer leuk leek) opnieuw begonnen en dat is maar goed ook. Een voorstelling om naar toe te gaan!

Na de tijd nog even een drankje genomen en ook hier het goede ‘gastheerschap’ van Theater Sneek, even een rondje met wat blokjes kaas erbij, voor een ieder die nog even blijft nazitten.

Mocht je deze voorstelling willen bezoeken, je kunt het speelschema vinden op https://purper.eu/ Let op Friezen, 9 december zijn ze in de Harmonie in Leeuwarden, dus wacht niet te lang met boeken!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Je moet Javascript aanzetten in je browser om je aan te melden.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

@Queen_fennec Ik was er bij :)
RT @msdev: try { AimBottle(); } catch (OutputDirectionException e) { RealignOutput(); } finally { Drink(); } // #DevHumor https://t.co/XjSU…
RT @PerfectDashbrd: Two Months Later, Over 115,000 Drupal Sites Still Vulnerable to Drupalgeddon 2 https://t.co/nCUBPTDQsE #Drupal #Securit…
RT @iamdevloper: "For every action, there is an equal and opposite reaction." Basically, for every CSS bug you fix, your client will find…
RT @michaeljackson: #TodayinHistory: Tickets for the 1984 Victory Tour went on sale. They had to be ordered via mail with a money-order inc…