Wergea – nieuwbouw obs de Twamester

Zaterdag 16 maart 2013 nog even een kijkje nemen bij mijn oude basisschool. Deze heet inmiddels de Twamester, vroeger (toen ik er nog op zat) was het verdeeld in een openbaar deel (JH Nieuwoldschool) en het katholieke deel (Sint Martinusschool). Ook had je toen nog geen groepen, maar gewoon klassen, dus klas 1 bij juffrouw Ytsma, klas 2 bij juf Bruining (dat weet ik niet zo goed meer), klas 3 bij meester Sjoerd en juf Manna, klas 4 (geen idee), klas 5 bij meester Dijkstra en klas 6 (nu dus groep 8) bij meester V.d. Vlugt. Dat was een korte tijd, want meester V.d. Vlugt ging met de DOP (doorstromend onderwijzend personeel, een soort VUT dus), daarna kregen we Sake Saakstra als meester.

St. Martinus

De enige keren dat ik nog in mijn oude school kwam, was om lege inktpatronen in te leveren en bij de verkiezingen waarbij je kon stemmen in de ‘grote zaal’. De containers waarin les wordt gegeven tijdens het afbreken en opbouwen staan er inmiddels al (ook op de foto te zien), dat is snel gedaan. Even een rondje gedaan door de school. Bij de ingang hangt nog de vertrouwde bel, in de lokalen hebben leerlingen werkstukjes gemaakt. Geen enkel lokaal heeft meer een ouderwets krijtjesbord, het zijn allemaal witte smart-boards. Achterin elk lokaal staan een stuk of 6 computers. Nog wel het ouderwetse ‘wasbakje’ aan de muur als je het lokaal binnen komt. Misschien heb ik het over het hoofd gezien, maar ik had gehoopt een grote foto-collage van de school te zien, ik kom mijn neef Pieter tegen die in 1972 op de school heeft gezeten. Het zou wel leuk geweest zijn dat je de verschillende klassen in de loop der tijden had kunnen zien.

JH Nieuwoldschool

Om 15.00 uur worden er nog attributen die niet mee gaan geveild, hierna heb ik het wel gezien en ga ik weer naar huis.

Aan de ene kant is het logisch dat het gebouw wordt afgebroken en vervangen, want het is verouderd. Aan de andere kant vind ik het jammer, want alle scholen waar ik dan heen ben gegaan (behalve de HEAO waar ik 2 jaar accountancy heb gedaan) zijn afgebroken. Ik had toch graag mijn kinderen kunnen laten zien waar ik ooit naar school ben gegaan. Gelukkig hebben we de foto’s en de herinneringen nog.

Die ene keer dat de Elfstedentocht geschaatst werd (1985/1986?) en ik onderweg tegengehouden werd door meester V.d. Vlugt (d’r is hjoed gjin skoalle Durk), in de bus naar zwembad het Catsplein in Leeuwarden waar je bij binnenkomst al bijna van je stokje ging door de penetrante chloorlucht, knallertjes meenemen naar school, Johan die zijn fruit niet had opgegeten maar het hele jaar in zijn vak onder het tafelblad had laten liggen (mooie schimmelkolonie), het schoolreisje naar Slagharen en Japie en ik in de achtbaan gingen (was in het donker, dus hoewel hij niet over de kop ging toch best wel eng) en ik van tevoren dacht dat het een gewoon spookhuis was, de ene keer dat ik het lokaal uitgestuurd ben omdat Johanna en ik de slappe lach kregen. Mooie tijden waren dat.