post-header-photo

Oude Meesters – Joost Prinsen en Bram vd Vlugt

Vrijdag 15 maart 2013 ga ik in de auto naar Drachten, Oude Meesters komt namelijk in de Lawei. Er is wat natte sneeuwval, wat mijn tocht een winters tintje geeft. Omdat ik de vorige keer niet goed gekeken heb bij de parkeerautomaat (en er bij terugkomst een bon onder de ruitenwisser zat) deze keer maar even goed gekeken, nee, het parkeren is gratis. Alleen donderdagavond (koopavond) moet er betaald worden. Om 19.50 uur ben ik binnen, jas ophangen en meteen maar doorlopen naar mijn zitplaats. Dit keer zit ik weer in de grote zaal, zelfs op het balkon!

De zaal beneden zit vol, maar wij, de mensen op het balkon, pasten daar net niet meer bij, want het grootste deel van het balkon is leeg. Hoewel de afstand tot het podium redelijk groot is kan ik ‘de meesters’ toch goed zien. De scènes spelen zich af in de kleedkamer, dus je ziet van die spiegels met lampen erom heen, dat is de ruimte waar de voorstelling zich afspeelt. Joost (die aan veel dingen heeft meegedaan zoals JJ de Bom en klokhuis ken ik meer recent van het feit dat hij quizmaster is bij Het mes op tafel) en Bram (bekend van Sinterklaas, door mij voor het eerst gespot in zijn rol als dokter in Medisch Centrum West) spelen 2 broers die licht gebrouilleerd zijn en een voorstelling spelen waarin ze ook broers zijn.

Het is niet een komedie. Je ligt niet in een deuk van het lachen. Wel zijn er momenten dat je toch moet glimlachen om momenten in de voorstelling. Ook is het niet een heel zwaar drama, want zo dramatisch is wat er gebeurt nu ook weer niet. Wat is het dan wel? Het is een leuke voorstelling, misschien voor de wat ‘ouderen’ onder ons (zo te zien was ik toch één van de jongeren onder de bezoekers) en is het ontspannend om te zien. Want er zit (zoals bij meer voorstellingen) niet een pauze tussen (wat ik zelf liever wel heb), de voorstelling duurt in totaal anderhalf uur. Die anderhalf uur was voorbij ‘in een vloek en een zucht’. Vandaag stond er een recensie in de Leeuwarder Courant die dezelfde tendens had. Niet een “geweldig stuk”, maar dankzij de acteurs een leuk stuk om naar te kijken.

Op 26 april zijn ze in de Harmonie, Leeuwarden. Wil je naar een andere locatie, hier staat de speellijst.