In november 2024 zou ik met Paulusma Reizen naar Parijs. Een aantal dagen daarvoor werd ik behoorlijk ziek, grieperig, hoesten, dus ik heb mijn deelname geannuleerd. In april 2025 zou ik een nieuwe poging wagen. Helaas: toen was er te weinig deelname, dus die reis werd door Paulusma geannuleerd. Volgende poging was 29 mei 2025, en hoewel er ook nu weer een aantal mensen afgezegd hebben was onze groep van 22 personen (gelukkig!) groot genoeg om de reis door te laten gaan.
Waarom naar Parijs? Er zijn veel bekende gebouwen in deze stad, in het verleden ben ik één keer met de drumband uit Wergea in Vitry-sur-Seine (een voorstad van Parijs) geweest om op te treden. Volgens mij in de verte een klein stukje Eiffeltoren gezien, maar ik wil nu wel wat dichterbij komen.
In oktober 2024 had ik een kaartje voor het Louvre gekocht (want ik wil eigenlijk de originele Mona Lisa ook nog wel eens zien), dat lukte me nu niet meer. En ik wist ook niet wat de mogelijkheden waren, want je “had wel eigen tijd”, maar zou dat voldoende zijn? Daarom even een overzicht van hoe we van 29 mei tot en met 1 juni Parijs bezocht hebben, zodat je weet wat je kunt regelen. Een 2-tal medereizigers zijn niet mee gegaan met de tochten door Parijs en hebben hun eigen plan getrokken. Mocht ik nog een keer deze reis doen, dan zou dat voor de 2e dag ook mijn plan zijn. Want het hotel zit dicht bij metrostation Bobigny-Pablo Picasso (kwartiertje lopen). In sommige gevallen heb ik foto’s vanuit de bus gemaakt (omdat je niet overal uitstapt), maar eigenlijk doe ik dat nooit. Die foto’s zijn nooit zo mooi als een foto die je (rustig) niet achter glas maakt. Dus ook dat kan een reden zijn om zelf een route uit te tekenen en dan met de metro op stap te gaan.
Donderdag 29 mei
Vertrek om 7.45 uur bij de Mc Donalds in Heerenveen. In het Leechlân moet ik in de bocht een fazant ontwijken die over de weg loopt. Ik ben rond 7.30 uur op het parkeerterrein, de bus staat er al, dus uitladen, inladen en zitten maar. Een nieuwe bus met extra beenruimte, stoelen zitten ook prima. Chauffeur Gerben deelt mee dat we vandaag 650 kilometer gaan rijden. Tussendoor een koffiestop bij Meerkerk, bij de La Place aan de koffie. Rond 11.00 uur passeren we de grens van België. Om 12.30 uur een tussenstop bij Nazareth, om 13.15 uur weer door. Rond 15.30 nog een tussenstop, het is inmiddels 26 graden. We rijden langs een begraafplaats in een stuk grasland, dit gaat om gesneuvelden van de 1e en 2e wereldoorlog. Via Google Maps gevonden hoe wij het vanaf de A1 zagen, als je via de andere weg rijdt kun je vlakbij parkeren en de graven bekijken. Ook rijden we langs het “Parc Asterix“. Ik zie dat Google ook met een karretje door het park gegaan is, dus je kunt via Google Maps ook door het pretpark heen rijden. We rijden langs het Charles de Gaulle vliegveld. Om 16.50 uur komen we aan bij het hotel, het is 27 graden. Het restaurant is gesloten omdat het hemelvaart is, we moeten dus zelf wat zien te regelen. Een gedeelte van de groep gaat aan de sushi. Hoewel ik gek ben op zoute en zure haring heb ik dat nog niet eerder gedaan en omdat ik niet weet hoe mijn maag en andere ingewanden op dit voedsel gaat reageren ga ik voor de veilige oplossen en eten we bij een kip-restaurant, waar ik een burger en cola neem. In de buurt is nog een kleine supermarkt, dus wat drinken inslaan. Terug in het hotel een blik Heineken uit de automaat, afgerekend bij de receptie en vervolgens de eerste 100 pagina’s in het boek van Stephen King lezen (Billy Summers).
Vrijdag 30 mei
Het ontbijt is om 7.45 uur. Er is ook nog een andere bus, dus het is druk in het restaurant. Rond 8.45 uur vertrekken we. In Parijs stapt gids Ita (Jita?) bij ons in de bus en vertelt ons wat we om ons heen zien. We rijden bij de Gare de L’est langs, één van de grote treinstations in Parijs. De Saint Nicolas kerk. Parijs bestaat uit 20 arrondissementen. Een museum waar je een overzicht krijgt van weefgetouwen, oude ambachten. Ik neem aan dat dit het museum “Musée des arts et métiers” is. Sinds 15 jaar zijn er mensen op de fiets in Parijs en dat wordt steeds meer gestimuleerd. Het museum Centra Pompidou is de komende 5 jaar dicht in verband met onderhoud. Deze maand is een dag met veel vrije dagen, 1 mei de dag van de arbeid, 8 mei waarop de 2e WO herdacht wordt, Hemelvaart en waarbij veel Fransen ook vrijdag vrij nemen, omdat het weekend meteen volgt. We gaan de Seine over. Daar zien we 7 bruggen, die met de N is de brug van Napoleon. De Boulevard Saint Germain is door de Romeinen aangelegd. Institut Amonde Arabe is een instituut met onder andere een museum over de Arabische beschaving (Algerije, Tunesië, Egypte) (wiki). We rijden rond het Pantheon (Voltaire en Braille zijn hier begraven) en langs de bibliotheek van Sainte Geneviève. Na de brand van 2019 is hard gewerkt aan het herstel van de Notre Dame, er staat weer heel wat, maar het is nog niet af, er staan nog steigers. We rijden door wat straten en krijgen te horen dat hier een boekwinkel is die populair gemaakt is door Instagram: iedereen wil er een fotootje maken… In Parijs komen 55 miljoen toeristen per jaar. We rijden langs het complex van de Sorbonne, de universiteit.
Tijdens deze rit rijden we door meerdere arrondissementen. Elke daarvan heeft een stadhuis, dus we passeren er vandaag een aantal. We gaan naar de Tuin van Maria de Medici, de Jardin de Luxembourg. Ze was uitgehuwelijkt aan Henry 4. Dit was het zomerpaleis. We gaan om 10.05 uit de bus, hebben tot 10.45 uur de tijd. Hier is het Instagram-account te bekijken.
Volgens Gerben zou er in het park een klein Vrijheidsbeeld moeten staan, vanuit de bus kunnen we dat niet zien. Op deze pagina kun je inderdaad zien dat ie er zou moeten zijn. We rijden langs cafe de Mago. Hier woonde Sartre, waar nu het café is, dat was zijn woonkamer. Dit kan ik online niet terug vinden. Wel café Les Dex Magots. We rijden langs academy des Beaux-arts, de kunstacademie. Bij Ladurée kun je macarons kopen. We rijden langs het Louvre, gallery de Medici, 1.5 kilometer lang. Musée d’Orsay, museum in een voormalig station. Vlakbij is een standbeeld van Thomas Jefferson. We zien het Witte Huis zoals dat in Washington staat, maar hier in kleiner formaat, dit was het origineel, de Amerikanen hebben hun Witte Huis op basis hiervan gebouwd. Daarna rijden we naar het gebouw voor invalide soldaten, ervoor op de grasvelden waren onderdelen van de Olympische Spelen, zoals volleybal. Hoewel er nog een aantal soldaten wonen, is het voornamelijk een wapenmuseum. Museum Rodin, uit 1889, 60 verdiepingen, 250 meter hoog. De denker staat hier in de tuin, we missen deze, maar als we er later nog een keer langs rijden zien we het standbeeld wel (maar wel van achteren).
Om 11.21 uur zijn we bij de Eiffeltoren, we maken foto’s en vertrekken weer rond 11.35 uur. We rijden langs een museum waar je allemaal bomen ziet. Volgens mij is dit “Musée du Quai Branly Jacques Chirac“. We rijden bij de vlam van het Vrijheidsbeeld langs, deze staat op een pleintje. Dit was een geschenk van Amerika. Onder deze plek loopt een tunnel, ongeveer op die plek zijn Diana en Dodi overleden toen ze in de tunnel gecrashed zijn omdat ze door paparazzi achtervolgd werden, dus deze plek wordt ook gebruikt om hun te herdenken. We komen in de buurt van de Arc de Triomphe. In deze straat is ook een winkel van Louis Vuitton, de dure tasjes. Het gebouw lijkt wel een soort grote metalen hutkoffer, heel apart. We rijden langs brasserie Fouquet, piloten in de 1e wereldoorlog dronken hier vaak een bakje koffie.
We stappen uit bij de tuin van het kleine paleis. Dit museum is gratis te bezoeken. In deze tuin staat een bos tulpen, een kunstwerk van Jeff Koons. Jeff ken ik van zijn kunstwerk van Bubbles en Michael Jackson.
Na deze pauze gaan we met gids Irene op stap door de Joodse buurt. Ons beginpunt is bij de Rue de l’Hotel de ville. We lopen bij een school langs waar een plaquette hangt, deze vermeldt dat hier joden zijn opgepakt, met volledige medewerking van het bestuur van Vichy. Gedateerd 2002: toen pas de erkenning en “excuses”. Op Google Maps hier te bekijken. En we krijgen nog een heel college over hoe er 3 maaltijden per dag geregeld worden op de scholen, de kinderen “moeten eten wat de pot schaft”.
We lopen door en komen vervolgens in het gedeelte wat heet “Le Village Saint Paul” (heeft een eigen website: levillagesaintpaul.com, het HTTPS certificaat is verlopen, dus je kunt doorklikken ondanks de waarschuwing dat je mogelijk naar een onveilige site gaat).
Hier lopen we doorheen, vervolgens een stuk door de stad en komen we bij… een HEMA! Ja, die hebben ze hier dus ook. Als we verder lopen komen we in het “echte” Joodse deel, tenminste, hier zijn flink wat orthodoxe Joden met hun pijpenkrullen die hier rondlopen en vragen “of je Jewish bent”.
We lopen ook bij de synagoge langs, iets wat een beetje verborgen is en je anders niet op zou vallen. En we lopen nog bij een restaurant langs waar in 1982 een aanslag geweest is, 6 doden, 22 gewonden. Een dader is 2 jaar geleden opgepakt.
We komen op een binnenplaats. In het verleden werden hier toernooien gehouden “tegen de koning”. Die mocht natuurlijk niet verliezen, dus als je hier moest vechten was wel duidelijk dat je tijd gekomen was. Toch is er één deelnemer geweest die door het oog van de koning stak, die daardoor overleed. De zoon heeft hier toen een park van gemaakt, het Place des Vosges.
In de buurt van de Bastille (niets meer van te zien, behalve de plattegrond op het gebouw en de metalen noppen in het wegdek welke de oude contouren aangeven) eindigt onze rondleiding.
Het is inmiddels 31 graden. Eerst een ijsje, daarna nog even terug naar het park om mijn handen om te spoelen bij de waterkraan. Even bij een souvenirwinkeltje aan om een sticker voor mijn koffer te kopen. De verkoopster kijkt mij eens goed aan “you are long”, “could you pick these 2 items”? Ze heeft 2 doosjes die erg hoog hangen, daar kan ze niet bij. Dat lukt mij wel, dus ik heb weer een goede daad gedaan. Daarna buiten op een terrasje gezeten, beetje in de schaduw met een biertje. Na verloop van tijd de weg oversteken en ergens anders met een biertje en een burger deze middag afsluiten.
Rond 18.15 uur staan we bij de nieuwe opera, waar we weer in de bus stappen.
We rijden langs een wolkenkrabber, de Tour Montpernasse. Je kunt met een lift in 38 seconden op de 53e verdieping komen, de 59e bereik je door trappen te beklimmen.
We rijden naar de boot. Het is hier superdruk met boten, dus Gerben laat ons uitstappen, we komen met zijn allen door de toegang. Voor mij loopt een Aziatisch stel, de vader heeft een klein kind op de schouders, de moeder loopt voor mij met de kinderwagen. Ze willen het kind een hoedje opzetten (tegen de zon), alleen zit de moeder met de kinderwagen te pielen. Ik neem het hoedje van haar over en zet dit voorzichtig op het hoofd van het kindje wat mij ernstig aan zit te kijken. Mijn tweede goede daad van de dag gedaan 😉 Hierna stappen we op de boot en varen we over de Seine. Nog steeds lekker warm weer. Veel mensen die op de kades zitten en wuiven naar de boten. Op één van de bruggen stond het standbeeld van Sainte Guinevéve. Vanaf de straatkant zie je alleen de rechthoekige rug, vanaf het water kun je het beeld wel goed zien.
Op een spandoek aan een gebouw staat dat Nashrin Sotoudeh vrijgelaten moet worden (sinds 2018 vastgezet?). Online opgezocht, ze is een Iraanse die door Iran opgesloten is.
Rond 20.25 uur legt de boot weer aan de kade, om 21.20 zijn we weer in het hotel.
Zaterdag 31 mei
Het is 24 graden, zo nu en dan valt er een drupje. We rijden eerst weer een stukje door de stad. Zo rijden we langs Café de la PAIX, waar bekende Fransen nog wel eens aan de koffie zaten, zoals Gérard Depardieu. We gaan bij het Ritz hotel langs (aan de andere kant verlieten Diana en Dodi het hotel). We gaan bij de Madeleine kerk langs (gratis toegankelijk). We rijden bij musee d’Orsay langs en stoppen bij Hôtel des Invalides, zodat we wat foto’s kunnen nemen. Niet bezocht, maar misschien nog iets voor een volgende reis, Napoleon en zijn zoon zijn daar begraven.
Rond 11.30 uur stappen we uit en kunnen we ons eigen plan uitvoeren. In mijn geval naar de Arc de Triomphe. Die leek dichtbij, maar het is toch een flink eind lopen. Tussendoor iets meer druppels, de paraplu gebruikt, maar die kan ook wel weer snel in de tas. Druk bij de PSG winkel en rond de Arc de Triomphe (dus bij de Champs-Élysées) behoorlijk wat politie om gedeeltes af te zetten, in verband met de Champions League wedstrijd deze avond tegen Inter Milan. Omdat ik nog naar het toilet moet en er niet zo heel veel toiletten in de buurt zijn, ga ik nogmaals naar het Little Palace. Achter mij staan Nederlanders die zich afvragen waar je een kaartje moet kopen, ik kan hun vertellen dat dit museum gratis is. Het is druk bij de toiletten, maar met wat geduld komt het uiteindelijk wel goed.
Tijd om naar het Louvre te lopen. Daarbij loop ik niet door op de stoep langs de straat, maar door de laan van de Jardin des Tuilleres. Ik word hier aangesproken door iemand die mijn Bruce Springsteen shirt ziet, Bruce treedt deze avond op in Marseille, hij kon helaas geen kaartjes krijgen, maar gaat wel naar het volgende concert in Liverpool.
Bij het Louvre een foto gemaakt van de glazen piramide en de mensen die daar rondlopen en ook nog van de grote poort die daar zit. En nog op verzoek van een vrouw met een hoofddoekje haar op de foto gezet met de glazen piramide van het Louvre. Dat heb je als je alleen rondloopt, er is altijd wel iemand die je op de foto wil zetten.
Ik loop weer terug naar het park bij het Petit Palace en ga op een bankje zitten. Ook hier wordt ik door een mevrouw aangesproken, vrienden van hun gaan deze avond naar het concert van Bruce in Marseille. Een paar medereizigers schuiven aan op het bankje waar ik zit, om 15.30 uur zitten we weer in de bus.
We gaan richting Montmartre, een dorp met kunstenaars. Een deel van de groep is op eigen initiatief met de metro die kan opgegaan. Volgens Gerben kun je bij het Place du Tetre een mooie karikatuur van jezelf laten maken. Wel van tevoren de prijs afspreken, dit is vaak tussen de 10 en 20 euro (niet afspreken en dan 50 euro moeten betalen is niet handig…).
Om 16.05 stappen we uit de bus, vervolgens ga je via het omhooglopende straatje naar de Sacré Coeur, waarbij je daarna 237 treden moet beklimmen om bij deze te bereiken. Dat is een behoorlijke klim, ook omdat het nog steeds flink warm is! Er staat een flinke rij, maar ik sluit toch aan. En dat gaat best wel snel. De meeste mensen lopen naar rechts, maar ik zie dat als je “de dome wilt beklimmen”, je naar links moet. Dat doe ik ook. Bij een automaat een kaartje voor 8 euro kopen en dan via een smalle wenteltrap met een paar tussenstukken nogmaals 300 treden beklimmen om boven te komen. Een geweldig uitzicht over de stad. En boven heb je bankjes, dus je kunt uitrusten. Foto’s maken en na verloop van tijd weer naar beneden. Ik had deze info uit een boekje over de Top 10 van Parijs, ik zocht nog even online en zag ook hier nog een mooi verslag van iemand anders die de klim gemaakt heeft.
Na de tijd nog even binnen in de kerk gekeken. Allemaal zondige mensen, want hoewel er duidelijk staat dat je geen foto’s en video’s mag maken… is iedereen foto’s en video’s aan het maken. Hierna loop ik nog even naar de Moulin Rouge om een foto te maken van de molen op het dak. En om in de traditie van burgers te blijven, maar even wat eten bij de Mc Donalds opgehaald. Zittend buiten opgegeten in de traditie van de “clochards”, want het is nog steeds mooi warm weer, maar bijna alle bankjes zijn bezet, dus dan maar op een stoeprand zitten.
Vlakbij op het terras zit nog een mede-busreiziger waar ik bij aansluit, ook ik neem een cappuccino en zo wachten we tot de rest van de groep er ook bij komt en we met zijn allen weer in de bus kunnen stappen.
Gisteravond in het hotel in mijn boek gelezen en ook deze avond. De blikken Heineken in de automaat in het hotel zijn op, dan maar een flesje Hoegaarden witbier. Smaakt ook prima 🙂
Zondag 1 juni
Om 7.45 uur eten, om 8.45 de koffers in de bus. We vertrekken rond 9.00 uur. Dan krijgen we nog wat “weetjes over de stad” te horen. Zoals dat taxichauffeurs eerst op de scooter ervaring opdoen en daar een parcours moeten afleggen. Daarna een examen en kunnen ze hun licentie krijgen. Dan moeten ze nog wel zelf een taxi kopen. En er zijn nogal wat collega’s/concurrenten, want er rijden in de periferie 40.000 taxi’s…
Er wordt per dag 2 miljoen liter wijn genuttigd. Maar ja: de complete stad Parijs heeft de grootte van de provincie Utrecht. De metro is van 1900, zit 63 meter onder de grond en heeft daar 230 kilometer spoor. Gemiddelde snelheid is 50 kilometer per uur, er zitten zo rond de 3 miljoen mensen in de metro. De 18 verschillende lijnen worden met kleuren aangegeven, dus als je “de kleuren volgt” komt het altijd goed.
Rond 11.00 uur zijn we weer in Nazareth, het is 20 graden. Rond 14.30 zijn we in Meerkerk, om 17.16 uur ben ik weer op het parkeerterrein van de Mc Donalds in Heerenveen. En zo komt een mooie (korte) vakantie ten einde.