post-header-photo

Tijd voor sneller internet, nou ja, hopelijk halverwege 2023!

In het begin van mijn IT-carrière ging ik het internet “op” via inbellen. Modem in je laptop, kabeltje uit de telefoon in je laptop en surfen maar. Ik had een Tosihba laptop , interne modem was toen “al” een 56k6 modem. Dus je kon 56 kilobits per seconde downloaden. Een byte is gelijk aan 8 bits, dus laat ik het afronden op 7 kilobytes per seconde. Als je rekent dat een MP3-tje ongeveer 2MB groot is, dan was je 5 minuten bezig om die te downloaden. En je wilde je e-mail natuurlijk controleren en een paar websites bezoeken. Dat halve uurtje surfen ging altijd snel voorbij (want je was telefonisch niet meer bereikbaar, als je beppe belde kreeg ze allemaal vreemde piep-geluiden te horen).

Later werd dat ADSL, vorig jaar is mijn modem vervangen, en volgens fast.com heb ik nu een downloadsnelheid van 18 Mb per seconde Dat is ongeveer 18.000 kilobytes. Je ziet, de techniek en snelheid is de afgelopen jaren een flink eind de lucht in geschoten. Maar is het voldoende?

Want je hebt ook internet via Ziggo. Als ik het pakket selecteer waarbij de prijs bijna overeen komt met mijn ADSL abonnement, dan heb je 75 Mbit downloadsnelheid. Dat zou een optie zijn. In de tijd dat kabeltelevisie in Wergea aangesloten werd (toen nog UPC) hebben we wel het “kastje” laten aansluiten, zodat in de toekomst je wel de optie hebt om een abonnement bij een kabelaar te nemen.

Maar goed, toen vielen de folders van DELTA in de bus. Er wordt gekeken of er in een aantal dorpen rond Leeuwarden glasvezel aangesloten kan worden. En daarbij heb je keuze uit een aantal aanbieders, Delta, Caiway, Kliksafe, Online.nl en Helden van .Nu (voor zakelijke klanten). Limiet hiervoor is dat minimaal 20% van de inwoners van Wergea een abonnement bij één van deze aanbieders neemt. Het is dan “rendabel genoeg” voor DELTA om het netwerk aan te leggen. Als je dat doet voor 27 april hoef je ook geen aansluitkosten te betalen (die anders 650 euro zijn). Stel, het minimum wordt gehaald, maar jij hebt besloten om (nog) geen abonnement af te sluiten. Als de glasvezel in je straat wordt geïnstalleerd wordt jou ook de mogelijkheid geboden om kosteloos glasvezel tot je woning te laten aanleggen, net zoals ik nu het kastje in huis heb voor de coax-aansluitingen van Ziggo. Als je dan namelijk later besluit om een abonnement te sluiten betaal je 350 euro “aansluitkosten”. Maar zou je nu zeggen: “leg die kabel maar niet aan” en je neemt later alsnog een abonnement, dan moet je die ook nog laten aanleggen en betaal je dus wel die 650 euro.

Opmerking bij bovenstaande: als de glasvezel er al ligt en je het kastje al hebt en je neemt later een abonnement, dan vind ik “350 euro aansluitkosten” wel redelijk prijzig. Maar goed, ik zie dat bij Ziggo “hulp bij installatie” ook al rond de 250 euro ligt, dus óf dat kost veel geld, óf dat wordt als melk-koe gebruikt.

In ieder geval, wat is voor mij nu de reden om wel over te stappen en niet (eerder) naar Ziggo?

Zoals veel mensen heb ik tijdens de corona-periode thuis gewerkt. Ik ben IT-er, dus ik doe veel online zaken. Ik maak wel eens een “kopie van een omgeving” en trek alle bestanden via FTP binnen. En daar ben je dan 2 uur mee bezig. Of zit ik via TeamViewer familie online te helpen, hebben we via Facetime contact, maar heb ik last van een ongelooflijk haperende en hakkelende verbinding. Zo ook een keer bij een Teams-sessie, ik zou de planning voor de komende week doen, maar toen ik 1 minuut bezig was gaven de collega’s al door: “hou maar op, dit gaat niet”. En stel, ik wil “even” met een virtuele Windows machine testen, die optie biedt Microsoft: link. Je ziet dat ik dan een bestand van 20 GB moet downloaden. Als ik die download start, kan ik de rest van mijn online activiteiten wel stoppen, het opvragen van een website e.d. is super-traag of doet het gewoon niet meer met time-outs. Als ik even de download start, zegt mijn browser dat de download met een snelheid van 2Mb per seconde gaat en ik dus na 2.5 uur klaar ben met de download. Maar goed, uit ervaring weet ik dat halverwege de snelheid nog meer daalt, dus per saldo zal de download wel rond de 5 uur duren. Laat de pc ‘s nachts maar aan staan en hoop dat ie morgen klaar is.

Het meest gekozen pakket bij de glasvezelboer is het 1 GB pakket. Dat zou betekenen dat ik de download in 20 seconden op mijn computer binnen zou hebben.

Is dat realistisch? Niet helemaal, want je bent natuurlijk afhankelijk welke snelheid de locatie kan bieden waar het pakket staat wat je download. Als Microsoft besluit om het downloaden te limiteren naar 2Mb per seconde, dan ben ik nog steeds die 2.5 uur bezig. En ik haal het op mijn computer binnen via een “vaste verbinding”, dus met een netwerkkabel. Mijn interne snelheid, van het modem naar mijn pc is een beperkende factor qua snelheid. En zou je het via je eigen WIFI doen, dan moet je natuurlijk ook goed kijken hoe je dat ingesteld hebt (gebruik je een oude router, of gebruik je al WIFI 6)?

Maar goed, het gaat natuurlijk een flink stuk sneller dan wat ik nu heb, die problemen die ik zo nu en dan heb zouden niet meer op moeten treden en per saldo betaal ik bijna hetzelfde per maand als nu. Een collega van mij uit Lemmer heeft al glasvezel en liet zien via fast.com dat hij inderdaad de 1GB verbinding heeft.

Eigenlijk was ik wel redelijk snel enthousiast, maar ik heb eerst nog even gewacht. Want de deadline, 27 april, dat duurde nog even. Maar goed, we zijn nu begin april, woensdag 30 maart de bijeenkomst in de Bidler bezocht. Het verhaal gehoord, de vragen van de medebezoekers aangehoord en de antwoorden en daarmee waren ook mijn 2 vragen beantwoord. Ten eerst wat de uploadsnelheid is. Die is gelijk aan de downloadsnelheid, dus ook 1GB als je voor het 1GB pakket kiest. De meeste gebruikers zullen downloaden (internetsites bezoeken, mail lezen, de sociale media bezoeken), zelf ga ik ook nog wel wat zaken uploaden (even een test-site opzetten o.i.d.) en dan is het fijn dat dat ook snel gaat. Het andere vraagstuk is het aansluitpunt. Er wordt meestal gesproken over “de meterkast”. Maar mijn telefoonaansluiting is gewoon in de kamer en het kastje van Ziggo zit ook gewoon in de woonkamer. Die aansluiting voor glasvezel wil ik ook daar, want volgens mij heeft het kastje van de glasvezelaansluiting stroom nodig én het modem wat je gaat aansluiten. En als je direct daarna een router aansluit, ook die moet aan de stroom. In mijn meterkast zitten geen stopcontacten, dus dat zou dan aangelegd moeten worden. Maar het punt waar de glasvezel je huis binnen komt, dat gaat in overleg met de aannemer, dus dat is geen probleem.

En het wachten heeft nog een extra gunstig effect. Want er is een actie opgezet met Voetbalvereniging Warga. Neem je via een bepaalde link een abonnement op Delta of Caiway, dan krijgt de voetbalvereniging 50 euro én jij krijgt 25 euro retour gestort. Je bent toch wel een dief van je portemonnee als je dat niet doet 🙂

De links staan hier: site vv Warga en op dit moment (2 april) zijn die:

DELTA: http://aklam.io/lodPYy

CAIWAY: http://aklam.io/3yOanK

Mochten de links niet werken, check dan even de site van v.v. Warga.

Ik heb mijn abonnement vandaag afgesloten en roep hierbij zoveel mogelijk mensen op om het ook te doen. Als na verloop van tijd blijkt dat dit type aansluiting voor jou niet werkt, dan kun je altijd nog terug naar je oude provider en dit abonnement opzeggen. Het zou zonde zijn dat de 20% niet gehaald wordt en het niet aangelegd wordt, want dan krijg je dus de hoge kosten als het in de toekomst nog wel een keer aangelegd moet worden.

Ik heb het hier alleen over internet gehad (omdat dit het enige is wat interessant is voor mij), maar telefonie en TV kan ook via glasvezel. Bij de vergelijker kun je zien wat het aanbod is: link.

Tijdlijn: de deadline is op 27 april, als er voldoende vraag is, dan start de aanleg in juni 2022 en de geschatte datum waarop de aanleg gereed is, dat is media 2023. Het is dus niet verstandig om je abonnement nu al op te zeggen, want dan heb je geen internet meer. Bij de meeste providers kun je per maand opzeggen. En mocht je een “rustige gebruiker” zijn, dus een beetje surfen en mailen, mogelijk is dan WIFI Wergea voor jou ook nog een optie. Mocht je daar vragen over hebben, dan kun je contact opnemen via de mail: link.