post-header-photo

Robèrt van Beckhoven met Meesterlijk Feest in de Harmonie op 1 februari 2025

Als je het programma “Heel Holland Bakt” kent, dan ken je Robèrt. Naast jurylid is hij bakker en ook gepassioneerd voor zijn vak. Hij staat in het theater, deze show heeft de ondertitel “de theatrale foodexperience”. In 2018 heeft hij in de Lawei op het podium gestaan en was ik erbij, op 6 november 2021 was hij de Harmonie met dezelfde show. Daar was ik bij, omdat het dezelfde show was heb ik toen niet een nieuw artikel op deze site gepost.

Deze show staat in het teken van “feest”. Ik rij rond 19.00 uur richting Leeuwarden, zie dat de parkeergarage onder het Zaailand al vol is, dus rij door naar de parkeergarage bij de Oldehove waar nog 22 plekken beschikbaar zijn. Ik loop eerst naar het Gouverneursplein, want we hebben nog Luna Night 2025, wat installaties met muziek, geluid, licht en effecten, deze avond is de laatste avond. Op Omrop Fryslân had ik gezien dat er op een pand projecties getoond worden en dat daar beweging in zit, gebaseerd op de persoon die voor de sensoren staan. Ziet er cool uit!

Daarna loop ik door naar de Harmonie. In de foyer staat al een hele rij voor de zaal, want het zijn “vrije plekken”. Ik ga er vanuit dat we weer op het podium gaan zitten, dus het maakt niet echt uit wanneer je de zaal in gaat, dus ik ga eerst nog even zitten. Daarna loop ik richting de zijkant waar wat minder mensen zijn en zo lopen we hier met zijn allen mooi naar voren de zaal in. Naast mij zit een groepje dames (10 personen) met een jarige.

Aan het begin van de show horen we een huilende baby: het is een jongen. Robèrt vraagt of er iemand jarig is, er zijn meerder jarigen, maar de man op de rij voor mij mag het podium op en krijgt een slagroomtaart van Robèrt. Daarna mogen we met zijn allen het podium op. We krijgen een “beschuit met muisjes”. Robert legt uit dat dit een beschermde naam is, dus in zijn bakkerij zijn het “anijsparels”. We krijgen het niet op beschuit, maar op een soort sloffenbodem. Ik vond het al steviger (en heel lekker smaken!), want originele beschuiten, dat gaf teveel rotzooi.

Op de tafels staan een aantal dozen opgestapeld, elke doos heeft een letter en zo lezen we “Robèrt” staan. Naast de verhalen over het verschil tussen een broodbakker en een banketbakker (wel/niet gist) en de aantallen waarin ze rekenen komen de verschillende feestdagen voorbij. Zo is er Valentijnsdag. Bovenop staat een klein doosje, daarin zitten bonbons. Hard van buiten, met een zachte vulling (de bonbon vormt het woordje “love”). Echte “Robèrt”-chocolade, zoals hij in de vorige voorstelling al vertelde importeert hij die met een groepje collega’s uit Colombia. Heerlijk!

Oudjaar/nieuwjaar komt voorbij. De oliebollen. Die mochten niet gebakken worden, dus we houden het bij een kleine kwarkbol. Ook nog een klein soort bolletje, Hubertusbrood (maar niet het echte Hubertusbrood, want dat is alleen het gewijde brood), met een stukje speculaas ertussen. Ook hoe er vroeger geen Jamin was, dus de bakkers deden alles met vruchten. Robèrt beschrijft hoe er winegums gemaakt werden, lolly’s, ranja, spekjes. Zo zit er in een doos voor ons een spekje en gaan er kannetjes met vloeistof rond wat je kunt mixen met je flesje water waardoor je een heerlijk smakende ranja hebt.

Dan krijgen we uit een doos een stukje pithivier. Robèrt geeft aan dat het oorspronkelijk in Frankrijk gegeten wordt, steeds meer in België en het nu ook in Brabant vaker gegeten wordt. Bladerdeeg met een vulling.

De banketbakkers waren ook de makers van de gefrituurde snacks. De worstenbroodjes (die zaten in de vorige voorstelling), wij krijgen als we de zaal uitlopen een bitterbal.

De show startte om 20.15 uur en is om 22.15 uur afgelopen. Als je op het podium zit heb je niet door dat er 2 uren verstreken zijn, doordat het verhaal goed is en door de afwisseling met de hapjes uit de dozen. Ik neem een biertje en sta in de looproute van Robèrt als hij terug komt lopen met een wit wijntje. Ik proost even met hem.

Mijn “baksels” beperken zich tot een gebakken eitje, gehaktballen en cakes. Niet omdat ik geen zin heb om te bakken, maar omdat ik er geen tijd voor heb, zoveel andere dingen te doen. Een IT-er heeft het altijd druk 🙂 Maar goed, misschien ga ik binnenkort toch wat meer bakken want we krijgen ook nog een flyer, we kunnen met korting een boek kopen getiteld “Meesterlijk Feest” met 119 recepten, favoriete feestrecepten van Robèrt. Die heb ik gekocht, dus de inspiratie is er, nu de ingrediënten nog kopen!

Als Robèrt weer in Friesland met deze show gaat optreden dan koop ik waarschijnlijk weer een kaartje. Mocht je ook denken: dat lijkt me wel wat, let dan wel even op. Bij het intro wordt gezegd dat er geen rekening gehouden kan worden met allergieën. Daar heb ik gelukkig geen last van, maar mocht je daar wel last van hebben, geef het dan van tevoren even aan, want dan zorgt een medewerker ervoor dat je bij een hapje weet of je het wel of niet kunt eten.