New Kids Nitro – geen goede investering

Vroeger kon je nog wel wat geld verdienen door je geld bij de bank neer te zetten op een spaarrekening. Percentage van 7 procent of zo. Maar dat is verleden tijd. Al een aantal jaren krijg je 1x in de zoveel maanden bericht dat er weer een tiende procent af gaat. Ergens in december 2011 viel mijn oog op een advertentie in de krant.

De New Kids gingen een nieuwe film uitbrengen en daar was kapitaal voor nodig. Je kon een participatie kopen. Hiermee kon je op de aftiteling komen (daar was ik dan te laat voor), je mocht bij de premiere aanwezig zijn (ik had helaas een andere afspraak), je kreeg de film op DVD (met filmposter) en afhankelijk van de verkoop- en kijkresultaten in de bios kreeg je later een bepaald bedrag. Na alles doorgelezen te hebben ging ik er vanuit dat je dan je inleg + een deel van de winst terug zou krijgen. Of bij verlies een kleiner deel terug zou krijgen.

De vorige New Kidsfilm, Turbo, had ik gezien (en natuurlijk ook afleveringen die op Comedy Central uitgezonden waren). In de maand november 2011, zat ik in de trein terug van Qlimax en daar  werd er door mijn jongere medepassagiers naar hartelust “kiek um goan”, “zowne grote vuurbal jonge!” geroepen. Oftewel, ik had er het grootste vertrouwen in. Ik ben niet zo’n aandelen en obligatieman, geef mij maar iets met wat meer zekerheid. Maar goed, hier had ik dus wel vertrouwen in.

Het informatiememorandum kwam met de volgende cijfers:
Bij een participatie leg je 4.000 euro in. Het verwachte rendement is als volgt:
aantal bezoekers low, medium (750.000) -> 1%
aantal bezoekers medium (850.000) ->9%
aantal bezoekers medium/high (1.000.000) -> 20%
aantal bezoekers high (1.400.000) -> 44%
aantal bezoekers very high (1.700.000) -> 63%

Nou, ik ging er vanuit dat het medium aantal wel gehaald zou worden, toch? Negen procent is een beter rendement dan wat je op je spaarrekening krijgt. En als we op 750.000 bezoekers komen, nou ja, dan heb ik ten opzichte van de spaarrente verlies geleden, maar dat heb ik er dan wel voor over.

Daar ga je dan. Je moet je inschrijven als ondernemer, de papieren hiervoor worden netjes aangeleverd door Eyeworks. Vervolgens moet je (ergens in 2012 als me niet vergis) een aanvraag indienen voor de aangifte inkomstenbelasting. Dat hoefde volgens de belastingdienst niet. Nog contact over gehad, het zal wel.

De film kwam uit, ik heb de DVD en filmposter ontvangen. Cool!

Helaas was wel duidelijk dat de film niet zo’n succes was als Turbo, dus maar afwachten hoe het gaat aflopen.

In juli 2012 ontvang ik een brief met de rekening en verantwoording. Omdat het vastgelegd is als een ‘call-optie’ krijgen we dat bedrag uitbetaald, 172 euro. Bij het kopje ‘Netto Box-office Opbrengsten’ staat een resultaat van 1.034.155 euro (er zijn 490.577 bezoekers geweest). Als er ‘low’, dus (te) weinig mensen naar de bios waren gegaan zat dat op 1.160.472 euro (500.000 mensen). U voelt de bui al hangen? Dit resultaat is een stuk lager, het totaal resultaat voor belastingen is negatief.

Daarna blijft het een tijd stil, tot maart 2013. We (de participanten) krijgen van Eyeworks de invulinstructie voor de belastingen en de voorbeeldbrief voor het opheffen van de eigen onderneming.

Goed, het resultaat spreekt voor zich en geeft aan waarom ik het dus toch maar bij het ‘ouderwetse’ sparen houd. Daar krijg je misschien net wat meer dan 1% rente, maar in dit geval was het 4.000 euro investeren en slechts 172 euro terug krijgen. Daarmee komt Jan Splinter niet door de winter. Ik snap eigenlijk ook niet helemaal hoe dit zit, want in het memorandum stond bij een ‘low’ resultaat een rendement van -4%. Dus ik had verwacht dat ik niet de 4.000 euro terug zou krijgen, maar in ieder geval nog wel een deel. Ook niet via de Belastingdienst. Voor de mensen die meer in het “financiële circuit” zitten en nu denken, jongen, ik heb hier een kant en klaar antwoord op, zet het in de comments. Is een goede les voor mij en de andere participanten / mensen die erover nadenken om in een film van Eyeworks te investeren. Niet doen dus.