post-header-photo

Maarten van Rossem – Theatercollege in de Harmonie op 19 januari 2018

Maarten van Rossem, de éénmansjury bij de Slimste Mens, door Philip Freriks de baas der bollebozen en koning van de feiten genoemd. Iemand die (ten onrechte) het imago heeft van een mopperend figuur, maar in werkelijkheid een aimabel persoon is. Ook op TV met zijn broer en zus, waarbij ze steden bezoeken, waaronder ook Franeker.  Dus toen dit theatercollege in de gids stond: boeken!

Vrijdagavond in de auto naar Leeuwarden, auto in de parkeergarage, mooi op tijd, dus kan van tevoren nog even de planning van dit weekend opstellen. Ook maar even voor de volgende weekenden, morgen ga ik naar de Ziggo Dome waar Lady Gaga optreedt, dus veel tijd voor andere dingen zal ik zaterdag niet hebben.

Het college is in de Rabobankzaal, vrije zit. Ik zit op de 4e rij, richting het midden. Om 20.30 uur start het “college”. Eerst maar even ‘de mens Van Rossem’. Heb je bij andere mensen nog wel eens dat als je iemand in het echt goed kunt bekijken je denkt “maar op tv ziet hij/zij er anders uit”. Bij Maarten is dat niet zo, wat je op TV ziet, zie je hier ook op toneel. Wel valt dan op dat hij wat in de volksmond “een buikje heeft” genoemd wordt. Tijdens het college komt hij daar ook even op, hij toont dat hij geen bomgordel draagt, maar dat het echt zijn eigen lichaam is wat daar hangt (tijdens het college komt namelijk het gevaar van moslims en aanslagen voorbij, zodoende). Bij De Slimste Mens heeft Maarten een kop (koffie?) en een glaasje water waar hij (vaak) uit drinkt, ook bij deze voorstelling heeft hij een thermoskan en 2 flesjes met water en drinkt (dus) ook regelmatig.

Het thema van de avond is “de eigen cultuur”, wat goed gecombineerd kan worden met het huidige jaar, waarin Leeuwarden “de culturele hoofdstad” is. Samen met Valletta, de hoofdstad van Malta. Zo passeert de Friese cultuur (sporten, de taal), de Europese cultuur en de Nederlandse cultuur de revue. Bij de Europese cultuur is de tweede wereldoorlog zo’n beetje de enige gedeelde factor van alle Europese landen en dan nog een beetje het katholieke/protestantse geloof. Bij de Nederlandse cultuur vinden we niet echt een factor wat “dé cultuur” van Nederland definieert. Het happen van een harinkje? Dat lijkt ons niet. Wij komen er niet uit, er lijkt dus niet echt een Nederlandse cultuur te zijn. Wat dan wel weer frappant is dat dit eigenlijk hét thema was van de verkiezingen in 2017. 

Maarten geeft aan dat hij “lult” over het gene waar hij wat van weet en als hij bij het punt gekomen is dat hij het niet weet, daar stopt of fijntjes naar Internet/wikipedia verwijst. Het duurt even voor hij op stoom is, het laatste deel van het college vind ik het boeiendst. Het is een voorstelling zonder pauze, dus op een bepaald moment zit het toch niet meer optimaal (de stoelen in de Aegon-zaal zitten dan net iets lekkerder). Ook duurt het iets langer dan gepland, er staat al iemand in de coulissen met een bosje bloemen, maar we gaan nog ongeveer 20 minuten door.

Ik heb geluisterd en heb na de tijd nog even wat aantekeningen gemaakt. Want ik heb hier naar een hoogleraar geluisterd die het over bepaalde onderwerpen heeft en als voorbeeld geeft dat een student bij zijn college over het interbellum alleen opgeschreven heeft: 1e wereldoorlog en vervolgens een pijltje naar 2e wereldoorlog, dan heb je wel een hele beknopte samenvatting gemaakt. En ook als er boeken genoemd worden, iemand zijn vinger opsteekt en vraagt “is dat voor het tentamen?”, het antwoord “nee” is, je er dus wel vanuit kan gaan dat het boek niet gelezen wordt.

Zo komt de stoommachine ter sprake. Één van de factoren van de industrialisering. Er is iemand zo slim geweest die uitgevonden heeft dat bij het verwarmen van water het dermate uitzet, dat je daar schuivende/bewegende elementen mee in gang kunt zetten. Toen ik mijn opleiding Hogere Informatica volgde, nog in het HTS-gebouw aan de Tesselschadestraat, stond er in onze “hal” ook een grote stoommachine (waar is die gebleven?). Zonde eigenlijk dat ik tijdens mijn studie niet beter naar dat grote apparaat gekeken heb, want het is natuurlijk een teken van vernuft.

Even een snelle Google-zoekactie geeft resultaat: http://meijermuseum.nl/over-ons-museum-2/nieuws/gerestaureerd-voor-derden/

Stoommachine HTS

De kunst komt voorbij. Maarten is gecharmeerd van het werk van Lucian Freud.

Darkness at Noon, een boek waarbij je meer over de tijd van Stalin te weten komt.

Ook nog even naar de oudheid, waarin Aristoteles zegt dat een vacuüm in de natuur nooit kan bestaan. Ook hier is iemand gaan nadenken en heeft het geprobeerd, waarbij bleek dat het dus wel kan. Dat is ook een conclusie van Maarten. Je kunt wel afstuderen in Leiden net als koning Willem Alexander, Mark Rutte en andere politici, dat zegt niets. Als je leest en je verdiept in zaken kom je een stuk verder in het leven. Helemaal mee eens, ik probeer mijn kennis ook bij te houden en met de rest van de wereld te delen via mijn techblog. Hierna nog een biertje gedronken in de foyer van de Harmonie, gezellig druk, want ook de Aegon-zaal waar een voorstelling was loopt leeg.