post-header-photo

Hans Dorrestijn met t houdt een keer op in de Lawei op 30 maart 2023

Ik ken Hans Dorrestijn van TV van een aantal sketches, waarin hij met “zwartgallige humor”, een beetje treurig verhaal doet en het doordat het nogal extreem is supergrappig wordt. En misschien ken jij hem wel van de “baardmannetjes”, samen met Nico de Haan gaat hij dan naar een natuurgebied en wordt over “flora en fauna” gesproken. In ieder geval, hij komt met een voorstelling naar de Lawei en omdat ik hem nog niet eerder in het theater gezien heb, heb ik een kaartje gekocht. Ook wel goed om dat te doen, want Hans is inmiddels 82 jaar. Mooi dat niet iedereen bij 67 jarige leeftijd met pensioen gaat en toch doorgaat met werken. En omdat Hans ook niet weet “wanneer hij omvalt” heeft hij de show maar ” ‘t houdt een keer op ” genoemd.

Rond 19.15 in de auto naar de Lawei, het is koopavond, er zijn meer voorstellingen in de Lawei, dus het is druk op de weg. De auto in de parkeergarage neergezet en naar boven. Hier is het nog rustig, dus ik kan een mooi plekje op de bank uitzoeken en kijk daar uit over de rotonde voor de Lawei. Maar even de planning voor de komende twee weken uitgewerkt en rond 20.05 uur naar de zaal gelopen. Wederom een top-plek, eerste rij, mooi in de midden. Het is een voorstelling zonder pauze. Op het podium staat een piano die Hans zo nu en dan gebruikt om een liedje te spelen.

De zaal en balkon zit vol (volgens mij ben ik zo’n beetje de jongste bezoeker) en om 20.15 komt Hans op. Hij heeft de papieren bij zich, er staat met tape een kruis op het podium aangegeven waar hij kan staan en we beginnen. In het intro horen we hoe hij met Katja Schuurman op de rode loper staat, Tom Cruise daar langs loopt en kennis maakt en tijdens het hand schudden zegt dat hij fan is van het oeuvre van Hans. Ook horen we hoe sommige mensen liever zouden zien dat Hans in plaats van “op de planken” te staan “tussen de planken” zou horen te liggen. Er komt een fabel voorbij, waarbij een oude man een kikker uitkaffert en het einde is dat we waarschijnlijk nooit zullen weten waarom die oude man dat gedaan heeft. Maar dat komt dan toch een stuk later in de voorstelling voorbij. De kleinzoon van Hans die na “papa” en “mama” niet als derde woordje “opa” heeft, maar “kikker” omdat hij altijd voorgelezen wordt uit het boekje “de kikker en de pad”. Een komisch lied achter de piano met als refrein dat hij “liever Thomas Acda zou willen zijn”.

Ook volgt nog een lijst van overleden mensen. Want hoe ouder je zelf wordt, hoe meer mensen er om je heen wegvallen. Bekende namen, zoals Jules Deelder, Martin van Dijk, Adele Bloemendaal, Harry Bannink, Harry Mulisch, Ramses Shaffy. De verhalen over Mulisch waren dat hij nogal achter de vrouwen aan zat. Een grap die genoemd werd was: “hoe noem je een maagd? een vrouw die sneller kan rennen dan Harry Mulisch!”. Martin van Dijk zat bij “het mes op tafel” altijd achter de piano, maar heeft dus ook met Hans gespeeld. Hans kwam bij een voorstelling van Jules Deelder waarbij hij een groot doek van een nazi-baas had en onder andere de uitspraak “de nazi’s hadden 1 gebrek, ze hielden niet van jazz” deed. In een boek noemde Hans hem daarbij een nazi, maar toen hij hem later eens tegenkwam bleek dat niet het geval te zijn én Jules was heel aardig. Dus hij had spijt van die tekst in zijn boek, maar geschreven=geschreven. Toen had Jules die tekst nog niet gelezen. Later wel en stelde hij de vraag: “heb je dit geschreven voordat je me ontmoette of daarna?” en kon Hans naar eerlijkheid antwoorden: “daarvoor”. Reactie Jules: “oké” en daarmee was het afgehandeld.

Het bekendste nummer van Hans is.. het intro van Sesamstraat (15 seconden) van “laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan, voor Sesamstraat”.

Meer teksten, nog meer nummers achter de piano en uiteindelijk is de voorstelling afgelopen. Niet alles is blijven “hangen”, maar eigenlijk de hele avond kunnen lachen/grinniken om zijn teksten. Een (terechte) ovatie voor deze cabaretier.

Hans noemde al dat het “zijn laatste voorstelling” is en zo staat het dus ook op zijn website. En dat is jammer, want nu is mijn eerste bezoek ook meteen de laatste. Mocht je de voorstelling willen zien, hij treedt nog een paar maal op in april 2023 en dan is het voorbij: speellijst.