post-header-photo

Guns n’ Roses in het Goffertpark in Nijmegen, 12 juli 2017

Woensdag 12 juli 2017 rij ik in de auto naar Nijmegen, vorig jaar bij Fortarock voor het eerst in het Goffertpark geweest, ditmaal treedt Guns n’ Roses er op. De band die ik de afgelopen jaren niet echt gevolgd heb, waarvan ik wist dat Slash niet meer bij de band zat, maar blij verrast dat bij deze “Not in this Lifetime-tour” zowel Axl als Slash “gewoon” weer bij de band zitten! In de 90-er jaren toen ik de top 40 wat fanatieker volgde natuurlijk wel nummers van GNR op bandje opgenomen, Sweet child o’ mine, Paradise City (favoriet!), You could be mine.

Om 14.00 uur rij ik weg, weinig oponthoud. In de buurt van Nijmegen is het wel flink druk op de weg en rijden we zo nu en dan ook stapvoets, maar rond 16.00 uur ben ik in de buurt van het Goffertpark. Vorig jaar met Fortarock een parkeerterreintje in de buurt gevonden. Aan de ene kant staat een bord met ” vol “, maar als ik verderop een 360-graden draai maak en weer terug rijd, toch het terrein opgereden. Links, rechts, links en.. een vrije plaats! Auto parkeren, oude kisten aan, op naar het Goffertpark. Er zijn nog een aantal vrije plaatsen, een aantal mensen gebruiken het hier om anderen te droppen en dan weer weg te rijden. In een grote groep lopen we die kant op, toevalligerwijze loop ik net achter een paar Friezen die vanuit Heerenveen vertrokken zijn.

Fouilleren, munten kopen en eerst maar eens een grote Heineken aanschaffen bij de “drinks”. Als ik sta te wachten valt er zo nu en dan een klein drupje. Dinsdag is het weer bar en boos, volgens Buienradar moet het droog blijven deze avond en dat klopt ook, hoewel er aan het begin nog wel een paar dreigende luchten zijn. 

Dit is het schema:

15.30u – Terrein open
17.30u – Tyler Bryant & The Shakedown
18.00u – Pauze/Changeover
18.15u – Biffy Clyro
19.00u – Pauze/changeover
19.30u – Guns N’ Roses
23.00u – Verwacht einde

Rond 16.30 uur heb ik een mooi plekje gevonden, in het midden en ik kan nog zien wie er op het podium staan. De artiesten van het voorprogramma houden zich aan de tijd, Tyler Bryant en Biffy laten een goede set horen. Hierna hebben we nog een half uurtje een break, dus nog maar even een biertje opgehaald en teruggelopen naar mijn plaats, iets meer naar voren.

65.000 man publiek ...

Rond 19.40 uur komt het logo op het grote scherm en knallen zo nu en dan de revolvers. Denk je dat het begint, maar het is meer een soort onderbreking van de pauze, want er gebeurt niets. Om 19.45 uur (waarschijnlijk om mensen die in de file stonden iets meer tijd te geven om nog op tijd binnen te zijn) gaat de show los. En verrek, de zon begint te schijnen!

De bekende nummers komen voorbij (eerste bekende voor mij is Welcome to the Jungle), Civil War, Yesterdays. Axl is nog prima bij stem, Slash speelt nog steeds een prima moppie muziek op zijn gitaar. Angus Young komt ook nog even langs, gitarist van AC/DC, waarbij Axl Whole Lotta Rosie zingt. Rond 21.30 uur loop ik een eindje terug, maar het blijft druk met mensen die heen en weer lopen. Er had eigenlijk wat meer loopruimte moeten zijn. Nog een half uurtje later besluit ik dat het tijd wordt voor een sanitaire stop. Met de nodige moeite kan ik aan de buitenkant komen, maar ook daar in de buurt van de drinks en de toiletten is het heel druk. Je wordt gewoon naar voren gedrukt, dus de kop erbij houden om niet onderuit te gaan. De toiletten zijn wel eens schoner geweest (maar dat heb je sowieso op een grasveld wat ingelopen wordt), gentleman Hornstra laat nog even een jongedame voorgaan. Nadat ik mijn 2 biertjes weer geloosd heb besluit ik om maar wat meer aan de buitenkant van het veld te blijven. Nog 2 red-bulls, November Rain, Patience, Knocking on Heavens Door en Paradise City komen nog voorbij. Rond 23.00 uur wordt het laatste nummer gespeeld, vuurwerk, mooie afsluiting van een prachtige dag.

Hierna weer naar de auto. Een aantal mensen uit het publiek heeft tijdens de set niets gedronken of gegeten, dus een deel gaat naar de stands om wat te kopen, dat scheelt weer met het naar de uitgang lopen, want die lopen (nog) niet mee in de grote stoet mensen die het park uitloopt. Op het parkeerterrein ongeveer 20 minuten lang in de wachtrij gestaan, er staat een verkeersregelaar die ons mondjesmaat door laat gaan. Als we Nijmegen uitrijden kom je op de autosnelweg, maar daar is het een dikke file, dus stapvoets rijden. Meer richting Arnhem wordt het beter, dus net iets na 2.00 uur ben ik weer thuis. Geweldig concert! De mensen die ik volg waren ook lyrisch en ook de recensie in het Algemeen Dagblad is lovend:

Recensie AD