post-header-photo

Freek de Jonge in Theater Sneek – De Peiling

Freek de Jonge, één van mijn favoriete cabaretiers. Meerdere voorstellingen gezien, in 2011: Neven, in 2012: Circus Kribbe en in 2014: als je me nu nog niet kent.

Dat waren voorstellingen in de Harmonie of de Lawei, 3 december 2016 rijd ik naar Theater Sneek. Ik ben er rond 19.50 uur, de voorstelling begint om 20.15 uur, dus ik kan eerst nog even aan de stamtafel zitten. Even opschrijven wat ik binnenkort nog wil gaan doen, we zien dat er buiten een strooi-auto voorbij rijdt. Toen ik hierheen reed mocht ik ook al even de spuitbus gebruiken, want er zat lichte ijs-aanslag op de ramen. Om 20.05 uur wordt er op de gong geslagen, we mogen de zaal in. Rij 2, stoel 16, prima plaats.

Als de gordijnen open schuiven zit ik even rond te kijken, want waar is Freek? We zien namelijk een groot scherm, een piano, een tafel en uiterst links is een bank, daar ligt Freek op. Met een pluchen slang. Hij staat op en maakt ons vervolgens duidelijk dat hij nogal wat mailtjes krijgt met de vraag wat zijn favoriete dier is, maar dat die bedoeld zijn voor een andere Freek 🙂

Er passeren meerdere onderwerpen de revue. Het roken waar Freek tegen is (het licht gaat aan en er wordt gevraagd wie er rookt, dat zijn er heel weinig). Zo ziet Freek een meisje bij het ziekenhuis roken (dus ze had al door dat roken ongezond is, anders ga je niet zo dicht bij het ziekenhuis roken) en hij vraagt waarom ze dat zou doen, waarop haar reactie is “dat mag ik toch zelf weten” en Freek zijn reactie is “ja, maar dan moet je wel eerst wat weten”, wat zijn leraren vroeger altijd tegen hem zeiden.

Op het scherm zien we een aantal tweets van Freek en de reacties daarop gegeven worden. Zo heb je de tweet over de verkiezing van Trump en Freek tweet “#ikkanhiernietvanslapen“, werkelijk niet te geloven wat voor baggerreacties daar dan op volgen, onder andere het “intollerant links beschouwd de democratische meerderheid als dom” en “Overdrijf niet man! Het is goed dat jullie lynxen het eens goed voor jullie arrogante kiezen krijgen! U44 binnen IK53werkeloos!”. Ik zou zeggen, neem eerst eens een cursus “hoe schrijf ik Nederlands” en volg “de basisbeginselen van etiquette” voor je überhaupt een account aan mag maken op Twitter. Een tweet (die ik zo niet terug kan vinden) over het kunstgras dat schijnbaar nogal wat kankerverwekkende stoffen bevat en waar Freek op reageert in de trant van “kankerverwekkend kunstgras zal meer problemen opleveren voor de ouders/supporters die langs de lijn staan te kankeren”, waar het KWV dan gepikeerd op reageert. Het feit dat Freek geen vrienden heeft, hoewel de minister president in Zomergasten sprak over Freek als “zijn vriend”. Door een volgende uitspraak van de MP vind Freek het toch niet zo fijn dat hij als vriend wordt genoemd: tweet.

Ook een absurde weergave van de drukte in Amsterdam (toeristen, Pegida-demonstratie, een verwarde man en een verkeersregelaar). Over hoe je niet alles meer kunt zeggen (ik denk meteen terug aan de show gisteren van Martijn Koning), ook bij Freek komt voorbij dat het absurd is dat je niet meer gewoon over “allochtonen” en “autochtonen” kunt spreken. Freek heeft Nederlanders met migratie-achtergrond al afgekort naar NMMA en de Nederlander naar NMNA en ons als NMFA (Nederlander met Friese achtergrond). Als Freek op het laatste moment bij een wegversmalling op het laatste moment in wil voegen krijgt hij van een drie-poot (NMMA) de vinger. Een flinke tirade volgt. Heerlijk.

Ook de Turkse coup komt ter sprake, het binnenlopen bij de Turkse bakker en met deze grap komen, wat de sfeer niet echt ten goede komt 😉 Maar ook foto’s uit het verleden, de schoolklas in Workum waar Freek als vrolijk jongetje op zat, vervolgens verhuisde en daar door een leraar te kakken werd gezet met zijn tekening van een molen “zo moet het dus niet” en daardoor een aantal jaren de vragen “mag ik er zijn” en “wil ik er zijn” niet echt positief beantwoordde. Het door zijn moeder maken van “natte cake”. Bij de tandarts kunnen kijken naar de televisie, een show van Toon Hermans. Freek speelt op de piano en zingt een liedje wat wij meezingen (de effecten die hij anders gebruikte werkten deze avond niet). Het is sowieso multi-media Freek. Een i-pad voor teksten, 2 mac-books, 1 voor het scherm en 1 voor het mee filmen, de “clicker” om het scherm door te laten gaan naar de volgende slide. Wel een ouderwetse (joekel) van een aanwijsstok.

freek-en-hella.jpg

Freek krijgt na afloop applaus en staande ovatie voor deze show. We mogen nog even gaan zitten, er volgt nog een korte toegift. Een verhaal over de liefde waarin Freek de liefde voor zijn Hella betuigt. Lief!

Mocht je deze (of volgende voorstellingen) willen bezoeken, hier is de speellijst te raadplegen: http://www.freekdejonge.nl/speellijst/