Fitbit, registratie van je stappen en je slaapcyclus

Een tijd geleden kwam ik in het Technisch Weekblad een klein artikel tegen over de Fitbit. Je draagt het als een “bandje” om je pols. Hiermee registreer je de bewegingen die je maakt, zo kan het programma (je meldt je aan op www.fitbit.com) ongeveer bijhouden hoeveel stappen je per dag maakt. Aan het begin stel je een aantal doelen in, het aantal stappen wat je per dag wilt zetten, de afstand die je per dag wil afleggen.

Dus bij Coolblue besteld en mijn fitbit werd vervolgens snel geleverd. Even de voordelen van dit apparaat:

– het is een lichte “klikbare” band. Werkt prima, je voelt niet eens dat je hem om hebt. En dus ook niet als je hem vergeten bent om te doen… De reden dat ik hem 24×7 om houdt.
– je kunt ook een “tril-alarm” instellen. Super voor door de week! De wekker gaat om 6.45 uur, maar ik heb de fitbit ingesteld dat deze om 6.30 uur al begint te trillen. Zo wordt je op een rustige manier wakker, kun je nog even blijven liggen.
– je kunt zien hoe lang het duurt voor je in slaap valt en of je de nacht onrustig bent geweest of wakker bent geweest. Als je denkt dat je last van slapeloosheid hebt kun je zo controleren of dat zo is en zo ja, in welke periodes.
– prima batterijduur. Om de 4 dagen moet je hem even opladen, ook het opladen gaat snel.

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen:

– je krijgt 2 bandjes, 1 is de smalle versie voor mensen met een kleine pols en een “normale” versie die ik dus draag (dus er is maar 1 bandje waar je wat aan hebt). Maar net als met schoon ondergoed, zo wil je ook wel eens een ander bandje om (om het bandje even schoon te maken). Je draagt het tenslotte continu op je huid waarmee je zweet, etc. Er is een pakket met 3 bandjes, maar die is al een tijd niet leverbaar en mijn bestelling in Amerika waar het nog wel verkrijgbaar is, dat duurt ook erg lang. Nog steeds niets ontvangen.
– opslaan van je gegevens (slaaphistorie, je activiteiten per dag). Je upload dit via een programma wat je installeert, dat betekent dus dat je gegevens opgeslagen staan op de server(s) van fitbit. Wat zij ermee gaan doen, geen idee. Ander punt hierbij is, is dat ik mijn gegevens eigenlijk ook zelf in bezit zou willen hebben. Om er eens mee om te pielen in Excel om er een grafiek van te maken. Of andere dingen. Maar dat betekent dat je een eigen app moet maken. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt terugbladeren in de historie op de site van fitbit, maar bepaalde opties heb je (volgens mij) alleen als je een betaald account hebt. Maar goed, voor de algemene gebruiker is het gratis account goed genoeg.

Dashboard Fitbit

Mijn fitbit heb ik ongeveer 2 maanden gedragen, toen deed hij echter niets meer. Geen idee waar het door komt. Ik heb lichtjes door de regen gelopen, de aansluitingen zitten afgeschermd, dus volgens mij zou het daar niet door moeten komen. Gelukkig zat ik nog in de garantieperiode, teruggestuurd naar Coolblue en zelf meteen een nieuw exemplaar besteld (welke de volgende dag al bezorgd werd), omdat ik er eigenlijk niet meer zonder kan. Snelle respons, apparaat was inderdaad defect, dus het aankoopbedrag is teruggestort op mijn bankrekening. Zeer tevreden over deze klantvriendelijke actie!

Zoals je in deze tweet kunt zien heeft @shanselman het probleem dat de band halverwege breekt, bij hem na 9 maanden: https://twitter.com/shanselman/status/372039194555609088
Maar ook daar weer via de klantenservice van fitbit een vervanger gekregen. Mijn advies is wel om je fitbit gewoon in Nederland te kopen, mocht het fout gaan, dan is het minder gedoe (en waarschijnlijk minder langdurig) dan dat je het naar de USA terug moet sturen.

Als je een aantal keren op je fitbit tikt gaan er lampjes branden. Er zijn er 5, branden ze allemaal, dan heb je je dagelijkse doel gehaald. Soms heb ik het druk en zie ik dat ik het niet haal, dan laat ik het erbij, een andere keer weet ik dat van tevoren en zie ik dat er nog maar 1 lampje brandt. Als het dan droog weer is, trek ik mijn wandelschoenen aan en ga een blok omlopen. Een motivator om even wat meer te bewegen dus. Als je je doel gehaald hebt branden alle lampjes even en trilt de fitbit, zodat je ook voelt dat het doel gehaald is. Een prima gevoel als je 9 kilometer aan het wandelen bent en ergens rond de 7 kilometer je de band voelt trillen: doel gehaald!

Zou ik aan een e-healthprogramma mee gaan doen waar ik al mijn activiteiten (lopen, fietsen) in zou moeten vullen, dan zou mijn eerste vraag zijn welke devices ondersteund worden. Als ik een blok omfiets, dan registreer ik dat met Endomondo. Het wandelen houdt mijn fitbit bij. Dat zijn zaken die je (bijna) automatisch in wilt lezen en niet zelf nog eens allemaal in zou moeten typen. Er is inmiddels trouwens een opvolger van de fitbit, de Fitbit Force. Specs bevatten dat er een OLED display op zit, waar de tijd op getoond kan worden en ook syncen met je telefoon, zien wie je belt. Alleen dat moet later nog toegevoegd worden. Ook is de boel wat groter en stugger en kan er niet met de band gewisseld worden (dat lijkt mij een nadeel), maar een andere toevoeging is dat de nieuwe fitbit de gegevens van de week bij houdt en zo laat zien je of je deze week voldoende beweging hebt gehad. Dus gisteren 2x zoveel gelopen dan nodig was, vandaag maar een beetje, eindresultaat: voldoende. Artikel staat op Mashable: http://mashable.com/2013/10/10/fitbit-force/

De fitbit is natuurlijk niet de enige “tracker”, Nike heeft de Fuelband. Mijn ex-collega Peter Kiers maakte me opmerkzaam op de Amiigo. Als ik daar de mogelijkheden van doorlees, is dat een echte Fitbit 5.0. Dus die ga ik waarschijnlijk nog wel eens aanschaffen (en dan hier ook weer reviewen). Meer info over de Amiigo is te vinden op de projectsite: http://www.indiegogo.com/projects/amiigo-fitness-bracelet-for-iphone-and-android en natuurlijk op de officiële site: http://www.amiigo.co/

Update 27 november 2013, het duurt even, maar dan heb ik toch nog de 3 banden ontvangen van http://www.brookstone.com/.