post-header-photo

Bier drinken moet je leren

In 1993/1994 hadden we het introductieweekend van de HAVO-MBO van het Friesland College aan de Julianalaan in Leeuwarden (inmiddels al een aantal jaren afgebroken). We gingen toen naar Texel. Ruud van Terschelling had moeite om zijn tent in elkaar te zetten, met mijn technische inzicht kregen we het snel voor elkaar. Als dank kreeg ik van hem een biertje in de disco waar we toen die avond met alle leerlingen heen gingen. Daar kan ik me niet zoveel meer van herinneren, maar ik weet wel dat dit tap-biertje heerlijk smaakte. Volgens mij was dit ook mijn eerste biertje. Veel mensen blijven de rest van hun leven hetzelfde biertje drinken. Prima.

Maar de afgelopen jaren is “speciaalbier” in opkomst. Of het kwam doordat mijn ex-collega Remco Untappd gebruikte, of doordat mijn ex-collega Marijn die app gebruikte, ik heb er ook een account en probeer nu eigenlijk altijd wel een biertje te drinken wat ik nog niet eerder gedronken heb. En ja, dan kom je ook wel eens een biertje tegen waarvan je denkt: dit hoef ik niet nog een keer. Een heel donker biertje dat smaakt alsof je een asbak aan het leegdrinken bent. Of een “kriek-biertje” waar kersen in verwerkt zijn. Maar ook hele donkere bieren die heerlijk smaken, troebele IPA-biertjes die heerlijk verfrissend zijn, een witbiertje (waar ik niet zo’n fan van ben) met een dubbel alcoholpercentage en wat dan best lekker is.

Je kunt dus elke weekend je standaard biertje achterover slaan, maar dan kun je net zo goed een glas rivella drinken.

En mocht je nu denken: het lijkt me wel wat, maar ik ben bang dat ik het niet lekker vind en de boel weg gooi, je mag het natuurlijk aan mij geven (bier weggooien = zonde), maar op Youtube heb je tig mensen die op kanalen bier-reviews doen. Daar heb ik zelf niet zoveel mee (al druk genoeg, dus dat ook nog volgen), maar ik wil hier wel even een shout-out doen naar mijn collega Tjal die met een maatje van hem het kanaal “Proef Broeders” opgestart heeft. En ook genomineerd is in de lijst van “Beer Tubers 2022”!

Check het Youtube-kanaal: link, connect even via Insta: link en als je denk, dit ga ik volgen, geef dan ook even je stem: link!