post-header-photo

Cascada, openluchtspel in Wergea – 24 mei

Al tijden staat er een circustent net buiten Wergea (ook al op mijn blog als foto bij de bijdrage van 21 maart). Hierin wordt Cascada gespeeld (dus niet helemaal ‘openlucht’-spel meer), maar goed, dat mag de pret niet drukken. De recensie in de Leeuwarder Courant was goed en ook de reacties van vrienden en bekenden zijn goed, dus vrijdag bestel ik via de website (www.iepenloft.nl) mijn kaart voor zondag 24 mei.

Ter info, het stuk is een bewerking van ‘Alice in Wonderland’ en ‘Alice in Spiegelland’. Alice (Lys) belandt in dit stuk in een soort ‘Onderwaterland’.

Zaterdag 23 mei zou de laatste speeldatum zijn maar 24 mei is toegevoegd omdat er veel animo voor de voorstellingen was en ook kinderen erbij kunnen zijn (24 mei begint om 15.00 uur, de andere voorstellingen 20.30 uur).

Rond 14.20 uur loop ik die kant op, om mijn bestelde kaart op te halen moet ik er een half uur van tevoren zijn. Het is lekker warm weer, dus het vest wat ik bij me heb kan ik ombinden. Bij de kassa bijna meteen aan de beurt, hierna naar binnen (en ontvang ik het programmaboekje). De tent is dicht, dus op een soort binnenplaats kunnen we wachten tot we naar binnen mogen. Er staat een toiletwagen, er is een grote tent waar je koffie e.d. kunt halen en een wagen waar je suikerspinnen kan kopen. In het midden zit een soort vierkanten blok waar ik lekker in het zonnetje kan zitten wachten.

Iets voor 15.00 uur mogen we de tent in, gauw de zonnebril af, want het is donker binnen. Plaatsgenomen op de verste banken, the show can begin! En dat doet het. Bovenin de tent hangt een grote zwarte bak, hieruit daalt Toos naar beneden. Ze heeft de hoofdrol in het stuk en speelt ‘Lys’. Als ze afgedaald is, zien we dat de piste verhoogd is (in een ‘gewoon’ circus heb je altijd een diepe piste).

Het duurt even voordat ik het vat, maar het is waar ook, het verhaal begint dat Alice in het konijnenhol valt. Op een doek wordt een grote onderwatertuin geprojecteerd, daar waar Lys heen wil maar niet bij kan komen. Boven hangt een sleutel waarmee ze misschien de deur open zou kunnen doen, maar ze kan er niet bij. Er komt een onderwaterdier met een drankje waar ze van drinkt. Maar er gebeurt niets (roept ze). En ja hoor, alle kleine kinderen in de tent roepen ook dat er niets gebeurt. Dan zweeft Lys weer omhoog en kan ze wel bij de sleutel komen (en de kinderen roepen allemaa: ja! ja!).

We zien zo nu en dan het konijn met de wekker voorbij komen, en later ook nog de Koningin. Ook zat in dit deel volgens mij dat Chantal in de doeken naar boven klimt en gymnastische oefeningen doet. Erg knap! En er gebeurt natuurlijk nog veel meer, maar dat ga ik niet allemaal uittypen.

Na een uurtje is het pauze. We kunnen weer naar buiten, bakje koffie drinken en wederom lekker in het zonnetje chillen.

Na een half uur mogen we de tent weer in en gaat het stuk verder.
We krijgen in dit deel nog de zingende zeemeerminnen die in de lucht schommelen, het meisje wat op de bal kan staan/lopen en nog veel meer dingen. Het eindigt dat Lys weer naar boven verdwijnt en er op de piste water komt te staan (Lys komt dan later weer naar beneden in een bootje, dat is het einde). De kinderen mogen op de piste (en beginnen met het water te spatten, altijd leuk 🙂 ).

Er zijn volgens mij mensen geweest die het stuk meerdere keren gezien hebben. Maar nu ik het zelf gezien heb, kan ik het begrijpen. Het is een goed verhaal, alle ‘acrobatische’ toeren worden goed uitgevoerd, de gezongen stukken klinken goed en de interactie met het publiek is ook prima! (voorbeeld: bij het wisselen om de thee-tafel worden er borden op stokjes gebalanceerd. Nu had één van de ‘acteurs’ er moeite mee (of deed dit misschien wel met opzet) om een bord draaiend te krijgen. Dus meteen reacties van alle kids in de tent (oeehh…..). Vervolgens lukt het hem wel en laat hij het even met een big smile aan het publiek zien -> applaus! Dat zijn de leuke dingen tijdens zo’n voorstelling.

Mensen, een top-voorstelling! Het applaus en de staande ovatie aan het einde zijn dik verdiend!

Meer informatie op het World Wide Web:

Het door Eva Tijsma geplaatste interview op YouTube:

De officiële website: www.iepenloft.nl
En natuurlijk staan er bij de nieuwtjes op www.wergea.com ook nog de nodige bijdrages.