post-header-photo

The Offspring in AFAS Live op 20 mei 2023

Ik ben geen fanatieke volger van The Offspring, maar ik denk dat veel mensen hun muziek kunnen waarderen (en kennen): al hun nummers hebben snelheid, blijven hangen en je begint automatisch mee te bewegen. Bij Coolminds hadden we een centrale muziekbibliotheek, daar wilde je zo nu en dan wel eens even wat Offspring op zetten. Want Pretty Fly for a White Guy, Self Esteem, Come out and play het blijven aanstekelijke liedjes. Nu heb ik zelf het idee dat ze meer van de “90-er jaren waren”, wel heb ik de CD Conspiracy of One gekocht en die staat geregistreerd op het jaar 2000. En een tijd geleden zag ik ze op TV, volgens mij Pinkpop of iets dergelijks en ik dacht: wat is die gast oud geworden! Op Youtube terug te vinden, het was 2018 en het valt ook nog wel wat mee: link.

In ieder geval, ik dacht: ze treden dus nog wel eens op in Nederland, mochten ze hier weer komen, dan wil ik er wel bij zijn! En zo komen ze op 20 mei in AFAS, ik ben er bij! De deuren gaan open om 18.30 uur, 19.00 support act Trash Boat, vanaf 19.50 support act Four Year Strong en tussen 21.05 en 22.30 uur treedt The Offspring op. Wel goed dat ik nog even het fragment van Pinkpop bekeek, want ik was al van plan om te blijven staan bij dit concert (dit is niet een concert waar je bij wilt zitten), maar ik zie een duidelijke moshpit en het is niet de bedoeling om daar midden in te gaan staan 😀

Beide bands in het voorprogramma kende ik nog niet, dus op vrijdagavond nog even beluisterd. Trash Boat klink als Linkin Park, Four Year Strong kan ik niet echt aan een andere band koppelen, gitaren, goed slagwerk, dus beide bands zijn volgens mij wel de moeite waard om te zien en beluisteren!

Rond 17.15 uur staat mijn auto in de parkeergarage van de Johan Cruyff Arena. Mooi op tijd, dus ik kan nog even een geschikt plekje uitzoeken. De auto’s staan redelijk dicht tegen elkaar aan, dus ik parkeer op een plek waar ook een funderingspaal zit, daardoor is er bij mijn bijrijderskant meer ruimte. Eerst nog even zitten op het plein bij AFAS Live, maar het waait te hard: niet echt lekker weer om van de zon te genieten. Post Malone treedt op in de Ziggo Dome, dus café BACO is open, daar maar iets vroeger naartoe om een drankje te doen. Dit is een concert waarbij weer veel mensen vooraan bij het podium willen staan, dus die “vakken” lopen langzaam maar zeker vol, security laat mensen doorlopen en sluit dan een vak met linten af. Andere hobby van mij, naast concerten bezoeken ook mensen kijken. Want ook hier lopen wat paradijsvogels tussen. Iemand met paars haar. Tatoeages. Piercings. Er komt iemand bij me staan die vraagt of dit mijn eerste concert van Post Malone is, ik antwoord dat ik deze avond bij de buren, bij AFAS Live ben, het concert van The Offspring. Dat zegt hem niet zoveel, “pretty fly for a white guy” doet wel een belletje rinkelen. Hij is hier met zijn neef, gaat niet zoveel naar concerten, maar gaat hier verandering in aanbrengen. De afgelopen 5 concerten waar hij geweest is zijn allemaal van Post Malone geweest. Volgens hem rond 2014 gestart en een groot succes. Circles is inderdaad wel een bekend nummer van Post Malone. Ook hier gaan de deuren rond 18.30 uur open, dus rond 18.15 wens ik hem een fijne avond en loop terug richting AFAS Live.

Daar is inmiddels een lange rij ontstaan, maar AFAS heeft het goed voor elkaar, op een bepaald moment komt er schot in de zaak en na het fouilleren sta je binnen. Eerst een sanitaire stop, dan kom ik erachter dat ik een sleutel voor een kluisje voor de kaartcontrole had moeten afhalen (vorige keer ook al terug gelopen), ik besluit dat nu niet te doen omdat ik mijn jas/vest kan ombinden. Met een biertje de zaal in waar het nog rustig is. Trash Boat heeft het moeilijk om de boel op te starten, maar hun tribute aan Linkin Park klinkt ook live uitstekend. Ze treden op van 19.00 tot 19.30 uur. Hierna nog even bij de balie met t-shirts en andere fan-artikelen langs gelopen, weer een beanie erbij. Om 19.50 speelt Four Year Strong, dat is om 20.37 uur afgelopen. Daarna is het wachten op The Offspring.

Nog even een nieuw biertje gehaald en bij Tour Year Strong al gemerkt: nu zijn bijna alle kaartkopers ook aanwezig. Op het balkon boven is het nu vol, de tribune zit vol en in de zaal “kun je bijna over de schouders lopen’. Dus ik volg een groepje en vind een plekje redelijk richting de midden en niet te ver naar voren, want zoals ik al eerder zei: ik zit niet te wachten op een moshpit. Nou…. die ontstaat op meerdere plekken in de zaal. Tijdens het concert gooit er nog wel eens iemand bier naar voren (dat heeft me gemist), maar het heen-en-weer pogo-en, rechtsvoor bij mij gaat het redelijk heftig tekeer. Als ik nog wat film van een nummer krijg ik ook nog een beuk en laat ik mijn mobiel op de grond vallen, geen schade gelukkig.

Aan de andere kant: dat hoort ook bij de muziek van The Offspring. Want van 21.05 tot 22.38 uur (dan is het concert ook echt afgelopen) komen de bekende hits voorbij. Original Prankster, Want You Bad, Come Out and Play, Why Don’t You get a Job?, Pretty Fly (for a white guy), The kids aren’t allright, Self Esteem. Tussendoor even een adempauze voor Dexter, Noodles speelt een paar gitaarsolo’s, The Trooper van Iron Maiden en Sweet Child o’ Mine van Guns n’ Roses (gezien de reacties niet zoveel GnR fans om me heen). Ik zie dat dit ook de originele planning qua tijd was, maar het had van mij nog wel een half uurtje langer mogen duren. En ik had het eigenlijk ook verwacht, want ik zag aan het plafond nog allemaal plastic ballen hangen. Ik had verwacht dat die bij een nummer naar beneden zouden vallen, zodat die door de zaal verspreid konden worden. Nou ja, voordeel is wel dat ik niet naar een kluisje hoef te lopen, in mijn auto kan stappen en ook redelijk snel de parkeergarage verlaten heb. Iets na middernacht ben ik weer thuis, volgende week misschien op dezelfde plek parkeren, want dan ga ik naar het concert van “The Boss”!

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.

Op setlist.fm kun je nalezen welke nummers allemaal voorbij gekomen zijn.

Voor de volledigheid hier ook nog even de set:

01. Come Out and Play
02. All I Want
03. Want You Bad
04. Let the Bad Times Roll
05. Staring at the Sun
06. Original Prankster
07. Walla Walla (Tour debut)
08. Hit That
09. Hammerhead
10. Bad Habit
11. Iron Man (Black Sabbath cover) (Snippet)
12. The Trooper (Iron Maiden cover) (Snippet)
13. Sweet Child o’ Mine (Guns N’ Roses cover) (Snippet)
14. In the Hall of the Mountain King (Edvard Grieg cover)
15. Blitzkrieg Bop (Ramones cover)
16. Gotta Get Away
17. Gone Away (Piano solo)
18. Why Don’t You Get a Job?
19. (Can’t Get My) Head Around You
20. Pretty Fly (for a White Guy)
21. The Kids Aren’t Alright

Encore:
22. You’re Gonna Go Far, Kid
23. Self Esteem