post-header-photo

Ockhams Razor Circus – Tipping Point in de Harmonie op 25 oktober 2018

De aankondiging in de gids gaf aan dat je acrobatiek in het theater gaat zien. Lijkt me cool, dus deze voorstelling geboekt. Van tevoren krijg je dan nog een e-mail, daarin staat dat er geen pauze is (het drankje krijg je dus na afloop) en dat de voorstelling van 20.15 tot 21.15 uur duurt (maar 1 uurtje?). Op de 24e wordt de voorstelling ook gehouden, op de 25e staat een recensie in de Leeuwarder Courant met titel “esthetiek wint het van spektakel” en teksten als “wie hoge sprongen en dubbele schroeven verwacht komt bedrogen uit”. Je vraagt je dus af, wordt dit nog wel een spectaculaire voorstelling dan?

Om 19.20 uur weg, eerst even tanken. Er staat een file bij het tankstation, vervolgens door de stad: ook de parkeergarage is vol. Omgereden naar het Oldehoofster Kerkhof, daar zijn nog 25 plekjes vrij. Binnendoor lopen naar de Harmonie, kaartje scannen, jas inleveren en vervolgens “inchecken”. Daarna net als de rest van het publiek in de rij gaan staan, de deuren blijven een tijdje dicht. Het is vrije zit, er zijn ook tribunes op het podium waar je kunt zitten, ik kies voor plekje in de zaal, mooi in het midden.

Op het podium dus links, rechts en achter tribunes, in het midden een metalen constructie. Deze overspant het deel van het podium waar ze gaan optreden. Hierna komen de 5 acrobaten op, 3 heren, 2 dames. Ze hebben een aantal lange palen (en dan ook echt lang) die gebruikt worden. Mee in de rondte slingeren, waarbij niemand geraakt wordt. Maar ook dat er een soort magnesium uit komt, waarmee een groot rondje op het podium wordt gemaakt. 

We krijgen een heel afwisselend programma te zien. Waarbij één van de dames op de lange paal (dus meer als een soort balk bij het gymnastiek) loopt, vervolgens naar de volgende. Maar ook in de palen omhoog klimmen, waarbij een ander deze vast of tegen houdt. Of waarbij de ene met haar voeten in de handen van de ander op grote hoogte wordt gebracht en zo in de paal springt. Of er gejonast wordt en iemand zo “in de paal” wordt gesmeten. Ook komt er een soort trapeze, waarbij dan een balk in de midden wordt vastgemaakt, waardoor een soort wip-wap ontstaat. Twee van de mannelijke acrobaten zitten elk aan een kant en dan zit je best wel hoog. En vervolgens maakt die paal een volledige 360 graden ronde, wow. Maar ook dat iemand ondersteboven bovenin de paal zit, zit vervolgens met een noodgang naar beneden laat glijden en dan (net) op tijd stopt voor je een smak op het podium maakt. 

Dus ja, het is inderdaad niet super-spectaculair. En de instrumentale muziek die de boel ondersteunt is niet mijn keuze (voor de kenners, volgens het programma is het “op de live-soundscape van Adem Ilhan en Quinta die samenwerkten met o.a. Radiohead”). Maar qua show is het super, er zit een flink tempo in. Je kunt zien dat het zwaar is. De voorstelling is ondanks dat de opzet beperkt is (framework erom heen, paar palen) heel afwisselend, ook omdat de palen vastgemaakt worden aan de constructie, waardoor je naar boven kunt klimmen, of 4 palen kunt laten “zwabberen” waarbij je één van de ene naar de andere paal laat springen. Dus een uurtje is voor het publiek dan misschien wel aan de korte kant, als je ziet wat voor inspanningen ze op het podium moeten leveren is het logisch dat een uur de max is. Na afloop krijgen ze een bos bloemen van de Harmonie en applaus en staande ovatie van het publiek. Zeer de moeite waard!

Mocht je ze ook een keer willen zien optreden, ze hebben een eigen website: https://www.ockhamsrazor.co.uk/ 
Bij menu-item “Tour” lijkt Leeuwarden vooreerst het laatste optreden in 2018.