post-header-photo

Javier Guzman in de Harmonie in Leeuwarden

Woensdag 8 februari 2012

Ik weet niet meer waarom ik een kaartje voor deze voorstelling heb gekocht. Ergens ooit een filmpje gezien en gedacht ‘he, grappig, die wil ik zien’ waarschijnlijk.

Javier heeft een tijdje in  een dip gezeten, maar hij gaat nu weer door met zijn voorstellingen. Ik zie dat er geen mensen op de balkons zitten, de zaal zit vol, maar dat is dan ook al het publiek. De show is prima. Scherpe teksten over onder andere de multiculturele samenleving (wij hebben de slaven de kettingen afgenomen, maar nu hangen ze zichzelf vol met kettingen. waarom zeuren we dat negers niet werken, we hebben zelf de slavernij afgeschaft en gezegd: ‘zo, jullie hoeven niet meer te werken’) en de angst voor de islam. Waarbij hij fijntjes uitkomt naar wat het echte gevaar is: de Chinezen. En inderdaad, als iemand zijn koffertje vergeet wordt meteen de boel ontruimd en de EOD erop afgestuurd. We zijn een beetje doorgeslagen in Nederland. Neem maar eens die Friese nuchterheid tot jullie.

Halverwege de voorstelling gebeurt er wat onverwachts: een jochie op de eerste rij gaat opstaan en loopt naar de deur. Javier roept wat hij moet. Hij moet… plassen. Dan vraag je er natuurlijk om dat Javier je ‘in de zeik’ gaat nemen. Na terugkomst dus een grap die helemaal niet grappig is maar waarbij de hele zaal plat ligt van het lachen. Tsja… dan moet je toch voor de show even je blaas legen gozer πŸ˜‰ Na de tijd bij de bar probeert ie nog te doen alsof hij het wel lollig vond omdat het niet leuk was. Jaja… geef maar toe dat je voor lul stond jongen.

Een prima voorstelling. Geen tussentijdse pauze, dus na de tijd nog wat gedronken en nog een paar coolminds collega’s gespot. Die konden mij er ook snel uitpikken omdat ik mijn coolminds trui aan had πŸ™‚