post-header-photo

Grote Rabo Toertocht 2016

Via een advertentie (Leeuwarder Courant denk ik) zag ik dat op zondag 18 september de Grote Rabo Toertocht wordt verreden. Keuze tussen 50, 120 en 160 kilometer. Omdat ik dit jaar nog maar 2 tochten op mijn racefiets gemaakt heb (Elfmerentocht en Elfstedenfietstocht) heb ik me ingeschreven voor de tocht van 120 kilometer. Die racefiets moet zijn investering ook terugverdienen 😉

De start is tussen 9.00 en 10.00 uur. Omdat bij de elfstedentocht weer bleek dat je meer tijd kwijt bent dan verwacht deze keer eens gezorgd dat ik de zaken goed geregeld had. Zaterdagavond de fietsendrager en de fiets al achter de auto gehangen. Zondag 6.30 uur opstaan, 7.30 uur wegrijden. In Bolsward zijn (natuurlijk) wegen afgezet, dus via de TomTom ga ik door een smal 1-richtingsstraatje bij de kerk langs. Maar spot daar wel even een prachtig rustig parkeerterrein. Nog even doorgereden naar de vertrekplek (is vlakbij) en weer teruggereden naar dit parkeerterrein. Fiets afladen, helm op, wantjes aan, go! Rond 8.30 uur ben ik in de RES-kantine van SC Bolsward.

Hier krijg ik mijn startkaart en (prima geregeld!) kun je een rolletje King pepermunt, Snelle Jelle koek en een appel/banaan meenemen. Die vitamines laat ik even liggen, maar omdat we pas 9.00 uur weg kunnen/mogen dan eerst een bak koffie gescoord bij de kantine. Klokslag 9 uur rijden we weg. Na een paar kilometer doe ik mijn jack uit, het zonnetje schijnt zo lekker dat je best in korte mouwen kunt fietsen. We fietsen de andere kant om dan ik gewend ben (ik ga altijd via Sloten-Balk-Stavoren-Hindeloopen), maar we gaan nu dus naar Workum, Warns, Hindeloopen, Starum, etc.

Ook wel eens leuk voor de verandering. En soms net even via andere stukjes, dus ik kom nu ineens vanuit een zijstraatje in Parrega, dus nu weet je dat je een volgende keer ook via die afslag zou kunnen gaan. In Workum ben ik net als een ander groepje rechtdoor gereden (hadden toch een afslag moeten nemen), dus ik kom nu van de andere kant over de brug (daar mag ik voor wachten, dus tijd voor een Sultana).

Na ongeveer anderhalf uur kom ik aan in Warns (zoals te verwachten mogen we ook voor deze brug wachten, dat begint inmiddels ook traditie te worden). Even een broodje en dan zie je ineens twee bekenden, Dirk Jan en Marc, twee oud-collega’s. Tussen al die tig mensen die ook de tocht rijden. Even bijpraten en dan weer door. De mannen hebben een iets hoger tempo dan mij dus die verdwijnen richting horizon, ik hou mijn eigen tempo aardig vast. Bij het Ijsselmeer langs, mooi gezicht, maar ook een straffe wind. Veel fietsers houden een tussenstop in Sloten, ik doe dat in het volgende dorp, even chillen bij een picknicktafel in Tjerkgaast. Volgens mijn kilometerteller zit ik rond de 60 kilometer, dus op de helft. Weer een paar broodjes en doorrrrr….

Bij Osingahuizen mag ik weer voor de brug wachten en word ik wederom ingehaald door Marc en Dirk Jan die in Sloten wat gegeten hebben. Dan is het richting Sneek rijden en via Nijland weer naar Bolsward. Alleen is dat nog niet de eindhalte, om de 120 kilometer vol te maken moeten we nog even een rondje Witmarsum doen. Die weg naar Witmarsum mag wel eens geasfalteerd worden, echt niet best #rammelrammelrammel

Daar rij ik een stukje doorheen, staat een verkeersregelaar bij de rotonde die roept: Witmarsum uitrijden en dan richting Bolward! Volgens de stempelkaart zouden we ook in Witmarsum een stempel moeten krijgen, maar als ik Witmarsum uit rij heb ik (dus) nog geen stempel. Ik verwacht een mobiele stempelpost tegen te komen, maar nee. Dan begint de twijfel te knagen (heb ik iets over het hoofd gezien), maar the only way is vooruit, doorfietsen. Ik word ingehaald door een vader met zijn dochter die in hetzelfde tempo als mij naar Bolsward rijden. Rond 15.00 uur komen we bij het eindpunt aan. Ik zie nu in de mail dat ik er ook niet veel langer over had moeten doen: daar staat namelijk in dat de stempelpost om 15.30 uur sluit. Daar blijkt dat we de beide stempels krijgen en de begeerde medaille!

Doorrijden naar de parkeerplaats waar na het opladen van de fiets de Snelle Jelle verorber en een blikje Red Bull achterover sla. Topdag!

De rit heb ik via GPS gelogd: Endomondo

En de site van deze tocht kun je hier bekijken: http://www.groterabotoertocht.nl/