F en F Bodygym – einde van een tijdperk

Vrijdag 26 september, was de laatste dag dat Frans achter de balie stond bij F & F Bodygym. Zestien jaar lang is de fitness hier in Wergea actief geweest, vanaf 27 september zit fitnesscentrum de Fabriek in het voormalig pand van de Frico.

Ik ben in mijn archief gedoken om te zien wat de afgelopen jaren gebeurd is en dat is nogal wat. In 2002 ben ik begonnen met 1x in de week te sporten bij F & F. Vroeger had ik een hekel aan gymnastiek en het sporten op school (behalve het volleybal), maar nadat ik een aantal weken gewerkt had bij de Wolfederatie en zag dat de dames die jonger waren dan mij veel makkelijker een zware baal met wol rechtop konden zetten en ik met veel moeite dat voor elkaar kreeg, had ik door dat er wat moest gebeuren.

Maar naast het sporten kwamen er ook wat andere klusjes bij. Mijn eerste “klusje” was het maken van een website voor F & F Bodygym.

Op 29 mei 2006 waren we zover dat we een pc met 2 schermen hadden. Het Belgische bedrijf Fitman leverde de applicatie waarbij leden met een pasje met barcode konden registreren dat ze aanwezig waren (aan het sporten waren). In augustus waren er problemen met het Fitman-programma, boel werkte niet. Eerst heb ik een eigen programma in .NET gemaakt waarbij de consumpties bij konden worden gehouden, in 2008 heb ik dat uitgebreid zodat we het programma van Fitman niet meer nodig hadden.

Volgens mij is het ook in 2006 geweest dat Frans me aanraadde om eens mee te doen met spinning. Zo sportte ik dus 2x in de week bij de F&F. Het zelfstandig sporten op de bovenzaal ging in een eigen tempo, maar de spinning was een flinke inspanning, elke keer kon ik zowel mijn t-shirt als hemd volledig uitwringen, volledig nat door het zweet, dankzij de opzwepende instructeur Cor Stienstra.

5 septemter 2007. We hebben code rood. De website, fenfbodygym.nl is ineens in bezit van sedo.nl, een bedrijf wat domeinnamen verkoopt. Maar de site staat niet alleen bij een ander, hij wordt nu als een parkeerplaats gebruikt, degene die het meeste ervoor wil bieden kan het domein kopen. En hoe doe je dat? Yep, door er porno op te zetten, dat trekt bezoekers. Dus leden (en toekomstige leden) checken de website en zien ineens hele andere inspanningen onder fenfbodygym.nl. Daar zijn we niet zo blij mee. Het bedrijf waar de website gehost was “was Frans zijn adresgegevens kwijtgeraakt tijdens een overname”, dus in de vakantie had de site in onderhoud gestaan met de melding dat we contact moesten opnemen. Ja…., in de vakantie check je de site niet. Die hostingpartij was Active24 (site werd eerst gehost door Ladot), daar moet je dus niet je website onderbrengen. De domeinnaam konden van sedo.nl terugkopen, voor 541 euro. Niet dus. We zijn eerst maar overgegaan naar www.fenfbodygym.com en hebben in de gaten gehouden tot fenfbodygym.nl weer beschikbaar werd. Toen hebben we deze via Digitalus (wel een betrouwbare partij!) vast laten leggen. Maar goed, je bent er wel klaar mee. De URL moest op het reclamewerk aangepast worden en ook op de auto, waar de .nl domeinnaam op stond.

30 oktober 2007. De volgende ramp. Er is ingebroken bij de fitness, er was weinig van waarde, dus de inbrekers hebben hun teleurstelling afgereageerd op de beeldschermen op de balie, beide kapot geslagen. Wel daarna de vraag van Frans of we ergens de data kunnen backuppen op de pc. Dit zorgt ervoor dat ik de Dell server die over was bij Creative Industries heb gekocht en in de kluis ingericht heb als backup-server.

15 februari 2008. De internetverbinding bij F & F werkt nog volgens het inbelprincipe, je betaald per tik. De modem zorgt dus dat na een x aantal minuten als er geen activiteit meer is dat de connectie verbroken wordt. Alleen is het abonnement nu omgezet naar een continue ADSL verbinding, dus dat automatisch verbreken moet uitgeschakeld worden. Ik heb een script gemaakt en met de Windows Taskplanner ingesteld dat de verbinding open blijft.

17 mei 2008 heb ik er een router tussen gezet, zodat ook via de WIFI verbinding gemaakt kan worden.

23 mei 2008 is het feest, fenfbodygym.nl is weer beschikbaar. Meteen vastgelegd.

23 oktober 2008 zijn de beginnende activiteiten via de mail te zien voor een nieuwe website, bodyjump.nl.

31 maart 2009, bij Frans thuis kan geen connectie meer gemaakt worden met de router. Als software engineer kom ik nog wel eens bij de mensen thuis, dus ook hier maar even op locatie het probleem opgelost.

20 augustus 2009 zijn we bezig geweest met VNC, waardoor Frans vanaf thuis bij zijn pc op het werk kan komen. Zo nu en dan gooit Mc Afee Firewall de boel nog wel eens dicht, uiteindelijk ook maar een domeinnaam gekoppeld aan het ip van de F&F zodat we wat makkelijker kunnen connecten.

6 januari 2010. Omdat ik ook zelf wat bezig was met Mailchimp een account aangemaakt voor de F&F. Hier hebben we een paar nieuwsbrieven mee verstuurd, werd makkelijk en het resultaat ziet er goed uit.

25 mei 2010, Frans heeft een infozuil gekocht via Marktplaats (als ik me niet vergis), zodat mensen die bij de ‘verkeerde ingang’ staan zien dat ze even moeten omlopen. De tekst is in te regelen via een seriële poort. En zo kan ik mijn oude Toshiba laptop (mijn eerste!) slijten, deze is traag en je kunt er niet zoveel mee, maar hier is hij prima geschikt voor. Ook zit op niet elke laptop meer een seriële aansluiting.

29 januari 2011 krijg ik een uitnodigingsmailtje van F&F voor het kickboksen. Het lijkt veel korter geleden, maar dit is wel één van de succesvolste activiteiten (ik heb er niet aan meegedaan).

7 januari 2012. Ik had het video bewerken op de Mac Book kunnen testen en had een mooi filmpje gemaakt, dus we hebben een nieuwsbrief naar de leden de deur uit gedaan:

Filmpjes maken en wat omklooien met muziek, het blijft leuk. 30 januari 2010 heb ik ook een filmpje gemaakt. Ergens kwam ik een reclame tegen van kaas waarbij de muis die “gevangen” wordt in de klem bezig is met opdrukken. Niet 1 op 1 overgenomen, ik heb zelf andere muziekfragmenten eronder gezet. De overgang en het passend zijn bij het filmpje, daar ben ik stiekem toch nog wel een beetje trots op 😉

Want dit was het origineel:

http://www.youtube.com/watch?v=7xK9qv611sU

23 april 2012. Nieuwe router bij de F&F neergezet en deze heeft de mogelijkheid om 2 aparte kanalen te gebruiken. Dus de mensen die sporten bij de fitness kunnen nu via fenfleden met de WIFI verbinding maken en gratis internetten. Service van de zaak!

30 mei 2013. Wat is er aan de hand, we kunnen niet meer internetten, alleen een paar sites bezoeken. Blijkt dat Tobias behalve het spelen van spelletjes op de pc meer rotzooi op de pc binnen heeft gehaald waardoor de boel het internet staat te spammen. Gelukkig helpt Malware Antibytes je dan uit de brand.

6 januari 2014. Verrassend, er is iemand die wil proberen om lid te worden, niet door zijn contributie te betalen, maar door met bitcoins te betalen. Dat doen we maar niet. Volgens mij had de pc bij de balie dat ook niet kunnen verwerken 😉

Behalve al deze computerwerkzaamheden (waarbij je eigenlijk alleen je polsen met het typen het werk laat doen) ben ik ook nog wel aan het sporten geweest. 🙂 Op een bepaald moment is spinning gestopt. Toen ben ik overgestapt naar de bodypump, onder leiding van Fred. Leuke groep, flinke inspanning, dus met een goed gevoel begin je dan het weekend. En begin 2014 de beslissing genomen om te proberen 3x in de week te sporten en over het algemeen werkt dat wel.

Dus niet alleen sportief bezig, maar ook zo nu en dan een uitdagende klus op IT gebied. Zoals al genoemd eerst het opzetten van een applicatie waarin we konden bijhouden (en afvinken als iemand betaalde) van de koffie, shakes, etc. Daarna uitgebreid tot het programma waarmee via de barcodescanner werd geregistreerd wie aan het sporten was. Ook handig, omdat ik hier weer makkelijk de e-mailadressen uit kon halen voor de nieuwsbrieven.

Member Manager

En omdat ook de geboortedatum opgeslagen wordt, waren een paar klanten teleurgesteld dat ze niet gefeliciteerd werden als ze jaren waren. You name it, I make it, dus vervolgens een programma aangemaakt wat mailde welke klanten de komende week jarig waren.

Toen hadden we nog dat we op het scherm aan de kant van de zaal, dus de klanten, een presentatie wilden laten doorlopen. Powerpoint is perfect (want dat kon Frans mooi zelf in elkaar flansen), alleen loopt die presentatie alleen als het scherm de focus heeft. Dus zat je aan de andere kant de administratie te doen of even op internet te kijken, dan stond de presentatie stil. Daar zelf (wederom in .NET) een applicatie voor gemaakt met de mooie naam “PowerpointLoader” die via een reference naar de powerpoint DLL de presentatie kon tonen en continu doorliep.

Frans en Gina, bedankt voor de fijne jaren sporten, Harry en Georgia (de Fabriek), succes, ik hoop nog vele sportieve prestaties bij jullie neer te kunnen zetten 🙂