post-header-photo

Elfmerentocht 2016 – 150 kilometer

Het fietsen van de Elfmerentocht begint een traditie te worden, dit jaar voor de 4e keer meegedaan. In 2013 heb ik voor het eerst meegereden met de Elfstedentocht, als voorbereiding heb ik de 100 kilometer gereden bij de Elfmerentocht. In 2014 gekozen voor 150 kilometer. In 2015 weer de 100 kilometer (en wat was ik daar blij mee, want het was niet normaal hoe hard het waaide).

Voor de verandering ben ik vrijdagavond om 22.00 uur naar bed gegaan, zaterdagmorgen 5.00 uur opstaan. Fietskleding aan, de fietsendrager had ik vrijdagavond al op de trekhaak gezet, dus fiets erop en om 6.15 uur naar Sneek, naar Sportcentrum Schuttersveld. Omdat we er zo vroeg zijn, mogen/kunnen we dichtbij parkeren. De auto aan mijn rechterkant heeft de fietsen naast de auto gezet, dus mijn auto past bijna niet in het parkeervak, maar door dan maar flink naar links in te parkeren lukt het toch. Dan maar via de passagierskant uit de auto stappen. Door naar de sporthal, hier de code scannen en je stempelkaart ontvangen. We wachten in het vak tot de deur open gaat. Daarbij is de organisatie coulant, want voor 7.00 gaat die al open en kunnen we de eerste stempel op de kaart laten plaatsen.

Hierna terug naar de auto, fiets afladen, ipod aan zetten. Geen rugzak, ditmaal de Baggizmo mee. Sultanakoekjes daarin, beurs, autosleutels, ipod, stempelkaart en telefoon. Twee pakjes Capri Sonne en een grote plastic tas met broodjes in mijn zakken van het jasje. En Endomondo starten op mijn telefoon. Tenminste, dat was de bedoeling. Continu een foutmelding dat de inloggegevens niet kloppen. Ik moet de basic GPS-ontvanger nog maar eens standaard in mijn zadeltasje doen, want die had ik niet bij me. Gelukkig heb ik mijn Polar-horloge om, waar je ook een work-out op kunt starten en die de GPS bij houdt. De wolken zien er erg dreigend uit en volgens mij voel ik ook een drupje, maar zoals iemand terecht opmerkt: die bui gaat de andere kant op. En dat klopt. Dus eerst op de fiets via Oudeschouw naar Terherne. De wind in de rug, achter een groepje wat een tempo heeft wat overeen komt met mijn tempo. Dat gaat lekker. Bij Joure langs (en dus de sterke lucht van koffie van de Douwe Egberts fabriek opsnuiven). Via Ouwsterhaule komen we in Delfstrahuizen, de eerstvolgende stempelpost. Dan heb je dus 50 kilometer achter de kiezen, na een kleine 2 uur. Na het stempelen even een broodje eten, en verrek, kom ik ook André Kamminga nog tegen.

Richting Lemmer en daarna op naar Sondel. Ik fiets een tijdje op met iemand uit Wirdum die al vanaf 1988 de elfmerentocht fietst. Na Lemmer vervolg ik weer zelfstandig de tocht, even naar mijn eigen tempo, omdat mijn conditie niet optimaal is (niet zoveel getraind, of het weer was niet optimaal, of ik draaide storingsdienst waarbij ik dan niet al te ver van huis af wil zijn). Na drie uur en een kwartier stempelen in Balk. Hier krijgen we een appel en eet ik weer een paar broodjes. Op de fiets en door naar Elahuizen, waar het altijd hard waait. Hier krijgen we een lekker stukje “Frieske koeke”. En doorrr… In de buurt van Kolderwolde stap ik af en neem ik even 10 minuten rust. Even de benen strekken.

Via Hemelum (herkenbaar aan de benzinepomp) door naar Warns waar we weer mogen stempelen. Zoals elk jaar mogen we weer voor de brug wachten waar 1 bootje doorheen vaart. Via Molkwar, Koudum, Workum naar Parrega. Hier neem ik een kwartiertje een break. Bankje aan het water, geen last van de wind en de zon die nu meer begint te schijnen. Het is dat ik weer door moet, anders had ik hier probleemloos een uur kunnen blijven zitten. Als ik verder fiets zie ik dat een eindje verderop bij een picknicktafel iemand ligt te slapen op het bankje in de zon. Als ik wil controleren hoe laat het is, zie ik ineens op de display van mijn Polar-horloge dat de batterij bijna leeg is… Geen volledige GPS-data dit jaar dus.

Via Dedgum, Blauhûs naar Aldegea, de één na laatste stempelpost. Bij het water, door de harde wind voelt het behoorlijk koud aan. Even wat Sultana-koekjes eten, en we krijgen hier een glaasje Radler 0.0. Lekker! Het laatste deel, via Lytse Gaastmar, Heech, Nijesyl naar Sneek. Last van je kont door het zadel, knieën die pijnlijk worden, een ketting wat zo nu en dan een tandje overslaat, afzien dus die laatste kilometers. Bij de sporthal eerst de fiets op de drager zetten, hierna naar binnen. De laatste stempel wordt gezet en ik krijg de medaille. Om 15.45 uur ben ik klaar. Mooi op tijd, want je hebt tot 17.00 uur de tijd om je laatste stempel te laten zetten.

voldoende beweging gehad vandaag

Vermoeid, maar tevreden rij ik weer naar huis, de livesets van Qlimax lekker hard aan en een energiedrankje drinkend om het verloren vocht weer aan te vullen. Kijken of ik de komende dagen nog wat kilometers kan maken, als ik de Elfstedentocht rij moet je na de 150 kilometer nog eens 90 kilometer fietsen, dat gaat er wel inhakken.

Work-out op Endomondo staat hier.